България ремонтира бойни хеликоптери с пари от САЩ за Украйна

Изнасяме противотанкови ракети, патрони, оръжия за Вашингтон
102
България ремонтира бойни хеликоптери с пари от САЩ за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Противотанкови ракети, патрони, оръжия е изнесла България да САЩ.  Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на икономиката  Никола Стоянов на депутатски въпрос.

Още по темата

Освен това бойни хеликоптери, собственост на САЩ, се ремонтират в български военни заводи и след това се предоставят на Украйна.

Това е една от схемите, по които България помага на Киев във войната срещу Русия.

Тази година по схемата е минал поне един хеликоптер.

На 27 юни правителството на Кирил Петков е разрешило на Департамента по отбрана на САЩ да изнесе от страната въздухоплавателно средство, пише в справката, предоставена от министъра. Според справката летателното средство е изнесено за Румъния с посредничеството на Агенцията на НАТО за доставки. Износът на машината обаче е станал чак през октомври миналата година.

През тази агенция на НАТО минава един от механизмите за снабдяване на Украйна с оръжия. Според информация на "24 часа" летателното средство е боен хеликоптер Ми-17.

Българските заводи, които могат да ремонтират хеликоптери са "Авионамс" и ТЕРЕМ-Летец - и двата държавни.
САЩ обявиха още през пролетта, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия. Американците имат и Ми-24, които досега ползваха за обучение на собствените си пилоти във въздушен бой с руските машини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: оръжиеукрайнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
11
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 1 година
Браво на нашите предатели. Щом искат толкова много да помагат да се обличат и да занимават на фронта. Дано там видят смъртта в очите и да проумеят колко много смърт сеят с тяхната алчност пред надигащия се фашизъм.ДА ЗАМИНАВАТ И ДА ОСТАВЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ЖИВЕЕ В МИР.
52
2
 
5
 
! Отговори
Вова, гр. Мухосранск преди 1 година
Запитан ако хване златната рибка и има право на едно желание какво би било то Зеленски отговорил - искам само да обърна едно кръгче с танк Леопард-2 на Червения площад в Москва.
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питанка Гледай какво ще се случи с твоята Украйна до лятото.
50
10
 
7
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До Анонимен - що не ходиш в Русия: Там твоя господар винаги ще те пита: например когато те мобилизира: искаш ли на война или още тук да ти спукам канчето?
49
9
 
7
 
! Отговори
nai-dobre преди 1 година
До Анонимен...събирай багажа: чемодан , вокзал Сибир !!! Там няма никой да те предаде!
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувствам се омерзен от предателските действия на Кирчо.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Точно Украйна Ха ха - е това е вицът на годината или писъкът на блокирал мозък. Почакай края на 2023 г и тогава чети новините... Само първо си вземи валидола, да не ти се пукне сърцето, като видиш какво ще стане с твоята Уклаина до тогава
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българите спят Абе и ди о т, какви си ги надрънкал с болния си мозък бе? Може ли да ни осветлиш какво точно помогна твоето любимо НАТО на Кипър, след като турците му заграбиха половината територия? И какво точно помогна скапаното НАТО на Гърция, за да спрат ежегодните хиляди нахлувания на турските военни в тяхната територия? Може ли слепок като тебе да си мисли, че ще спи и Турция заради НАТО няма да ни вземе територийката. Може ама трябва да е луд или с промит мозък!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще се окаже, че няма измама, подлост, гадост или закононарушение, което да не е извършил Кирил Петков или извършването им да му пречат, да прави каквото си поиска. Но къде е законът? Кога тази долна твари изпечен мошенник ще бъде съдена и вкарана в дранголника, където му е мястото, комплект с Кокорчо?
44
4
 
7
 
! Отговори
неуморни тролове. преди 1 година
колкото и да се напъвате няма да промените изхода на операцията и да спрете "мечката" украинците губят.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците искат руско оръжие не американско буахахаха.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следователно трябва да си поръчаме руски самолети, които са в пъти по-евтини и добри от американските.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А...Кой Ни е ПИТАЛ,дали сме Съгласни да го правите бре, " Атлантици" Или както се " наричате" бре Американски Слуги????-:((((И ние Длъжни ли сме,да Изповядваме Вашата " вяра"???
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ обявиха още през пролетта, че предоставят хеликоптери Ми-17 на Украйна. Повечето от тези машини са купувани от държави като България и Словакия." Къде са парите и тия неща да не сабащиния на Кирчо канадеца да ги раздава? Да си ходи в Канада и да подарява канадските.
39
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натовското оръжие не става за нищо затова ни карат да произвеждаме руско.
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позицията на сатанистите путинисти е точно като на сатанистите комунисти (те са едни и същи хора), които хем правят всичко възможно в България да няма декомунизация, лустрация, демократизация, свобода, независим съд и прокуратура, високи доходи, хем постоянно реват, че България била много зле.
37
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
колко от мекокитковите_войнолюбци тук се записаха доброволци в стадото на Зеленски. Или е по-добре да се взимат центовете на Козяк във форума?
36
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия като попитаха на един виден путински пропагандатор, дали ще прати сина си в Украйна да се бие за Путин, каза че синът му няма да се сражава в Украйна. Иначе той самият яростно пропагандира другите да се сражават уж "за родината", а всъщност за Путин.
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За високите цени е виновен Путин според путинистите. Нали той бил врътнал кранчето на Европа? Е как така хем той е виновен, че живеем в мизерия, хем се оплакват путинистите от високите цени и че живеели бедно заради деморкацията, хем пък в други коментари пишат "така ви се пада". Е чакай сега това тяхното раздвояване на личността ли е?
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтонските форумни лакеи постоянно реват да сме пращали оръжие, обаче като ги подканя да се запишат в легиона на Зеления и се скриват като мишки. Явно не искат да помогнат на "братска" Украйна ахахахх