Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост

Кост от крава доказвала, че това са германски руни
12 фев 2021 15:15, Елка Василева
154
Чешки учени: Не глаголицата е най-старата славянска писменост
Снимка: архив, БГНЕС

Кост от крава, покрита с надписи от седми век, доказва, че германските руни са били най-старата писменост, използвана от древните славяни, обявиха чешки учени, цитирани от Франс прес.

Досега се смяташе, че най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от византийския монах Свети Кирил през девети век, продължава френската агенция.

През 863 г. Свети Кирил и брат му Свети Методий са пристигнали на мисия във Великоморавия, която се простира днес между Чехия, Унгария, Словакия, части от Австрия, Германия, Полша, Украйна и Балканите, уточнява Франс прес, цитирана от БНТ. Изписаната кост е открита в Южна Чехия през 2017 г., изследвана е от международен екип учени от Чехия, Австрия, Швейцария и Австралия.

Според Франс прес тяхната работа доказва, че хипотезата за първата славянска азбука е погрешна. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че костта от крава е от домашно животно, живяло около 600 -та година след Христа. Надписите върху нея са разпознати като т. нар. Руни на стария Футарк. Те са използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака.

Последните седем са изписани върху откритата находка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
12
 
! Отговори
НималсSS преди 3 години
А пък екип от френски учени научно доказа че стоунхендж в англия е създаден от цивилизация която е дошла точно от Българските земи !!! А Глаголицата е много - по древна за справка Пещерата Магура !!!Айде на чешките учени жените да го ............:)
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехкините нищо сензационно не са открили. Най-старата писменост в Европа е тракийската, а Глаголицата до голяма степен я копира. 2000 г. пр. н.е. е съществувала развита тракийска държава със своя писменост, която е обхващала Тракия и Мала Азия.
32
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методий са религиозни агенти на Източната Римска империя. Не са българи. В крайна сметка България кляка на гърците и им приема тяхната религия, а не обратното.
31
2
 
10
 
! Отговори
Bulgur преди 3 години
Нека първо уточним.Прабългарите славяни ли са или просто сме допуснали учениците на Кирил и Методий да ни ограмотят. Славянската азбука е поръчана от Великоморавския княз Ростислав на Солунските братя. Чехите са сегашните Великоморавци. Това е само началото на просвещението ни...
30
1
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Най-вероятно самата статия е неточна !!!Абсолщтно нелогично е, един народ да не използва друга писменост, преди да изобрети своя !!!Ние също сме изпо0лзвали и гръчка писмена, както и свои руни, преди да се наложи глаголицата и след това кирилицата!!!А народ без писменост, своя или чужда е диво племе !!!Но интересното е, че пишат само, че е византийски монах, не споменават прозихода на Кирили и Методий ?! Византия никога не е измисляла чужда азбука, тя е налагала своята !!!
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България------Напротив, милеел е.Даже повече, отколкото можеш да си представиш."------И как е милеел? Като служи на Византия, а не на България? Ти ако милееш днес за България, ще бъдеш ли гръцки държавен служител и ще убиваш ли българи във война?
28
5
 
10
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Наслушали сме се на чешки учени за нашата история, стига! Хора, които си немат своя история ис какво да се гордеят, се бъркат в чуждите и ги развалят, айде нема нужда! Те затова ли пишат и днес с "немски букви", по традиция!?Първата "славянска" азбука е подарък от българите Църхо и Страхотна, съставена въз основа на българско наречие, щото КоминтернО още не е бил създаден, и е немало македонци да измислят друга, а немците са приели "евроатлантическата азбука"!
27
4
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Кирил и Методий са деца на знатен византийски велможа и майка българка. Образовани във византийско училище, те са говорили български и са искали светите книги и църковни жития да се списват на разбираем за местното българско население език с писменост отговаряща на звуците на този език.Известно е,че славяните са имали по разбираем общ за онова време език от Поморавието до Киевска Рус. Руският език се е развил на основата на списваните черковни книги в Преслав и Охрид.
26
6
 
7
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
И всъщност, че ми писна от тия, самата дума Византия е българска. По името на града Бизант, който гърците произнасяли на "в" че не им е дадено. А този град е кръстен на името на тракобългарската народност бизи, които са населявали района на Бос-фора (отново българска дума). Така че, да може да се каже и за Кирил че е бизант, хаха
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С тази злоба, която изливаш срещу българите, ще влезеш в Европейския съюз на Кукуво лято. Иначе нищо лично"Ръка трябва да ми целуваш, вече съм в ЕС, отдавна. Няма злоба. Злоба могат да таят само неуките като теб. Или не познаваш нито понятията нито чувствата.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказва че Германците са били по някое време на тази територия което се знае исторически. Как решиха че са я ползвали Славяните е мистерия...
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България------Напротив, милеел е. Даже повече, отколкото можеш да си представиш.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Орхонското тюркско руническо писмо е по-старо от нашите български руни.
21
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
С тази злоба, която изливаш срещу българите, ще влезеш в Европейския съюз на Кукуво лято. Иначе нищо лично.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете "За буквите"Там автора пише, че като езичници славяните са ползвали "чертани и резками".Руните не са азбука, а по скоро йероглифи и символи.Емотиконите азбука ли са???На тоя кравешки кокал може чешкия Минко ергена да си е водил графика.
19
1
 
12
 
! Отговори
Кан български преди 3 години
Авитохол от векове търся кой ми открадна кравата- естествено чешки еврейн.
18
1
 
9
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Между роден в Солун (което също не е сигурно) и византиец (по самосъзнание) има огромна разлика. Логично е че Византия няма никакъв интерес да променя азбуката в България на друга, освен гръцката, която е била официална. Вече България има интерес да промени руническия древен куниг, който се е използвал най-вече от колобъри на по-достъпна азбука, желателно негръцка. Ако трябва да бъдем точни, най-древната писменост преди шумерската е открита именно тук. Градешница, Караново са само някои примери.
17
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методий са византийци. Баща им е служил на Византийската империя. Да бъдеш държавен служител в империята, означава, че се гордееш да си част от тази империя. Много хора искат да изкривят историята и повтарят неистините, че бил българин. Ами, не е! Или ако е бил, значи се е срамувал от това и е преминал на страната на Византия. Сами изберете какъв е! Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България, а е воювал с българите. Неоспорим факт!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Римската империя много по-рано някои са писали на латински значи латинския е преди германските руни.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците да барят първия символ от втория ред (на снимката)