Танев към учениците: Хванете ръката на учителя си и ще полетите

Увеличението на заплатите в училище ще е около 70 лв., разкри министърът
Обновена: 15 сеп 2015 12:53 | 15 сеп 2015 12:20, Анисия Иванова
19
Танев към учениците: Хванете ръката на учителя си и ще полетите
Снимка: БТА

Проблемите в средното образование се решават бавно, защото са натрупвани 20 години. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при откриването на новата учебна година в Първа английска езикова гимназия и в 112-то Основно училище "Стоян Заимов", които са в една сграда.

Министърът даде пример с матурите, с някои подробности около делегираните бюджети или с т. нар. мъртви души (фиктивно записване на ученици). "Тези проблеми са натрупвани и смитани под килима от не един министър, за съжаление и сега трябва всичко да се решава", коментира Танев. И отбеляза, че със законодателството и с мерки се прави тези проблеми да станат "невъзвратими".

В словото си на тържеството в училищния двор министър Танев сподели, че преди 44 години за първи път е дошъл на това място - като ученик в Първа английска гимназия и отбеляза, че "сърцето му е останало тук".

Към първокласниците от 112-то училище министър Танев се обърна с думите: "Днес вие продължавате да се държите с едната ръка за вашите родители, както винаги, и те няма да ви предадат, няма да ви напуснат и ще се грижат за вас - ще ви обичат, целуват и лекуват, и ще мечтаят за вас. С другата ръчичка обаче, вие хващате силната ръка на българския учител. Ще видите, че по този начин ще политнете нагоре".

На учениците от 12-и клас в Първа английска гимназия министър Танев каза, че, където и да отидат, ще носят добрия спомен и знанието, което ще ги направлява, защото имат този "багаж" - интелектуален, езиков, културен, получен в училището. "Мен лично, този "багаж", ме докара до Харвард", сподели министър Танев. И пожела на всички български ученици - щастлива и спокойна учебна година.

Министърът отново коментира и обещаното увеличение на учителските заплати, като обясни, че то зависи от няколко министерства - на образованието, на финансите, което е основното, от социалното министерство и от Министерския съвет.

"Няколко министерства в пакет покачват учителските заплати, човек трябва да е доста невеж, за да казва, че само по собствена воля министърът на образованието - покачва или сваля заплати. "Няма такова нещо", коментира министър Танев. Той каза, че не е присъствал на разговорите между синдикатите и министъра на финансите Владислав Горанов, но знае за решението на министър-председателя, за което му е писал благодарствено писмо.

Казано ми е до момента, че ще има покачване на учителските заплати, а не някакво бонусче, посочи министър Танев. По думите му става дума за трайно повишаване на заплатите, защото, като е дадено нещо, не може след това да се вземе обратно. Разчетите за повишението на учителските заплати се правят в момента, "знам само че ще има увеличение от около 70 лева - плюс, минус", обясни министър Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 17: Не може на всеки да се обясни кой какъв учен е. За да може да се разбере това, е нужен някакъв минимум от знания, който сигурно ти липсва. Прочети нещо за него поне във wikipedia.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Anonimen 11 Обясни ти какъв учен е Ломоносов? Колкото Калашников е конструктор, толкова и Ломоносов е учен.
9
5
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
И другото, което цитират от него също е вярно: Ако хванеш учителя за ръката може да отнесеш такъв шамар, че да полетиш.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Харвард където е учил тоя Танев са излезли едни от най обиграните манипулатори на човечеството хора, които днес манипулират света , водят войни и избиват милиони души по света. Всички се гордеят с това ,че са учили в Харвард! Тоя също не е изключение ! Всеки малко по мислещ човек знае на какво ниво е образованието в България ! Тоя човек бута децата към пропаст от която измъкването е много трудно !
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танев към учениците: Хванете ръката на учителя си и ще полетите ! Аз ще допълня : И полетете към бездната на ограниченията на техните разбирания и невежеството им !!! Учете децата да мислят , а не да се подчиняват !
6
2
 
16
 
! Отговори
Бивш учител преди 8 години
Бях 20 години учител, специалист в предмета си. Докарвах я до 580лв чисто. Въпреки лекторските,заместванията и т.н. Вие си приказвайте Танев, как някои още умували с колко да им повишат...докато се наумувате, ще останат само бабичките пред пенсия в училищата! И тогава, само след още две-три години, като се пенсионират и те, жална ви майка, деца и родители! Ще разберете защо...още малко! :) Умувайте още!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70 лв за учителите, десетки милиони за бежанците. На ви демократична България, колабираща и умираща...
4
1
 
7
 
! Отговори
Трайчо преди 8 години
За къде да се хвана не разбрах
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да не се опитва да скара хората в тази държава по гилдии. Аз поне с това усещане оставам. От месеци се тръби как заплатите на учителите щели да бъдат вдигани, всички за това четем, а вдигане няма. Човек ако чете медии ще си каже, че учителите са си отворили по 10 спестовни сметки. Всъщност сега един учител започва с под 500 лв чисто. С увеличението (ако е 70 лв бруто) ще ги докарва около 550 лв чисто... някога. Голяма работа, голямо нещо. Хората избягаха от тази работа отдавна.
2
0
 
4
 
! Отговори
gorski pilot преди 8 години
lajec...konkurira bgair "da otskochim do varna" :))))
1
2
 
30
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
Не мога да повярвам , че не е казал " Хванете се за шлифера на Бойко и ще полетите "!