Ангела Меркел не дочакала реда си за "Трабант"

Берлинската стена паднала...
5 ное 2019 07:50, Нели Христова
109
Ангела Меркел не дочакала реда си за "Трабант"
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел, обяви вчера, че не е дочакала реда си за получаване на кола, защото Берлинската стена паднала преди нейният "Трабант" да бъде произведен от завода в град Цвикау, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В ГДР моята поръчка за "Трабант" не можа да бъде изпълнена", каза канцлерът пред работници в завод в същия град, който сега произвежда автомобили "Фолксваген".

Цвикау в провинция Саксония е имал по времето на ГДР дългогодишни традиции в автомобилостроенето. Там са се произвеждали култовите източногермански автомобили, наричани "Траби" от почитателите им.

В ГДР "Трабантът" бе много популярен, но заради плановата икономика хората често трябваше да чакат до 15 години, преди да си купят кола, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел си купи миналата година нова кола след две години чакане, защото я искаше червена. Аз се примирих с цвета преди 1989 и си купих Вартбург след по-малко от месец чакане. Изборът ми беше между Вартбург, Трабант, Москвич, Запорожец, Шкода и Застава. Те се купуваха веднага с първата доставка. За Лада се чакаше повече, но не 10-20 години, както се лъже сега. Това просто е невъзможно. Хората, които си купиха Лада през 1988-1989 години чакаха поне 2-3 години
15
3
 
4
 
! Отговори
Все тая преди 4 години
А сега с 1000лв. заплата трябва да спестяваш 50г., че да си купиш нова...не виждам разлика!
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брат ми си направи вноска за кола и още същият месец си купи трабант комби. Един от съседите ми беше чакал за Жигулата си цели шест месеца. Друг съсед си купи Лада 1600 през 1986 след цяла година чакане, а аз си купих първата кола 20 дни след като си направих вноската.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фалшива новина 12Ти или баща ти са "верни" партиини членове на БКП, нали?
12
3
 
7
 
! Отговори
До 8 Мдаа преди 4 години
Вноската за кола не беше 1200 лева. Явно си измисляш и тролиш.
11
8
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
За Трабант не се чакаше. В България за почти всички модели коли не се чакаше - купуваха се при първа доставка. Само за Лада в последните години се чакаше повече. В началото, когато се наричаше Жигули, също не се чакаше и се купуваше при първа доставка. Това чакане от 10-20 години е мит и промиване на мозъците. Първите жигулита са произведени през 1970 година, а в България започва да се продава от 1974 година. Аз си направих вноска за кола през февруари 1987 година и през март 1987 си я купих
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заводът, който е произвеждал Трабант в Източна Германия в момента произвежда Фолксваген!колко соц. заводи пощадиха умнокрасивите костоваци у нас? разказаха играта (окрадоха) всичко.
9
2
 
3
 
! Отговори
A преди 4 години
Ауу, репресирана!
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да звънне на Тлъстия си пудел от Банкя.Може да я повози на Жипката, пък дори и да й подари една.
7
7
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
И аз имах вноска от 1200 лв и не дочаках моя Трабант ,защото падна Живков . Най--лошото е, че реших да изчакам и си изтеглих вноската едва при Жан Виденовото време ,когато с тази вноска можеше да се купи един хляб ,ама здраве да е !
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да беше го дочакала, че унищожи цяла Европа, тая .
5
8
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Проблема е че комунистите от паланките дойдохте по градовете и съсипахте всичко
4
6
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Е там е бедата. Що не си стояхте по паланките, ами се домъкнахте в градовете?
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз не дочаках моята Волга. Бутнаха Бай Тошо. Какво като имах 35хиляди лева в ДСК? Нито апартамент, нито кола. Добре, че баща ми купи жителство в град, че освен даскал или тракторист на село, не виждах какво щях да правя.
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък си чакахме по 10 - 15 години за москвич или лада, трупахме по 20 години лихвоточки за жилище, плащахме си ергенски данък (и неженени, и женени без деца), и накрая - ни кола, ни жилище; след третия фалит на държавата ни изплатиха жълти стотинки за многогодишните вноски и за колата, и от лихвоточките, а "ергенският" данък и "акциите" от приватизацията потънаха в добре познати комунистически гуши.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко, много щеше да й отива, повече от на Монката Паси...