Йордан Йовчев: Формулата на успеха е да имаш мечти и да минеш по трудния път

Ощетиха ме в Атина през 2004 г., но видях любовта на хората, сподели той
28 яну 2022 11:20, Анисия Иванова
12

Най-успешният ни гимнастик - Йордан Йовчев, бе специален гост в рубриката "Златните" на водещата на "България сутрин" Мария Константинова.

"Един от най-успешните съм, не мога да кажа, че съм най-успешен. Моят първи треньор е Иван Славчев, той е видял потенциал в мен. Започнах в първи клас в ОУ "Христо Ботев" в Пловдив. Не бях виждал дотогава салта, в залата правиха неща, които нормалните хора не правят. Викам си: Ще ставам някаква нинджа тук. Баба ми ме водеше 2 пъти седмично", сподели той за началото на своята спортна кариера.

Признава, че спортът му е дал всичко, което може да бъде и го е изградил като силен характер. Да можеш впоследствие да даваш, не само да взимаш от спорта, отбеляза Йовчев.

Според него имаме добро поколение в гимнастиката, което трябва да получи натрупаните знания от треньорите и ръководителите. Йовчев отличи и някои от гимнастиците ни, към които България гледа с надежда за големи успехи.

"Радваме се на добър интерес към спортната гимнастика. Условията ни са добри, искаме да предадем този пламък на децата. Да им се обясни колко е хубаво да се спортува, трябва да ги научим да обичат спорта. Формулата на успеха е да имаш мечти и да си готов да минеш по трудния път, за да ги постигнеш. Няма лесен и пряк път към успеха. Трябва да преминеш през всички предизвикателства", подчерта легендарният ни бивш гимнастик.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR постоянството, желанието и силната вяра като задължителни по пътя към големия успех.

"Можех да стана олимпийски шампион 2004 г. в Атина. Нямаме угризения на съвестта, дали сме всичко. По независещи от нас причини останах втори, бях ощетен тогава. Най-доброто е да завършиш спортната си кариера със златен олимпийски медал. Бях радостен и с второто място, но същевременно тъжен, че съм заслужавал първото място. Тогава виждаш другата страна на медала. Любовта на хората и как всички станаха съпричастни към ощетяването", разказа Йовчев.

След скандалното ощетяване в Атина той реши да продължи със спорта и не загуби вяра. На следващите Олимпийски игри отново има възможност да се бори за златото, но този път сам допуска грешка. По-болезнената част е, когато ти не се справиш със задачата, смята легендарният ни спортист.

Убеден е, че с конкуренцията ставаш по-добър, но трябва да имаш адаптивно мислене и да си иновативен. Тя те тласка да разгръщаш потенциала си, категоричен е Йовчев.

"Искаме да развием паркур като дисциплина. Направихме домакинство миналата година, което беше увенчано със страхотен успех. Имаме и клуб по стрийт фитнес. Важно е гимнастиката в страната да се развива", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
КУЛизеум БГ преди 2 години
ИЛИЯ ПAВЛОВ съученикa нa ВAСИЛ и ГЕОРГИ ИЛИЕВИ от школaтa ОЛИМПИЙСКИ нaдежди нa БКП го прецaкaхa нищо незнaещия пaднaл от мaрс дaнчо........Вие се рaдвaйте че още имa спорт у нaс щото бьлгaрския спортист е докaзaл се AЛ КAПОНЕ
9
0
 
2
 
! Отговори
С мечти и труд преди 2 години
... може да стигнеш до второ място. Йордан Йовчев (за мен безспорно той е ЗЛАТЕН медалист от Атина 2004) е живото доказателство. Шапка му свалям, че след такъв подъл удар под кръста продължи напред.
8
0
 
1
 
! Отговори
трaхливци преди 2 години
Умрелия 2004 РОНAЛД РЕЙГъН гоуем гръкофил го рaздaвaше с ТУРЦИЯ и ИТAЛИЯ тa зaтуй.........дaнчо дa взимa чукa и в онуй посолството дa троши пaметникa aмa нaдaли
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина няма мечти.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данчо, далеч по-лесно и вероятно, специално в България е, да си част от политическата мафия, която изсмуква животеца на българите. Това, че ти си успял с мечти и много труд, тук на тая територия е изключение, не правило!
5
0
 
8
 
! Отговори
ss преди 2 години
гледах го 2004та , беше уникален, ама нали у гръчко бутнаха гърка....а он трепереше като лист
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че мечтите на 99% от българите се сбудват в момента, в който напуснат тази държава.Останалите 1% също могат да си сбъднат мечтите, ставайки политици, ченгета, прокурори и всичко, което е свързано с мафията в държавата. Разбирайте ДПС и ГЕРБ.
3
0
 
5
 
! Отговори
Те убиват преди 2 години
И като дойдат ДАНС (ДС) да те тормозят затова че си критикувал Борисов, край с мечтите- унищожават животи!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мария, моля те, оправи си конските зъби! Сигурно всичк те лъжат колко си "красива", но не е така. Не струва много, можеш да си го позволиш...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си ,но сега времената са Стъки да краде яко ,Слаби Бинев да краде яко,всички да крадат яко .