Демографията се влошава: В целия свят ще има жестока битка за привличането на човешки ресурси

Според доц. д-р Георги Бърдаров нещата винаги са обратими
17 апр 2023 14:04, Нели Христова
184
Демографията се влошава: В целия свят ще има жестока битка за привличането на човешки ресурси
Снимка: Pixabay/KeithJJ

Битката през XXI век няма да е за ресурси – например храна, а за активно население, каза за БТА доц. д-р Георги Бърдаров, специалист по демография, етно-политически конфликти, география на населението и селищата, геодемография и геоурбанистика. Той е преподавател и заместник-декан по учебната дейност на образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ на геолого-географския факултет на Софийския университет.

Обществата, не само в България, застаряват бързо и съвсем скоро в целия свят ще има жестока битка за привличането на човешки ресурси, посочи Бърдаров. Според него няма как да се отрича, че демографската криза у нас е много сериозна, но не е безнадеждна и не може да се правят прогнози през коя година ще изчезне последният българин. Неговата позиция е, че не бива да се правят апокалиптични изчисления, защото демографски нещата могат бързо да се обърнат, макар и с отложен ефект. „Примерно, през 1989 година имаше прогнози, че към 2000 година България ще е с между 9,5 и 10 милиона души население, а ние бяхме под 8 милиона“, посочи Бърдаров. По думите му нещата винаги са обратими, както в негативна, така и в позитивна посока, въпросът е каква ще е държавната политика.

Според него за нашата страна големият проблем е, че се акцентира върху нещата, на които не може да се влияе и затова няма резултати. У нас, когато се говори за демография, се акцентира основно върху раждаемостта, но това е грешен подход, смята Бърдаров. Той припомни, че този проблем се отнася за целия развит свят, той е продиктуван от обективни фактори и в обозримо бъдеще няма да се промени. Средният брой деца, раждани от жена във фертилна възраст в ЕС, е 1.5, в България е 1.56, т.е. ние сме над средното ниво за Европа, посочи експертът. Най-ниският коефициент на раждаемост в Европа е на Италия - 7.8 промила, най-високият - на Ейре - 12.8 промила, България е с 8.9 промила и пак е по средата, допълни Бърдаров.

Предстои тотална демографска промяна

Има една теория за демографския преход, че той минава през четири фази, разказа още експертът. Последната е с ниски и изравнени стойности на раждаемост и смъртност, нулев естествен прираст, който в един момент преминава към отрицателен естествен прираст, обясни Бърдаров. По думите му в момента развитият свят е в тази четвърта фаза, но другите региони по света също ще влязат постепенно в нея. Прогнозата на Бърдаров е, че след около 40-50 години това, което в момента се случва в Европа, ще става по целия свят. На въпрос какво следва след четвъртата фаза, експертът обясни, че засега няма продължение на теорията. Неговото лично мнение като демограф е, че ще се стигне до крайно критични нива на раждаемост и крайно високи на средната продължителност на живота. Възможно е това да е естественият начин на Земята да се стигне до оптимален брой население и после по естествен път броят на хората да тръгне надолу, каза още Бърдаров. Според него обаче, така или иначе, предстои тотална демографска промяна. Всъщност, тя вече настъпва, допълни Бърдаров. Своята теория той развива в новата си монография „Глобализация и нови демографски модели на 21 век“, където посочва, че има три изцяло нови демографски модела, непознати досега в човешката история. Това са много ниски нива на раждаемост, все по-застарели общества (през 2018 г. за първи път в целия свят населението на 65 и повече години става повече от населението под 5-годишна възраст) и третият модел – глобалното разместване на населението. Не че в миналото е нямало миграции, например Великото преселение на народите, но мащабите в момента са коренно различни, обясни Бърдаров. И уточни, че според него през 21 век човечеството влиза в изцяло нов свят по отношение на демография и идентичност.

Дори в Китай вече се появява недостиг на човешки ресурси, на активно население, разказа още експертът. Според него това е станало факт по изкуствен начин, заради модела за едно дете в семейство, но и там има застаряване на обществото. Че миграционните потоци в последно време се насочват към Европа, е ясно, допълни Бърдаров. По думите му за пръв път в историята на света има толкова изразен поток от юг на север, макар по принцип по-логичното е да бъде от север на юг, заради природните условия. Като цяло обаче, според Бърдаров, за много от предстоящите процеси може само да се гадае, тъй като светът се променя и ще бъде коренно различен с технологиите, с дигиталните номади, с това, че може да се работи от всяка точка на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
10
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
"Човекът"който парадира си ти,харчи си парите и си чеши пърдялника,ама без да натрапваш тия свои идиотии!
93
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойдат арабските и африканските мъже ще ги оправят , там или е робиня или е жена която гледа деца.. Такива кариеристки там няма
92
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демографска катастрофа ще доведе до много тежки икономически, социални и политически кризи, най-вероятно ще се стигне до граждански войни в Европа и Северна Америка. Но нищо важното е да се насаждат розови утопии като феминизма, гей пропаганда и т.н. хипи идеологии, които унищожават обществото. Добрата новина е, че след като положението стане много зле, обществото ще изтрезнее, ще се обърне към разума и в крайна сметка ще се върне към нормалността.
91
6
 
9
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Самото ти "показване" и парадиране с тоя твои си начин на мислене говори достатъчно за теб!Ограничен и сбъркан индивид!А относно наклона,далеч съм от мисълта че можем да да имаме нещо общо с теб,след такива "размисли и страсти"
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците измислиха нов начин за инвитро размножаване без яйцеклетка или без жени .. Ще си произведем и жени и деца .. Тези в момента са покварени и развратени..
89
6
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Жените, не искат да раждат щот не могат да си намерят мъж, който да иска деца, повечето предпочитат да си гледат кефа до 40-50, тогава пък жената вече трудно забременява, има и такива дет гонят кариера, ама за България още са малко като процент
88
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами усетиха се хората, прогледнаха. Как ще докараш човек на тоя свят, какво толкова зло си видял от това същество, че да му натресеш живот....
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато новите граждани на западна европа африканци и араби огладнеят и им спрат помощите , ще почнат да грабят и да режат бели глави..
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хъхъ, добро утро. Това го казвам от 5 години, нашите управници продължават да спят и да си гонят народа.След още 10г няма да има кой да ни лекува и да работи ако продължаваме да не обръщаме внимание на качеството на живот в България. Нужни са спешни мерки и реформи на всички нива.
85
1
 
16
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Не само,че си твърде простичка,ами си и твърде сбъркана!
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които избягаха в западна Европа и САЩ ще се окажат в потъващ кораб..
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФРАУ МЕРКЕЛ Я НАТИСНА ГОЛЕМИЯ КАПИТАЛ И ТЯ БЕШЕ ПРИНУДЕНА ДА НАПЪЛНИ ГЕРМАНИЯ С ВСЯКАКВИ ОТ ВСЯКЪДЕ,ЗА ДА ВЪРВИ ИКОНОМИКАТА...ГЕРМАНИЯ И ЗАПАДЪТ ПО ПРИНЦИП БЕЗ РАБОТНИЦИТЕ ЧУЖДЕНЦИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ИКОНОМИКИ ДЖУДЖЕТА.
82
11
 
20
 
! Отговори
Доктор Спок преди 1 година
Гледайте още кучета, вместо деца! Всички с кучета! Като остареете, кучето ще ви помага!
81
1
 
15
 
! Отговори
Човешки ресурси.. преди 1 година
Африканските, сирийските, афганистанските мигранти човешки ресурси ли са? Каква борба? Пострадалите се чудят как да се опазят от такива ресурси
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОРИ АЛБАНИЯ И МАКЕДОНИЯ ВЕЧЕ ВНАСЯТ РАБОТНИЦИ ОТ ИНДИЯ И ПАКИСТАН...РУМЪНИЯ ОТДАВНА ИМА ЦЕЛИ ОБЩНОСТИ ОТ НЕПАЛ,ШРИ ЛАНКА И ФИЛИПИНИТЕ,КОИТО РАБОТЯТ ТАМ...ТОВА Е БЪДЕЩЕТО И НА БЪЛГАРИЯ,КОЯТО ИМА ЧУЖДЕНЦИ РАБОТНИЦИ,НО НЕ ТОЛКОВА ЗА МОМЕНТА.
79
0
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Грешка във 2 фаза са нашето бъдеще!
78
2
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Не се плашете, българите може да са във фаза 4, но новобългарите едва минаха в 3 фаза. Така, че България ще се справи.
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папагал преписвач е тоя а не"доцент специалист по демография и геоурбанистика"Битката щяла да бъде за човешки ресурси,и как тая битка кореспондира със принудителното затваряне на хората което разиграхме предните две години,как кореспондира с четири дневната работна седмица,как кореспондира с ББД които се възприема за нещо нормално,как кореспондира с бързо навлизащият AI на всяко едно ниво в нашият живот,как кореспондира с конфликтите за ресурси и влияние на които сме свидетели?
76
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада поквари жените вкл. и тук , нема вече жени ..
75
11
 
17
 
! Отговори
българин преди 1 година
Трагедията е в европейска европа.Коя ражда децата?Жената!Мъж деца не ражда.Какви жени се раждат в нашия европайски свят последните 50 г?ПОКВАРЕНИ ЕГОИСТКИ И ДЕТЕМРАЗКИ!Но се превъзнася женската проф.кариера,равенство на половете/каточели преди 1 в. не сме били равни/,права на педковците и лес-ийките,*** и пр.дивотии.Там където това го няма,има свръхраждаемост.Направете си сами извода,какво трябва да поправим в живота си,за да се преборим с това проклятие.Иначе "италианците" ще ни унищожат.