Публикуваш заплатата си онлайн... следва уволнение

В същото време фирмите се борели за най-добрите на пазара на труда
64
Публикуваш заплатата си онлайн... следва уволнение
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook, коментира Тодор Капитанов, КНСБ, в предаването "Бизнес старт" на Bloombergtv.

"Преди година работник от Павел баня беше уволнен, защото е публикувал във Facebook фиша от своята заплата в размер на 388 лева", припомни той.

Според Геновева Христова-Мъри, управляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер, уволнението е много крайна мярка.

"Особено в момента, когато всички работодатели се борят за най-добрите служители на пазара на труда. При този недостиг на кадри уволнението на качествени служители е пресилено", смята тя.

"Примерът от Западна Европа е за разбирателство и диалог между работодателите и служителите. Сега работници и работодатели се обединяват върху полето на диалога, че всяка една отделна фирма следва да си определи тези етични политики", заяви Капитанов.

Според него работодателите трябва да са моторът на доброто общуване в социалните мрежи.

"Една от клаузите в етичния кодекс е за запазването на фирмената тайна, защото информацията е основният инструмент в сферата на услугите, който прави една фирма конкурентоспособна", обясни Христова-Мъри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като чета коментарите на "про правителствените ботове" ме избива на смях.Най бедната държава в ЕС,а доходите като в Западните Държави.Добре,че не Живея в Бг,за да ме "зомбират" разни "индивиди",колко е "светло" бъдещето на България.Вижда се демографската катастрофа и коментарите са излишни,когато има неоспорими факти!!!
62
0
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
работя в заложна къща, взимам около 400 лв. чисти / загубите и грешките ми се удържат,така че за 1 год. беше средно 350-380 лв. на месец/, вече година и половина съм на нещо като изпитателен срок ; в този район на провинцията цените са по-високи от София; имам и дългове (мои и чужди ) увеличени от ЧСИ-та и пр. сега тия с яките заплати и яките шефове ще ми дадат ли акъл? ( а и не само аз съм на такава заплата в района)
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотука съм платил 800 лв на един майстор за 20 м2 плочки за една седмица, човекът идва извън работно време, понеже си работи друга работа. Значи без много напъване си връзва 2000 лв минимум.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кадровия войник. Много съм ги слушал такива "демагози" като теб.Умен човек не можеш да заблудиш,както се опитваш.Стига с реклами.Всеки знае колко "хубава" и "добре платена" е работата на кадровия войник.Знае се и колко души се търсят и никои не идва!!!!
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрови войник съм и заедно с нарядите и всичко останало, взимам накрая общо около 1600 лева. Хубавото е, че като дам наряд, после ми дават почивни дни допълнително и ходя да лепя плочки и там си докарвам още около 3-4 хиляди лева. Зависи де, ако има работа. Но обикновено винаги има.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нормалните държави и нормалните фирми, заплатата е обявена още в обявата за търсене на работници.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато КНСБ не поиска от правителството да ги нарече с истинското име - "работонаематели", няма да постигне успех в диалога. Всеки трябва да си знае мястото - кой дава, кой взема и какво. В името "работодатели" има логическа и смислова грешка.Как един синдикат не може да разбере, кой дава работа и кой плаща тази работа? Това показва базова некадърност на синдиката.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната на абсурдите.Да си публикуваш заплата е голям срам и всички го знаят.Добрите работници отдавна са извън България и аз съм един от тях.Не искам да работя за "мизерната заплата" и да ме тъпчат разни "псевдо Бг работодатели".Ако кажа на колегите си какви са заплатите в Бг---те ще кажат,че се подиграват с хората.Въпросът е защо търпят!!!
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са болни. Чорбаджии дoлни. Много ми е чудно какво ще стане, ако цялата фирма си публикува фишовете? Или цялата фирма поиска заплата 1500 лева? Но това е невъзможно - наш *** трепери за заемчето, за телефончето от шестин лева на щерката и седимстотин на жената, за аудито(А3) и за какви ли не простотии още... А чорбаджиите знаят, че сте TЪПИ и ви Го вкарват леееекичко!
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 12Хаха. Принципно уж е така. В реалността близък на шефа идва и почва на х2 на тези, които му вършат работата и му обясняват. Другаде си бил нает на 1000, вдигат ти на година с по 100-200, че се справяш невероятно, но новите наети масово искат по 3-4000 и ги получават, а ти стой на 1500-1600 след 5г. Случаи има много и като цяло рядко разликата е до повече свършена работа.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва заплатите да са тайни и вътре във фирмата? Колко често се случва на една и съща позиция по-стар и опитен работник да взима по-малко от тези, които обучава, защото те са си поискали повече на интервюто? Защо да има хора да взимат по-малко от други, които вършат по-малко, пак заради тайното договаряне? В нормалния свят е все по-честа практика обявите за работа да са със заплата, и не 2-5000, а до 10ина%, т.е. 2-2200 да се пише. Ако си за повече, просто се вдига позицията или бонуси
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зарежи ги тия аптеки.Отвори един магазин за пиячка и цигари. Предлагай наргилета. Ще ти тръгне бизнеса - 24 часа нон стоп.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51Е то не е ли така?
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова трябва да има колективни трудови договори. И диапазони на заплати по браншове. Не може специалист да е на минимума. Лична информация да е къде в диапазона е заплатата ти. Това да важи за страната или по региони. Така и данъци по-малко ще се крият.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Работодател 38Недей да мъчиш служителите си с нощно раб.време! Няма смисъл. Направи едната аптека с раб.време до 24 часа, а другата сутрин от 6 часа. След 24 часа няма наплив на клиенти и е безсмислено да държиш обектите отворени, пък и аптекарките да се наспят и отпочинат. Нощният сън е незаменим.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото 1 през годините си е изградил един ореол на успешен бизнесмен, което вече не е така 2 персонала му е супер кофти и тва отблъсква клиента. Вече за да си печелевш не може да разчиташ на едната ниска цена само и тва да ти е целия маркетинг. Вече се фокусираш в/у преживяването на клиента, докато пазарува 3 Само нещата му по НЗОК са евтини, всичко останало му е даже над средната цена за бранша
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години в един друг форум някой беше казал, че когато 2-*** колеги или приятели си говорят за заплатите си, накрая и двамата остават огорчени.Та по тази причина, нито питам, нито казвам.Общо-взето дохдите си личат - жилище, кола, какво пие човека ако щеш.не е нужно да питаш, може сам да се досетиш.
46
0
 
6
 
! Отговори
Работодател 4 преди 4 години
До До 38Относно клиентите, винаги ги консултираме като здравни специалисти, гледаме работа да свършим, редовно пускам промоции, имаме и сайт вече, даже лекарства приготвяме за всеки клиент, според състоянието му. Правя всичко което го правят и другите, даже по - добре от тях + всичко, което не правят.
45
0
 
20
 
! Отговори
Работодател 3 преди 4 години
До АнонименВъв всеки бизнес има конкуренция при тва голяма в бг. Ако почнеш с хранителен магазин или имоти под наем ще видиш. Просто, тия дето са направили големите фирми са улучили момента на преразпределение на пазара, кагото тепърва се е оформял. Пробвай сега да пробиеш с квото и да е 10 пъти е по трудно. А в бг нови играчи просто не се търпят. Ще направят всичко възможно да те разкарат. Ако оцелееш повече от 3 год значи имаш някакво бъдеще.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Работодател 2Чисто любопитство.Защо Марешки да е бита карта?