Учителите искат 5% от БВП за образование през 2015 г.

Първо да се види бюджетната рамка, отговори им Танев
Обновена: 13 ное 2014 15:03 | 13 ное 2014 13:45, Камелия Цветанова
34
Учителите искат 5% от БВП за образование през 2015 г.
Снимка: Булфото, архив

Пет процента от брутния вътрешен продукт искаме да бъде отделен за образование за 2015 г., заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че дискусията, как от 3,8 от БВП за образование за 2014 г. средствата да се повишат на 5 процента за 2015 г., е много сериозна и СБУ е направил разбивка.

Такева коментира темата на конференцията "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда", на която присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, и заместник-министър Ваня Кастрева.

По повод на искането на СБУ за 5 процента от БВП министър Танев отговори, че каквото зависи от него и каквото е възможно, ще го направи, но отбеляза, че първо трябва да се види каква ще е бюджетната рамка.

Янка Такева изброи и останалите искания на СБУ към новия образователен министър. Първото от тях е за промяна в Закона за професионалното образование, свързана с въвеждането на дуалното обучение. Много важно е да бъде приет и новият Закон за училищното образование, както и да има промяна в съдържанието на
учебните планове и програми, за които настояваме от години, заяви Такева.

По думите й трябва да има промяна и във "философията" на делегираните бюджети на училищата. Те бяха въведени във всички училища след голямата учителска стачка през 2007 г. и въз основа на тях - според броя на учениците, училищата получават средства за заплати, разходи и ремонти. Делегираният бюджет нека да остане като политика за финансиране, но към критерия за броя на учениците в дадено училище, трябва да има и други критерии, посочи Такева.

Тя добави, тези нови критерии трябва да са свързани с броя на паралелките и с населеното място, в което се намират училищата. Сега затруднения заради делегираните бюджети имат училищата с малко ученици, които разполагат с по-малко средства.

Янка Такева съобщи, че през учебната 2014/2015 година се увеличава броят на младите учители до 35 години в училище, като те са вече 5800 от общо 91 490 учители в страната.

Според нея и сегашният брой на младите учители е изключително нисък, но тя припомни, че те са били 4000.

Такева смята, че това се дължи на макар и малкото повишение на началната учителска заплата от 500 на
530 лева, както и защото през тази година много учители са се пенсионирали.

Тя съобщи, че СБУ на отраслов съвет в МОН ще поиска промяна в постановление 86 на Министерския съвет за приема в педагогическите специалности. Трябва да се повиши изискването за бала на кандидат-студентите в тях, както и да се въведат и други критерии за кандидатстване.

Няма да се ограничава приемането с оценки от матурите, но трябва да има някаква минимална оценка, каквато се изисква за лекарите и икономистите, обясни Янка Такева. Тя добави, че сега много студенти, които учат в педагогически специалности, но те влизат с нисък бал или
с оценка от матурите.

В Стратегията за развитието на педагогическите кадри се предвижда учителската професия да стане регулирана професия, каквато е юридическата и лекарската, каза председателят на СБУ.

При тези професии критериите за прием във висшите училища са по-високи, отбеляза Такева. По думите й затова ще трябва да се промени законодателството за прием в педагогическите специалности, въз основа на това, че учителската професия ще стане регулирана.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, каза, че повишаването на критериите към кандидат-студентите по педагогика е сериозен въпрос, който може да се реши само заедно с ректорите на висшите училища, защото университетите са автономни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: образованиебвпучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Уво преди 9 години
Този нов министър проф.Танев е социолог.Ще изпълнява това ,което му кажат Кастрева и компания чиновници от ГЕРБ,а те са много ниско ниво.Не очаквам абсолютно нищо смислено от тях.Няма и сериозна опозиция ,нито гражданско общество по тези проблеми.Иначе министърът ми изглежда добър човек по характер,но каква полза от това.Много оше ще чакаме за еврониво на образование.Просто ми става мнага тъжно от всичко това,но не мога да сторя нищо.Богатите родители плащат на частни уроци и учене в чужбина,но
16
1
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Нещо си се объркал за това "има само висшисти в БГ". Това не е така - в България хората с висше образование са под 15%. За сравнение водещите по този показател са Канада и Дания с около 55%. То затова и проблемите в БГ са много - качеството на човешкия матрЯл е много ниско (друг е въпроса, че и висшето нищо не значи, щото много хора и от тези 15% са всъщност с виШУ, а не с качествено университетско висше образование). Те така.
15
0
 
13
 
! Отговори
родител преди 9 години
Мой приятел е преподавател в СУ.Студентите имат изпит по практически български език в първи курс.Дава им тест(да провери знанията от у-ще)като половината от въпросите са същите като току що изкараната матура.Резултатите са плачевни-виждал съм ги.Изкаралите на матурата мн. добър,отличен едва покриват критериите за тройка.В този вид матурата(преписване поголовно)не може да бъде вход за ВУЗ.Студентите в 4 к.в голямата си част не могат да оформят една молба до Ректора.Но претенциите им са големи
14
4
 
12
 
! Отговори
;) преди 9 години
12 години учиш и накрая нищо не знаеш от учене на излишни неща Колко от вас помнят химични съединения ,математически формули и подобни ? с какво сегашното образование ви помага в живота ?
13
5
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
Тая Такева докога ще лъже колегите си?Преди да се искат още и още пари, първо да видим къде ще се харчат, защото ако ще е за заплати- не, няма смисъл, без да има ясни виждания за реформа в този закърнял и забравен от Бога отрасъл. постановление 86 на Министерския съвет за приема в педагогическите специалности. Трябва да се повиши изискването за бала на кандидат-студентите в тях, както и да се въведат и други к
12
10
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Когато махнат половината предмети и започнат да преподават целенасочено тогава да искат пари! История само най важното ,Литература само подбрани писатели изобразително,труд и техника,физическо,музика с намалени седмични часове :) Задължително 1 чужд език (анг,нем,исп)
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моята жена взема 400 лв като детска учителка. Много пъти съм я карал да се откаже, но тя обича децата. Там обаче перпектива няма. Дори и да и увеличат заплатата ще я вдигнат с 50 лв примерно, което не е решение. Май ще си зарязвам жената след като не си оценява труда и си позволява да я унижава тази държава.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До математик: нали осъзнаваш, че на един клас не преподава само един учител по всичко и задачката-закачката става малко по-сложна?
9
5
 
3
 
! Отговори
математик преди 9 години
Деца (по данни на НСИ от 2011 г.)ОБЩО ЗА СТРАНАТА деца 5-9 г. 316643, 10-14 г. 315466, 15-19 г. 377585, общо в на възраст за посещаване на училище 1 009 694, при условие че се включват 5 годишните. При 91490 учителя се падат по 11 ученици на учител, при минимални изисквания за 18 ученика за формиране на клас
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Тиквата ще разреши ? Неговият интерес е населението да е тъпо и просто за да си гарантира следващите мандати !
7
4
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Образованието трябва да е приоритет номер 1
6
16
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Те искат, но нека се запитат дали ги заслужават! Ако ще "обучават" и възпитават имигранти и граждани на света и мета галактиката, заслужават един четвъртит... Пфу!
5
4
 
15
 
! Отговори
учител преди 9 години
Янка Простакева не помогна с нищо по време на стачката-съюзи се с Орешарски и Вълчев в обща позиция-"Разделяй и владей".Затова само в големите градове учителите взимат добри (800-1000) заплати(оставям настрана уч.процес-27-30 души в клас).Има у-ща с по-малко,но по-трудни за обучаване ученици.Основният критерий трябва да бъде от къде е тръгнал и докъде е стигнал даден ученик в преминаването от клас в клас.Никой не се интересува от кач-во-важни са парите.Това е най-голямото предатeлство.
4
2
 
3
 
! Отговори
ромска сватба преди 9 години
Давам каруцата, заедно с коня, ама след сватбата!
3
8
 
2
 
! Отговори
Бъдещ Учител преди 9 години
Подкрепям че иначе ще изтърва момента с готините 12сетокласнички и никога няма да отида да бачкам това за което съм учил 5 години.
2
5
 
9
 
! Отговори
Станишев преди 9 години
Увеличава се броят на негромотните млади учители - мерси! В един момент се чудя кой, кого учи!?В педагогическите специалности да има голяма цедка при влизане!После ще се отсее плявата от сеното!Аман от Такева и сие!
1
2
 
12
 
! Отговори
То бива 'Заглав преди 9 години
защо с такава интрига започва статията - УЧИТЕЛИТЕ не искат пари за себе си....