Защо години наред България плащаше най-скъпия газ в Европа?

Енергийните експерти Еленко Божков и Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 мар 2020 11:18 | 4 мар 2020 11:03, Анисия Иванова
246

След дълги и трудни преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" цената на руския газ за България падна с рекордните над 40%. Това стана ясно навръх 3 март на извънреден брифинг в Министерския съвет. Как ще се отрази поевтиняването и ще бъде ли усетено от крайния потребител?

"Ако говорим за потребителите на топлинна енергия - те ще усетят намалението след решението на КЕВР. А те могат да вземат такова решение, след като получат предложение от "Булгаргаз", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според друг енергиен експерт - Мартин Владимиров, все още не се знае как клиентите ще бъдат компенсирани, но по-важното е, че намалението е много добра стъпка напред.

"Цялата работа по предоговаряне на дългосрочни споразумения, които не са изгодни за България, не е свършена. Едното е, че сме задължени да купуваме минимум 80% от природния газ по договор от "Газпром", независимо дали го ползваме или не. Това не ни дава възможност да купуваме алтернативни количества в големи стойности през годината. Ние сме последната държава, която се възползва от споразумението между ЕС и "Газпром" за предоговаряне на дългосрочно споразумение и не търсим компенсация за последните 10 години, в които сме плащали 20-30% повече", каза Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Еленко Божков посочи, че през 2017 г е имало формално съгласие за започване на преговори от "Газпром" по тази процедура.

"България и Гърция бяхме последните държави, които не пипаха дългосрочните споразумения с "Газпром". Всички страни в Централна Европа започнаха да променят условията, така че поне част от цената да се определя от борси за търговия на природен газ, които са в Западна Европа", допълни Владимиров.

От страните членки на ЕС, които доставят руски тръбопроводен газ, само 16,5% работят с нефтен индекс, останалите 57% работят с хъбовия индекс или големите газови борси, разясни енергийният експерт Божков.

"От 2009 г. говорим, че трябва да се предоговорят условията по този договор и до 5 август 2019 г. никой не се е опитвал да направи това. През 2019 г. в България се осъзна, че условията на пазара са толкова по-изгодни от договора ни с "Газпром", че нещо дори ние трябва да направим и да се опълчим на Русия", каза още Мартин Владимиров.

Цените на пазара бяха два пъти по-ниски от тези, които България плащаше на "Газпром", обясни той.

По неговото мнение - спрямо средната цена в Западна Европа страната на ще плаща по 20% повече и след договарянето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не ви ли хрумва че нашите управляващи 10 години са делили с Газпром всичките тези 50 % отгоре над пазарната стойност на газта?Управляващите,Газпром,и много други бенефициенти наредени по веригата.Затова винаги са се крили истинските стойности и параметри на договорите и обществото се е държало в неведение.Просто сега вече от ЕС са дали ултиматум на правителството да промени досегашния ред на нещата.Същото правителство което беше подписало да приемаме всичкия световен боклyк,без никой да знае
96
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123"2-3 танкера". Явно си проспал издигането на САЩ до износител номер едно на нефт в света и на един от най-големите износители на газ. Не знам тия 2-3 танкера как ги зимисли, но определено сте неграмотни.
95
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
До Анонимен 85 Какви танкери с газ пращали САЩ , че Русия се уплашила ? От 2-3 танкера едва ли може да се стресне . Русия започна да сваля цената , защото щяха да и налагат някакви глоби за монополно положение на пазара в Източна Европа . Това е
94
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да се поучи от този пример и да постави под сериозна дискусия бъдещето на АЕЦ Белене, което ще бъде същата бомба със закъснител както и договора с газа на Румен Овчаров.
93
5
 
14
 
! Отговори
Защо ?! преди 4 години
Защото сме братушки !
92
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96Мдааа. Изведнъж вече няма и думичка за издевателствата на рашките над българската икономика. Явно тролчетата са знаели за тях от самото начало въпреки приказките че нее така и сега когато всичко стана ясно само се хилят през зъби, че все пак са успели да вземат копейки през това време.
91
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"а Бойко Борисов договори предполагаемо намаление на цената"Това ли е новата опорка? Понеже вече и на най-отявлените *** стана ясно, че Газпром ни дере всички кожи с цената на газа и сега опорките "еволюират" към какво бил и не бил договорил Борисов... Да, другите държави го направиха на време ние - не, сега обаче е факт и за нас и не е предполагаемо, а напълно реално намаление от 40,3%, което дори е прието ретроспективно с дата 05.08.2019г, т.е. ще се сторнират разликите от тогава
90
4
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
На този въпрос отговорих вчера с постове във Фейсбук на няколко места, всички постове бяха панически изтрити. Отговорът е, че хунтата Гроб печели милиарди от мито, акциз и ДДС първо върху газът, после и върху скъпите ток, парно и топла вода. 40% по-евтин газ, 40% по-малко за тях !!!Хубав ден на всички.
89
10
 
23
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Плащате по-скъпо заради българо-съветската дружба. И за да има пари за продажните ви политици и червени ***.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Винаги ме е забавлявало как руските *** се фокусирате да храните ББ, когато това не работи във ваша полза. Хем потвърждавате дрането, което руснаците са ни правили с десетилетия, хем не казвате нищо ново (ББ си е бивше ДС отроче).
87
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До макРадваме се, защото така българските предприятия плащащи за прескъпа газ стават по-конкурентоспособни, а тов значи че дори за Пешо да няма големи директни ползи, Пешо ще има работа в предприятие което се развива! Докато не престанете с тия опорки за това колко сме зле, няма да тръгнем нагоре сериозно. Ползата е обща, не само дали на Пешо сметката му за парно ще падне със 100 лева. Така хем сметката му за парно ще е надолу, хем и Пешо ще има по-сигурни доходи!
86
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина и то каква ,между другото автора е на хранилка при Козяк!
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че другите държави благодарение на ЕС, договориха отдавна реално намаление на цената, а Бойко Борисов договори предполагаемо намаление на цената, която и в най-добрият за България случай, пак остава най-високата в ЕС.
84
8
 
12
 
! Отговори
мак преди 4 години
Защо се радвате, че цената намаля? Каква полза ще има за Пешо, който се отоплява с газ? На него ще му намалее ли сметката, или ще измислят таксичка върху такса и подобни и в крайна сметка Пешо пак ще плаща като поп?
83
3
 
24
 
! Отговори
Дотук добре преди 4 години
а другия изнудвач Лукойл кога ще намали с 40%? На 9-ти Септември 2045г. ли?
82
0
 
11
 
! Отговори
Щот си ни Е**т преди 4 години
Тъпчат ни стабилно, защото на Българина не му пречи ! ;) Докато може ще го правят, но като гледам, така и ще си остане ...!
81
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената причина да свалят руснаците цената е, че САЩ започнаха редовно да изпращат танкери с втечнена газ за Европа. И Русия се уплаши ,че ще си загуби пазарите. Браво на САЩ!ОТДЕЛНО, ЧЕ НА НАС СВАЛЯ 40%, А НА ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ 50%.сигурно ЩОТО НИ ОБИЧА.
80
7
 
2
 
! Отговори
На бас преди 4 години
Трябва ли да четем крайният русофоб цайко Владимиров,бас ловя,че полувината постове отдолу са негови!?
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и един лош момент в тази ситуация и той е следния: българските граждани трябваше да дочакат европейците да ни свършат работата, защото българската политическа класа не пожела, и това важи за всички бои. СДС, а по-късно НДСВ и ГЕРБ никога не излязоха с ясни позиции по това какво става при договарянето с Руснаците (за БСП е ясно, по тяхно време ставаха най-вече тия "договори"), което значи, че политическата класа продава България. БКП доста успешно мут(р)ира за съжаление.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговорът е: Защото такива ни са политиците. Плащаме най-скъпия газ на Русия, най-скъпия ток на САЩ и кой знае колко още неща. Затова, пък си даваме безплатно природните ресурси.