България ремонтира бойни хеликоптери с пари от САЩ за Украйна

Изнасяме противотанкови ракети, патрони, оръжия за Вашингтон
102
България ремонтира бойни хеликоптери с пари от САЩ за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Противотанкови ракети, патрони, оръжия е изнесла България да САЩ.  Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на икономиката  Никола Стоянов на депутатски въпрос.

Още по темата

Освен това бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна.

Това е една от схемите, по които България помага на Киев във войната срещу Русия.

Тази година по схемата е минал поне един хеликоптер.

На 27 юни правителството на Кирил Петков е разрешило на Департамента по отбрана на САЩ да изнесе от страната въздухоплавателно средство, пише в справката, предоставена от министъра. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Износът на машината обаче е станал чак през октомври миналата година.

През тази агенция на НАТО минава един от механизмите за снабдяване на Украйна с оръжия. Според информация на "24 часа" летателното средство е боен хеликоптер Ми-17.

Българските заводи, които могат да ремонтират хеликоптери са "Авионамс" и ТЕРЕМ-Летец - и двата държавни.
САЩ обявиха още през пролетта, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които досега ползваха за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: оръжиеУкрайнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
14
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Купувани....САЩ да купува оръжие?! Моля..някой вярва ли на това. По скоро Киро *** с Боко Винету и Да,продайБългария са се надупили на САЩ и бадева даряваме и поправяме оръжия за ОкроФашистите с пари на гражданте. За това САЩ са богати а България е бедна - инвестират в политици-еднодневки-мижитурки! Иначе за болни деца капачки за фашистите пари да има. За пострадалите от наводнения палатки за *** Спа хотели! Пред офиса вчера се наредили наглеци Окри с колите си - не плащат зона. ***
32
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България стъпва в жаравата като " нестинарка"!!! И в един момент,не само че можем да се " опарим" но и да изгорим!!!!
31
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин как сам си направи да воюва срещу натовско оръжие.
30
29
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"гордея с помощта за братска Украйна... Жалко, че нямаме възможности за нещо по-сериозно, като оръжие, което да им изпратим."--------------Има какво- можеш да се запишеш доброволец в чуждестранния легион на Зеленски.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците нищо не са купили от нас, те взимат без да плащат. Само ние плащаме без за взимаме, както стана с изтребителите Ф 16, които няма да видим. Това са си наши хеликоптери които ще дадем на укр о пите, за да ги свалят руснаците, ако преди това укр о пите не ги продадат на някой, както пуснаха за продажба генераторите, които им пратихме като помощи. Следете OLX ако искате да си купите хеликоптер.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да мислите само за Украйна,влезте в магазина и вижте каква е спекула.До кога мислите,че народът ще ви търпи.Всички без изключение сте еднакви-крадци и некадърници
27
11
 
14
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
А след края на войната като какви ще се пишем, когато ни попитат победителите ? А победителите със сигурност няма да са Украйна ! Ще има да се обясняваме...Ама ние не сме пращали войски на фронта...Този номер не мина след Втората световна война. Признаха ни за страна от фашистката коалиция. Също като през Първата и Втората световни войни сега България пак ще бъде от страната на губещите. После защо няма Македония Беломорие Западни покрайнини Северна Добруджа...!
26
5
 
14
 
! Отговори
Хартиен тигър преди 1 година
От тази война стана ясно, че НАТО нямат промишления капацитет да произвежда повече амуниции и техника от руснаците, които уж са много изостанали.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не намериха хеликоптери за медицински вужди и спасителни операции, но за Украйна ще дадем мило и драго. Не ви ли е срам? Да поставяте нуждите на Украйна пред тези на България?
24
1
 
9
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
В така наречената СВО досега са загинали около 130 хиляди военнослужещи. 80-85% от загубите са причинени от артилерийски или ракетен обстрел. Като се има предвид, че нашите военни заводи предоставят около една трета от снарядите на Украйна излиза че ние сме косвенно отговорни за смъртта на 35-хиляди руснака. Да благодарим на др. Корнелия Нинова за своевременното подписване на експортните сертификати за износ на специална продукция.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не им произвеждат западно оръжие нали е по-добро от руското или не?
22
2
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
изнасяли сме оръжие за Вашингтон - калашници и РПГ-та. Тия за малумни ли ни мислят? цялото леко стрелково оръжие в Украйна е българско! ЦРУ плаща, ние бичим. Лошото е че закалените стомани идват от Русия и това неше, може да закрием скоро военният ни комплекс защото ни управляват мноо големи тарикати
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Тьпото ще преименува и държавата ако вашингтонските му стопани заповядат.
20
4
 
19
 
! Отговори
Само ремонтира ли ? преди 1 година
То така и през Втората световна война България "само" снабдяваше Вермахта с храни и ресурси....Обаче накрая ни броиха за съюзник на Германия и плащахме репарации.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата работа са тия сами оръжия не могат да произведат. При войа кой ще ги чака България да им произвежда оръжия бе?
18
12
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Много съм доволен. Сега с чиста съвест ще гласувам за новата демократична коалиция.
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо убивате православните ви братушки? Язък, че ви освободиха и ви построиха заводи за оръжия. Трябва пак да ви поробят турците и да ви вземат оръжията и заводите.
16
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На 27 юни правителството на Кирил Петков е разрешило" Рарешило, да ни вкара във война, без да ни пита ...
15
4
 
25
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Ти си скрап. А Ф 16 модел 70а година какво е ? Нещо като Москвич 408 с лаптоп и две ракети...Забравих да те питам кога ще дойдат платените кеш изтребители ? Няма такава м. ало. умна сделка !?! Да платиш нещо кеш което го няма и не се знае кога ще го има ?! И на всичко отгоре модел 70а година....Хаа.аа ха...Ти щом се радваш на такива неща, би ли ми дал 30ина хиляди за моя стар Москвич (но с един таблет вътре) ама аз не се знае дали ще го дам, въпроса е да дадеш парите ?
14
4
 
16
 
! Отговори
никой преди 1 година
помагайте помагайте, и те ще ви помогнат както ви помагаха досега да доунищожат каквото е останало от държавата ни