Зеленски: Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време

Бахмут е една от най-решаващите битки за свобода в Европа, заяви той
11 юли 2023 21:34, Нели Христова
258
Зеленски: Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски настоя Украйна да се присъедини към НАТО в реч във Вилнюс, след като членовете на Алианса проведоха ключова среща на върха в литовската столица, предаде АФП.

"НАТО ще даде сигурност на Украйна, Украйна ще направи НАТО по-силен", каза Зеленски, застанал до президента на Литва Гитанас Науседа, преди да бъде издигнато знамето на украинската армия от ключовото бойно поле Бахмут.

Като град в Източна Украйна, някога известен със своя добив на сол и пенливо вино, днес Бахмут е изравнен със земята в най-дългата и кървава битка на войната.

"Бахмут е една от най-решаващите битки за свобода в Европа и така ще я запомнят нашите деца и внуци", каза Зеленски.

Украинският президент настоява членовете на НАТО да предоставят ясен график за присъединяването на страната му в Алианса - въпреки, че по-рано заяви, че не очаква Украйна да се присъедини преди края на войната.

"Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време", каза Зеленски.

"Бих искал тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решенията, които заслужаваме", добави той.

Киев и членовете на НАТО в Източна Европа смятат, че само поставянето на Украйна под чадъра на колективната отбрана на алианса ще възпре Москва.

Ключови сили като Съединените щати и Германия се притесняваха да надхвърлят обета през 2008 г., според който Украйна ще се присъедини един ден, без да се определя времева рамка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
1
 
! Отговори
Наско Защото преди 9 месеца
Аз за пръв път научавам, че в българския език съществува думата натук.Много, ама много се смях и още не мога напълно да се овладея. Кой си ти, авторе на това необичайно заглавие? Риба ли си, птица ли си, мозъкът ти как е устроен? Мира не ми дават тези въпроси!
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
укрия в нато=ядрена война.
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ердоган се отметна за влизането на Швеция в НАТО. Това с НАТО се превърна в Капакът чаршия. Всеки обещава, но нищо не дава.
181
0
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
Натук разбрах, ама тоя от пътуване натам да се пази
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никскъв риск във военна ситуация! Западът, а това сме и ние, има какво да изгуби за разлика от една разнебитена и още по корумпирана от България държава!
179
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
До Анонимен А калво ти е на те в България,що не питаш баба си как е живяла и сега ти как си развяваш байряка из цяла Европа ,стига да не си мързел и още си на домашна хранилка!
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бийте се момчета и ако спечелите ще стане чудо..... НАТО и Европа ще ви приемат и ще цъфнете както Българите........
177
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До201. Не е така Украйна се справя геройски с руския злодей. И добре че са те . Ние щяхме да сме по зле . Руснаците щяха да завзема черноморието от Балчик до Созопол. Затова всякаква помощ е необходима за Украйна.
176
1
 
14
 
! Отговори
Пол Макартни преди 9 месеца
Украинци, свалете го тоя психопат и го ликвидирайте преди той да е ликвидирал украинския народ до крак обслужвайки интересите на Вашингтонската върхушка! Всички на Майдана и поправете грешката си от 2014-та година!
175
0
 
8
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Къде е това натук???? Научете се поне в заглавията да няма правописни и стилови грешки... По - правилно е да се напише " Днес идвайки тук........."
174
3
 
9
 
! Отговори
Белото преди 9 месеца
не прощава...
173
1
 
13
 
! Отговори
Пак грешка преди 9 месеца
Украйна ще се присъедини към НАТО когато войната бъде напълно забравена и държавата разделена на части , Зеленски ти си пълен провал като политик, и пример на света как с война не се постига нищо. Защото скоро западните спонсори сами ще те накарат да си стиснеш ръката с Русия . Само на нас европейците ще ни остане горчивия спомен да плащаме за тази инфлация
172
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предателите и убийците на собственият си народ никой не ги уважава, дори и господарите им
171
0
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
НАТУК, затук изтук... Неграмотност раждаща НЕЛИХРИСТОВИЗМИ.
170
0
 
9
 
! Отговори
ZZ преди 9 месеца
Ще те вземат в НАТО, ама друг път!
169
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този иска трета световна. Само така ще се скрие е прехвърли фронта. Не трябва да мълчим! Всички заедно срещу този, който иска да ни унищожи.
168
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как може въобще някой да си помисли Украйна да влезе в НАТО сега, когато е във война? Нали всички тогава които сме в НАТО ще сме във война!
167
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
стига бе наркоман
166
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
А относно Крим, той преди да е Украински, руски, турски..., е бил и български.Всъщност, турски не знам дали е бил, бил е в Османската Империя, не в Турция. Турция едва сега празнува 100 годишнината си...ъъъъ...
165
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Е да де, ама едно от условията, когато се сключи мирен договор, ще е Украйна неутрална. Няма вариант, в който това да се избегне. Всъщност има-да няма Украйна.