Кърлежи в Русия пренасят чума

Екземплярите са нови видове
15 май 2023 10:14, Нели Христова
55
Кърлежи в Русия пренасят чума
Снимка: Pixabay/Catkin

Три нови вида кърлежи, които могат да бъдат преносители на болести като чума и западнонилска треска, са открити и описани от учени от Тюменския медицински университет /ТМУ/. Според експертите тези паразити са широко разпространени в Сибир и Монголия.

Резултатите от изследването са публикувани в Persian Journal of Acarology.

Учените от ТМУ са стигнали до заключението, че събраните екземпляри могат да бъдат описани като непознати и нови видове, след като са проучили огромно количество литература, включително на китайски и японски език.

"Откритите паразити принадлежат към две семейства - Spinturnicidae и Macronyssidae. Представителите на първото семейство са известни като преносители на бартонелоза, а на второто - на редица опасни природни огнищни инфекции, включително кърлежов енцефалит, борелиоза, западнонилска треска, хеморагична треска с бъбречен синдром, туларемия и чума", заяви кандидатът на биологичните науки, доцент в ТМУ Мария Орлова.

Един от новите видове кърлежи е извлечен през 2021 г. от колекция прилепи на Зоологическия музей на Московския държавен университет.Другите са събрани in vivo от прилепи, уловени в Бурятия и Тува, които след това са били пуснати на свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: чумаРусиякърлежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Кърлежите в Бг като, партиите дето смучат субсидии и шапкарите които лежат върху гърба на народа от 1945 год са по опасни !
22
3
 
10
 
! Отговори
До Българин 19 преди 1 година
"Кажете нещо за взривовете в Хмелницки?" - - - Че тук новини няма, няма, но моля Ви, споделете това, което съвсем на кратко само загатнахте или кажете къде да прочетем, че то е важно. Тук да се чепкат с кърлежите и ГМО храните от такива.
21
3
 
6
 
! Отговори
Брюкселските Кърлежи преди 1 година
Пренасят СПИН и Ебола!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж, друго са си западните кърлежи - едни такива здравословни, чисти, от полиуретан и с изкуствен интелект! Да ви имам пропагандата смешна!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ааа не случайно в украйна има 30 американски лаборатории- вършат си работата краварите - нали са все по га-дни-те номера
18
4
 
20
 
! Отговори
Естествено преди 1 година
а еврокърлежите са най-демократични.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в ЕС, нищо чудно след скакалците да одобрят и храна направена от кърлежи.
16
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кажете нещо за взривовете в Хмелницки? Защо се наблюдават завишени нива на радиация? Или не ви дават да пишете такива неща. Как обогатените с уран сняряди за украински танкове бяха унищожени и стана "който гроб копае другиму ..."
15
3
 
15
 
! Отговори
Търпелив преди 1 година
американските кърлежи са добрите, с тях общувайте-хахаххаааа
14
1
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Щом разпространяват нилската треска, значи преди това нещо или някой я е донесъл там. Не е виновен кърлежа. Другите болести се пренасят от кърлежи и бълхи и това е факт. Нищо ново под слънцето.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната пропаганда, защо ни занимавате с нещо толкова локално и незначително на хиляди километри от тук? ЗАЩО? Колко ви плащат за да плюете всеки ден и постоянно Русия? Я кажете за Атланта, за Сан Франциско и за опиатната пандемия там ... ама нищо защото така са ви наредили преписвачи
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечки в Русия пренасят спин.
11
1
 
11
 
! Отговори
Жито от Украйна преди 1 година
Пренася ...нещо което никой не го иска, само България умира за него.
10
0
 
10
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
То и при нас има, смучат кръвта на народа и са защитен от закона вид. Е поне засега чума не разнасят, а само "кози" топчета.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божке, какво дъно е изкопала пропагандата на жълтините с тая ... "статия" ли да го нарека, и аз не знам как. У нас от години кърлежи разнасят всякакви болести. Навремето се пръскаше и ги нямаше. Изобщо не ме е хапал кърлеж тогава, макар че прекарвахме свободното си време вигри навън. Сега е пълно с всякакви подобни, но на тия тук кърлежите вРусия са им проблем. Нашите кърлежи да не би раздават манна небесна?
8
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Д-ж-е-н-д-ъ-р политиката в ЕС също !
7
8
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ужас! Кърлежите на Путин пренасят чума!
6
0
 
22
 
! Отговори
Един приятел пита преди 1 година
Я по добре къжете на къде духа вятъра тия дни от западна крайна? И трябва ли да пием йод?
5
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уловили ги от прилепи и после ги пуснали на свобода ?! Браво , руснаци , гениални сте ! Що не пуснете на свобода и вируса на ебола и на едрата шарка ?!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След промяната май май и украинците и руснаците живеят по-добре от нас, за украинците съм сигурен то по колите се вижда.