Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста

Това предизвика бурна реакция от Израел
18 фев 2024 20:40, Красимир Ангелов
206
Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста
Снимка: БГНЕС

Израел обвини бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, че омаловажава Холокоста и обижда еврейския народ, след като бразилският лидер сравни войната на Израел срещу "Хамас" в Газа с геноцида на нацистите по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва с палестинците в ивицата Газа няма връзка с други исторически моменти. Всъщност, такъв момент е имало, когато Хитлер решава да убие евреите", каза Лула пред репортери по време на 37-ата среща на Африканския съюз в Адис Абеба.

Министерството на външните работи в Йерусалим каза, че ще извика бразилския посланик, за да порицае изказването, което израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "неуважително и жестоко".

"Това е омаловажаване на Холокоста и опит за нападки срещу еврейския народ и правото на Израел да се защитава. Сравненията между Израел, нацистите и Хитлер са прекрачване на границата", каза в изявление Нетаняху.

Президентската канцелария и министерството на външните работи на Бразилия за момента не са коментирали въпроса.

В изявление организацията на евреите в Бразилия заяви, че изказването на Лула е "извратено изопачаване на действителността" и "обижда паметта на жертвите на Холокоста и техните наследници", и обвини правителството му в "екстремна и небалансирана" позиция в конфликта.

По-рано днес Лула осъди спирането на хуманитарна помощ за Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, като призова да се извърши разследване на нередностите, без да се спира финансирането в помощ на засегнатите от "геноцида".

"Това не е война между военни и други военни. Това е война между силно подготвена армия и жени и деца", заяви той. (БТА, Анелия Пенкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Руя преди 2 месеца
Истински мъж и политик.Казва истината в очите на извратените евреи и тези ,които ги поддържат.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
131 - НА КОНФЕРЕНЦИИ МОГАТ ДА СЕ ПОКАНЯТ КАКВИТО СИ ИСКАТ ГОСТИ.
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако бях на мястото на Путин ,вече да съм се разбрал с БРИКС и страните от Близкия изток, Африка и да да си направим една военна операция в САЩ и Израел. Тези могат да водят войни само на чужда територия срещу по- слаби врагове без оръжия....Видя се с целия потенциал на запада как нищо не направиха в Украйна, а им свършиха парите....Както каза Ердоган - един справедлив свят е възможен ,ако САЩ не са в него!
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много по- страшно е ! Вече почват да умират от глад около 2млн...- убити 26000, ранени 68 000...Не знам точно какво се чака ,за да се събуди света! Ако не се крепеше света на парите ,до сега Израел да го няма!
131
11
 
3
 
! Отговори
аноним преди 2 месеца
Естествено е този сенилен старец да вижда и на сън събития от преди осемдесет години,и да въздиша по тях!Ами нали там,при него и в една друга държава избягаха и се скриха оцелелите нацисти,след победата над тях!Никак не се учудвам на мисленето на този- ,,политик''!!!!Имал е добри учители!!!
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според данни основаващи се на документи на Международния червен кръст, жертвите на т.нар. Холокост са няколко стотин хиляди, а не милиони. Вече не знам на кого да вярвам. И нещо не ми се вижда вярно това което казват евреите. Имало е жертви и това е неоспорим факт. Но първо от какво са умирали. Второ колко наистина са били като бройка.
129
4
 
15
 
! Отговори
РВ преди 2 месеца
Чичифутчоо може да обяви война на Бразилия ако иска... и това ще е края на смешната им открадната държавичка.
128
4
 
20
 
! Отговори
Сирма преди 2 месеца
А, обстрела на бежански лагери и убийството на стотици бежанци и цивилни как да го наричаме?
127
6
 
25
 
! Отговори
Пантелей преди 3 месеца
Лула не е прав. Много от евреите са се спасили във ВСВ, имали са шанс да избягат, докато в Газа бомбите не дадоха шанс на много хора да избягат, нямаше предупреждение, нямаше палестински звезди на ревера.В началото на войната е нямало убийства на евреи, докато палестинците са екзекутирани в леглата си.
126
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По някой път истината боли затова мошетата вият на умряло.
125
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много добро сравнение,на Президента на Бразилия
124
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така нареченият холокост над евреите е една грандиозна лъжа, докато холокостът над палестинците е неоспорима истина. Един ден еврейите ще платят скъпо, та прескъпо.
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 153Човекът е говорил пред ООН, а не пред социалният министър.)))ООН не е в Адис Абеба - Етиопия.Странното е какво е търсил бразилеца на среща на Африканският съюз.
122
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 152 То и в нацистка Германия се е живеяло по-добре от фавелите на Бразилия, но това не значи, че бразилците не са имали право да критикуват фашизма в Германия.
121
19
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Милиони бразилци живеят по фавелите на Рио и Сау Паулу в бараки от картон,ламарина и всякакви подръчни материали,обаче юнакът Лула да Силва се захванал с Израел,където и най-бедните живеят в нормални жилища.Първо си оправи собствената държава,после оправяй света.
120
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
138 Аз съм чувал. Зависи кои евреи. А ти с твоите уж 55г защо не си чувал за Валери Петров? Аман вече от тези измишльотини, аз зъм лекар доктор физик химик вчера бях Токио..
119
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 137 Този Сорос много бре, изниква във всяка държава, финансира хора и фондации, Илон Мъск да е, ще е фалирал отдвна.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
132 историята ти се опитваш да я ревизираш. А фондациите на Сорос са факт. За това и врещиш опорки срещу Орбан който изгони университета му. И никога няма да кажеш как Томислав Дончев от директор на Отворено общество стана политик. Гроздан Караджов също. Антоанета Цонева пък от БХК. Сорос всяка седмица има среща с ЕК. Повече от който и да е държавен лидер. А него никой не го е избирал. Това са факти.
117
3
 
3
 
! Отговори
SmO преди 3 месеца
Рамзес е виновен,ако беше ги приключил, римляните,германците,палестинците, европа и руснаците нямаше да имат проблеми.
116
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 128Много си наивен, верваш, че някакви нелегални оргнизации искали да залеят Европа с имигранти.Няма такова нещо. Самите западноевропейски държави напълно легално искат още мигранти поради причината от липсата на работна ръка.В Австрия която лае срещу нас поради пенсионирането и разстежа на икономиката годишно и са нужни нови близо100 хил. работници. Германия 400 хил.