Студентската окупация става безсрочна

Ректорът на СУ откри националната студентска конференция
Обновена: 25 окт 2013 13:46 | 25 окт 2013 13:46, Анисия Иванова
74
Студентската окупация става безсрочна
Снимка: Булфото

Студентската окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" няма да приключи в петък, а ще продължи безсрочно. Това съобщи студентът Борис Рангелов от Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) след среща в Ректората, на която е била обсъдено развитието на акцията в петъчния ден.

В ефира на bTV студентът посочи, че в четвъртък преподавателите Калин Янакиев и Цочо Бояджиев са занесли на студентите списък с подписите на 30 преподаватели, които изразяват подкрепата си към окупацията.

Освен с подписката много от тях изнасят лекции пред студентите в окупираните аудитории.

Още по темата

„Искаме това правителство, или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси", посочи един от окупаторите във ФЖМК.

Протестираща студентка поиска прозрачност и отговорност, максимална честност към обществото.

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски" изпрати до медиите своята позиция по повод студентския протест.

В нея се казва, че действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. "Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция", посочват от ръководството на Ректората.

Оттам подчертават обаче, че тъй като действията на студентите се упражняват в сградите на Университета, това създава определени затруднения, още повече, че много от студентите желаели, а и имали право да посещават редовно лекциите си.

Днес в СУ "Климент Охридски" ректорът проф. Иван Илчев откри Националната студентска конференция на тема "Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото". Форумът се организира от Студентския съвет на Софийския университет.

В словото си професорът каза, че е изключително важно студентските съвети да бъдат активни - не да "слушкат" това, което им казват ректорите, а да подемат инициативи, да изразяват несъгласия, където има място за тях и да организират студентите. "Заедно с това ректорското ръководство на СУ винаги е поддържало връзки и със студентските неформални групи, както  сега поддържаме връзки със студентите в 272-ра аудитория и в
другите две аудитории", заяви ректорът.

Проф. Илчев отбеляза факта, че в днешния ден в Софийския университет се организират от студенти две съвсем различни по смисъл, организация и насоченост събития, които показват, че  студентството има да мине още дълъг път, докато осъзнае какви са интересите му и каква е силата му. Ректорът на СУ визира окупацията на зали и конференцията на студентските съвети.

Студентите започнаха своя протест с искането за оставка на кабинета „Орешарски"  на 23 октомври. Те окупираха най-голямата аудитория в университета – 272-ра. Акцията им бе насочена конкретно срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Аудитории бяха окупирани и във Факултета по журналистика и масова комуникация, във Факултета по математика и информатика, както и една аудитория в Лесотехническия университет в София.

Студенти от Нов български университет също подкрепиха протеста на своите колеги. Има очакване към окупацията да се включат и други университети.

Акцията е дело на групата „Ранобудни студенти", които по време на пленарно заседание на Народното събрание развяха транспарант „Не ви ли е срам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
ПНА КРАК БЪЛГАРИ!!! преди 10 години
ТАЗИ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ" от АТАКА ,БКП И ДПС Е ОБИКНОВЕН "ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ"!!!НА ОРЪЖИШЕ БЪЛГАРИ !ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА И ПРЕД УНИВЕРСИТЕТА! ТАЗИ МРЪСНО ЧЕРВЕНО- КАФЯВА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕНА И УНИЩОЖЕНА!ТОВА Е ОБИКНОВЕН ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ!!!
57
1
 
0
 
! Отговори
Zeppelin преди 10 години
Само така !!! ПИДКРЕПЯМ!!!
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офф толкова ли не ви стана ясно, че това са натегачи кариеристчета. На които преди започване на учебната година им бяха обещали, постове в държавни агенции, ако правят протести. Такива бяха слуховете преди два-три месеца. Към днешна дата виждаме, че вече не са слухове, а факти. Особено пък единият (той си знае) е такъв натегач и гъ*олизец, че няма на къде.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като мишки са тези студентчета.. с по 2 чаршафа с надпис са се изпокрили като книжни плъхове по аудитории и коридори. Срамота е на един от плакатите им да фигурира година като 1907! Срамота е, защото това е виден знак, че не са добре запознати с историята ни. Как е възможно да сраняват дръзките действия на студентите през 1907 с пародиините си протести сега??
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Университета има един приют за седесари - преподаватели. Там са някои от най-отровните седесари, които мътят главите на дечурлигата.Ако имаше нормална власт, трябваше отдавна да са ги уволнили, защото са назначени там да преподават, а не да се занимават с политически провокации...Но както и да е, младите, понеже са недозрели, сега се поддават на провокации.Някой ден ще съжаляват, както сега съжаляват бащите им, които по същия начин ги води за носа СДС преди години, както сега "реформатори"
53
5
 
6
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
За тия които казват че са платени студентите, това са хора които могат да пишат преминали са през средното образование , не са неграмотни ***-електората на БКП, които да се продадат за 10-20 кинта, разбрахте ли.Това че вие сте червени продажници не значи че и тези млади хора са продажни, аз съм на 32 години и аз съм бил студент, а явно вие които обвинявате не сте били, а сте червени продажници
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** само Бойчето им е в устата,то да не смееш да протестираш,веднага те обявяват за гербаджия!
51
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 10 години
"Протестираща студентка поиска прозрачност и отговорност, максимална честност към обществото."Абе то минимална да има пак ще е нещо, а сега е нищо и никаква. Само лъжи и измами.
50
2
 
3
 
! Отговори
ээ преди 10 години
Четенето на тези коентари оставя невярно впечатление за нагласите у нас, тъй като пишат много платени наумници на БСП и "Атака". Някои от тях са твърде възрастни - един долу пише за "заплати, по-високи от миньорските", при соца миньорските заплати се обявяваха и бяха високи, но сега миньорите получават нормално за нискоквалифицирания си труд.
49
2
 
1
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Колко ви плащат??? Разбрахме, че през 90-те Сорос е плащал по 100 $ на калпак на ден. За по-малко не се хващайте!
48
3
 
5
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
електората на БКП(БСП) а неграмотните *** и пътуващите за друга планета пенсионери(Бог да ги благослови), а грамотни хора които искат да имат отговори
47
6
 
8
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Еххх, прости хора, проста култура, лесно им промиват мозъците комунистите, и да не забравите червената бюлетинка, а след като пак продадете народа си гласувайки за престъпници, помислете и прочетете, прочетете от далече защо сме стигнаи до тук и недейте да плюете младите хора, които искат промяна, колегата го каза комунистите докара неуките и верните на партията ***, не защото знаят или могат, а защото са верни на БКП, още си страдаме заради това, младите хора от университета не са електорат
46
2
 
4
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@ 46 имах предвид морална подкрепа, но ми харесва начина ти на мислене , сега както си зад студентките , се лови Мечо за палците , че отзад идват студентите !
45
3
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 10 години
Вън политиката от университета!Плащаме данъци за обучение и наука!
44
4
 
7
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
Драги колеги бих се радвал от сърце, ако върху акцията ви нямаше никаква сянка на съмнение и не идва в момент когато протестите пред МС и НС замират и явно са обречени на неуспех. Които съмнения вие по никакъв начин не опровергавате. По моето скромно мнение Университетът не е мястото да се обсъждат злободневни политически теми, а идеи за бъдещето, на което вие несъмнено сте носители. Разберете партиите и техните идеологии са кухи понятия. Това, което е стойностно са хората в тях и ако нямате познания как работи системата и идеи за генериране на политики, които да се адаптират към условията,
43
4
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
"Искаме това правителство, или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси".Браво! Сетихте се!А къде бяхте близо четири години по време на "управлението" на най-АЛЧНАТА, НЕКАДЪРНА И КОРУМПИРАНА шайка, назоваваща се ГЕРБ?Или се "кефихте" на безкрайните изцепки и бездънни простащини на нейния главатар ***?
42
4
 
5
 
! Отговори
Me4o преди 10 години
До AIMILIVS: "Аз съм зад студентите.." - сигурно си някой гей - аз пък съм зад студентките..
41
6
 
8
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Виновни са бащите ни , че не ви избесиха по дърветата , да мачкате народа и да говорите важно и самодоволно !
40
10
 
9
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Другари искате или не проядената ви система ,където младите и в пъти по-умни и кадърни от вас "пикльовци" ще ви съборят надменните селски номентклатурски мутри от пиедестала , на който си слагате сами вмирисаните на помия и корупция *** и чак тогава България ще се движи напред , промяна може да има само когато се засажда в младите , а вие освен да се подигравате с положението на младите хора в България и да ги смачквате всячески друго не правите , което означава открита война, червени ***
39
5
 
8
 
! Отговори
789 преди 10 години
Чуите кой ги подкокоросва -Калин Янакиев и сие.Много "умно" понеже стана студено хайде да се прехвърлим в университетите,те студентите търсят разнообразие и виж че някои *** ни подкрепили.Сега тия ***/снощи ги слушах в шоуто на Слави за нищо не стават/ ги направете и национални герои,защитници на незнам си кой си и Плевнелиев герои на България да ги направи.Естествено в този случай НТ и БТВ и НТ имат думата.Шоуто в милата ни Родина продължава,срамота.