Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция
Обновена: 13 сеп 2020 21:21 | 13 сеп 2020 21:21, Веселина Йорданова
128
Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Десетки хиляди протестират днес в Беларус срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Опитите да бъдат издигнати барикади в центъра на града бяха осуетени от спецчастите на полицията. 

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция, до която протестиращите успяха плътно да се приближат. Едва вечерта беше възстановен мобилният интернет, изключен по нареждане на властите. По последни данни, днес са били арестувани най-малко 400 протестиращи.

На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.

Още в началото на протеста бяха арестувани 250 души. Аргументът е, че задържаните са използвали знамена и други символи, които не са били регистрирани по установения ред, както и плакати с различно съдържание, включително оскърбително. 

Според очевидци 100 000 демонстранти са се включили в днешните протести.

Десетки хора, които подкрепят протестите в Беларус, се събраха пред посолството на страната в Москва.

"Голяма грешка е руският народ да подкрепя режим, който не може да бъде наречен другояче, освен фашистки. Искаме да бъде чуто мнението на народа, че с този човек не може да се говори, защото той е нелегитимен президент", сподели рускиня пред местните медии.

"Народите на Беларус и Русия винаги са били братски и затова правителството на Русия трябва да подкрепи беларуския народ, а не диктатора", сподели друга.

Масовите протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. За тях опозицията твърди, че са фалшифицирани, докато президентът Лукашенко, който е на власт от 26 години, отрича това и твърди, че зад протестите стоят чужди сили.

Утре Лукашенко трябва да посети Русия за разговори с колегата си Владимир Путин, а двете страни започват съвместни военни учения на 14 септември.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: БеларусМинскпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
2
 
! Отговори
UA преди 3 години
Привт браттям блорусам з Украни 🇺🇦 Разом ми назавжди та сильними!.Слава Укран! Жыве Беларусь!
118
0
 
0
 
! Отговори
120 преди 3 години
Със сурата който ти е донесъл технологията с която драскаш тук
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоп геноцида над Българите нато и ес вън от България.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 117Със сурата който ти е донесъл технологията с която драскаш тук и повишения стандарт, който ти позволява да си чешеш онова И да имаш достатъчно да ядеш.Кажи сега, какво ти е дал на теб лично комунизма, та си роб на руснаците?
115
2
 
3
 
! Отговори
117 преди 3 години
Не знам с какъв сурат Българофобите защитавате "добрият, честен-некрадлив" запад .
114
2
 
6
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
С какво право Европа се меси в Беларус. Нали всеки имал право на протест- при нас не се месят,във Франция и Германия съшо,но когато става въпрос на гранични с Русия държави,всички се актив, с пълно отсъствие на интересизиратдо истерични размери. Абсолютно ясно се вижда как се подклажда там протеста и как се потушава в България
113
6
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 116Нека кажем защо Украйна е "нестабилна".Защото Русия активно воюва там.Не знам с какъв сурат русофилите обвинявате "запада" за положението в Украйна.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте белоруските протестиращи видяха че украйна стана много "стабилна държава" запада ги стабилизира и те искат да са като крайна и България
111
3
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Жалки, платени соросоидчета ! Мейданчето там няма да успее ! Чест и почитания, господин Лукашенко ! Най-великият европеиски държавник !
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато в Беларус бият и арестуват протестиращи - БСП е ОК и ПОДКРЕПЯ! Когато ошамарят няколко платени хулигани в БГ ( платени от Черепа и БСП) вече е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ! Комунисти, сър... Бъдете солидарни и понесете малко страдание заедно, по протестърски:)
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е тоя та да казва на хората как да живеят, какъв е той??? И за какво се мисли. Явно е много нисък интелект. Диктаторите са така, имат чувството че са богопомазани... смешници.
108
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ако армията не се обърне в полза на протестиращите, Лукашенко ще продължава да ги арестува, буе и убива, докато не спрат. Белорусите трябва масово да въстанат, инче ще станат друга Северна Корея.Каквото и да става накрая Лукашенко ще го обеси надолу с главата народа на Беларус.
107
9
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Е при нас се събират повече от 100 хиляди...само че за връщане на руския режим :)))
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин да вземе и Бойко тогава, стига се е крил в джипката.
105
11
 
5
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
И нашия Резилдент и Лукашенко накрая май ще бягат при Путин там им е мястото !
104
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пРезидентите на България и Беларус, вече знаят, че са пътници към небитието...(или затвора)
103
4
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 107Ти само така ги виждаш нещата в мечтите си. Аз ги виждам малкоо по-иначе. Лукашенко пада след месец-два макс, Бойко Борисов, нищо, че е мекушав плазмодий остава и изкарва пълен мандат. Провеждате се редовни избори и ГЕРБ печели както винаги. Бойко обаче няма да е министър-председател, ще сложи някой друг, той самия ще се оттегли като Ахмед Доган и ще ръководи ГЕРБ в сянка
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любимите занимания на Макарона във Франция са да спи с бабички и да бие протестиращите жълти жилетки!!!
101
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макарона във Франция е слуга на клана Ротшилд, който иска да унищожи България...............Франция и франсетата са много вредни за България, една френско-канадска фирма краде БГ-злато!!!
100
7
 
8
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
Борисов си отива, както и неговите крадливи ГЕР-ери.........................Лукашенко остава, в Беларус няма да има Майдан като в Украйна!!!