Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение

Целта е подготовка за възпиране на руската агресия
Обновена: 4 мар 2024 09:48 | 4 мар 2024 09:36, Елка Василева
245
Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение
Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят днес да пресекат най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА.

Учението "Дракон 24" ще се състои близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.  Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024", което НАТО в момента провежда по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
до 147 преди 2 месеца
Той вече си е пръднал сам. Реши да го направи, па се нас.а.
137
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
До Анонимен144 що задунайски татарстан е нещо по различно, нале
136
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
факта, че тролеите и целата русня са се разпищале като нащипани девачки, вместо да тананикат с ехидна усмивка "хотят ли русские войни" е сам по себе си красноречив. ямантау дали ше може да събере целото опг питер или джу е заключил и е хвърлил ключа?
135
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бошитата са шебани уатници, ниска култура, азиатци и крепостници на полуграмотни диктатори от средновековен тип! Никакви постижения, само лъжи,наглост и недостижима простотия!
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и Путин ще ви конфискува вашите активи, а те са повече в Русия. Блокадата ще ви излезе през носа като ви потопят корабите от руските пидводници.
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До При Ти радваш ли се? Или манталитетът ти е такъв по рождение: Аз съм при батката.
132
0
 
0
 
! Отговори
Воен Кор преди 2 месеца
чето абасрались.
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитлер смачка СССР, милиони пленени и убити, но обяви война на САЩ и те взеха да помагат на рашките...не може да се бие срещу целия свят, Путин да внимава в картинката :)))
130
7
 
3
 
! Отговори
134 преди 2 месеца
Ще има война, но тя е предизвикана от един обезчовечен орхганизъм със срамното име Путин. Няма начин световната цивилизация да се остави в ръцете на свирещ ретроград. Но ще стане лошо за всички, преди даа стане добре.
129
3
 
12
 
! Отговори
При преди 2 месеца
положение, че Русия произвежда 7 пъти повече военна техника и боеприпаси от целия ЕС, не знам тия къде са тръгнали...
128
0
 
4
 
! Отговори
Новите преди 2 месеца
наденици идат...
127
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има идея руския анклав Калининград да бъде подложен на пълна блокада. Руските банкови активи в ЕС да бъдат конфискувани. Тези мерки наистина ще ударят Путин, а не като милостивите санкции които му налагат чиновниците в Брюксел.
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само ленд лийза на САЩ за СССР е 22 хиляди самолета, давай, точно сами са ги победили, да не става въобще дума че Вермахта е 3 пъти по-малка армия от Червената Армия, как са воювали три и половина години на тяхна територия, и то без съюзници реално?
125
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако има война Русия - НАТО ще е заради лудите западни елити, които искат да намалят населението. Пандемията, зелената сделка и войната са част от инструментите им да ни изтребят и който е на страната на колективния Запад е или платен или самоубиец. Дори да не харесваш Русия , ако не искаш да влезнеш в западната кланница - трябва да си на страната на Русия!
124
6
 
1
 
! Отговори
Военкор преди 2 месеца
САЩ също ще изпратят войски в Украйна и ще го обявяват шумно, една от целите е Байдън да спечели втори мандат.
123
2
 
17
 
! Отговори
Историк преди 2 месеца
Хитлер е тръгнал да пресеча Висла към СССР ( операция Барбароса) с 3,3 милиона войници, 4000 танка, 4000 самолета и 15 милиона муниция и е бил разбит!Нато да се замисли ще може ли да събере повече??? За атом изобщо не говорим!
122
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин със своята мечта за арийска руска нация, не знае с какво се захваща, требва да се поучи от учителя си Хитлер :)))
121
10
 
1
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 2 месеца
От територивта на Румъния могат да се нанасят удари по окупирания Крим дори без немските ракети с голям обхват. А от Балтийските държави по обекти в самата Русия.
120
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ще бъде последната война на НАТО и света но това е целта на рогатия и неговите слуги.
119
4
 
2
 
! Отговори
Военкор преди 2 месеца
Денков беше миналата седмица в Киев и подписа двустранно споразумение, което е на практика двустранен договор за военна помощ. Такива договори ще подпишат всички държави, които ще изпратят войски в Украйна.