Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение

Целта е подготовка за възпиране на руската агресия
Обновена: 4 мар 2024 09:48 | 4 мар 2024 09:36, Елка Василева
245
Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение
Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят днес да пресекат най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА.

Учението "Дракон 24" ще се състои близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.  Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024", което НАТО в момента провежда по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
6
 
! Отговори
Напомням преди 2 месеца
Производственият капацитет на цялото ЕС е 300000 амуниции за 1 година. Тава при война с Русия ще стигне за 10 дена!!
157
2
 
2
 
! Отговори
До 163 преди 2 месеца
Еххх, язък! Как пък не се познаваме, аз завърших руска история в Хайделберг, хахаха
156
1
 
3
 
! Отговори
До 164 преди 2 месеца
Е трябва, трябва, но ето ти си лежиш на давана в Горна Баня още ;)
155
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войските на НАТО трябва да пресекат река Москва на път за Урал. Трябва да убият руската мечка за да има мир в Европа.
154
2
 
4
 
! Отговори
До 162 преди 2 месеца
Хумболд Университет ..
153
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде завърши история бе, в кой берлински квартал, Шуменски или Великотърновския университет, дето приемат и без диплома за средно?
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто просят, просят бой.
151
2
 
7
 
! Отговори
До 159 преди 2 месеца
Ти можеш ли да четеш? След като минавам покрай Бранденбургската врата почти всеки ден, очевидно живея в Берлин ;) Долцигер Щрасе 2 за повече информация ;)
150
5
 
4
 
! Отговори
До 153 преди 2 месеца
Е като си ,,завършил ' в Берлин, е защо още си там, нали само си ,,завършил"? Дето живеят в Берлин, не казват че са завършили в Берлин! Айде в Якутия, ж.к. Владиславово!
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Историк С 3.5 милиона, заедно със съюзниците си унгарци и румънци, като ги е разбил напълно първите 2 години, чак в Сталинград му е първата загуба, но тогава от всички страни са го тормозели :)))
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия чак сега ли започнаха да се учат.
147
1
 
4
 
! Отговори
До 154 преди 2 месеца
Мислиш че атомна бомба не е достатъчна а? Една по София и си пулверизиран!
146
2
 
7
 
! Отговори
Историк преди 2 месеца
Хитлер е тръгнал да пресеча Висла към СССР ( операция Барбароса) с 3,3 милиона войници, 4000 танка, 4000 самолета и 15 милиона муниция и е бил разбит!Нато да се замисли ще може ли да събере повече??? За атом изобщо не говорим!
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те освен да плашат с ядрено оръжие рашките, не виждам с какво друго да се противопоставят на НАТО, далеч по слаби са :)))
144
2
 
6
 
! Отговори
Историк до 149 преди 2 месеца
Еми не, завършил съм в Берлин. Всеки ден минавам покрай Монумента с 4 съветски танка на Бранденбургската врата..
143
6
 
6
 
! Отговори
То това преди 2 месеца
дето ще ударят света с ядрено оръжие го казват бункерни плъхове като Пудинг и Медведев, те не ги е еня за руснаците, нито за умрелите, нито за живите! То ако човек се интересува от други хора няма да е диктаторче!
142
2
 
7
 
! Отговори
Агресив преди 2 месеца
Кой е агресор и кой се защитава - незнам. Знам само ,че няма такова нещо като Учение, това е демонстрация на сила и реално събитие което е с цел провокация и тестване на системите на противника, с цел определяне на готовността му за подобна Агресия от НАТО.
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Засега единствено Украйна възпира умопъркания Путин да нахлуе в Европа. Затова трябва да се помага всякак на героичния Украински народ!
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Историка е учил в Масква явно, не знае за 27 милиона убити в СССР от нацистите, още няколко милиона пленени рашки за роби в концлагерите, но добре че беха доставките на САЩ и Великобритания за тех, както и постоянните бомбардировки над Германия, иначе тежко и горко на рашките :)))
139
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Анонимен143 той наще активи ги конфискува вече, да си чул лукойл да си е платил вересиите? не. осемте въртолета станаха три. меджидийката изнася животоспасяващи медикаменти, терзийката и кирче теглат през ден заеми...да не мислиш че си ги бутат по дирниците тия пари? същата история като със жалкото съвпадение на чеченската война с правителството на виденов и двете служебни.