3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас

Малко било, само 40% от разходите на школата
146
3 млн. лева дава Турция за четири училища у нас
Снимка: Булфото, архив

Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона на година, пресметна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Още по темата

Според него обаче това е много малка сума, защото бюджетът на останалите училища в България бил по 10 милиона лева годишно за около 200 деца.

Ахмедов обясни пред bTV, че само 40% от средствата на четирите училища идват от Турция и отрече това да се отнася за останалите дейности на Главното мюфтийство у нас.

По думите му изповеданието има още над 10 секторни политики, за тях не идват пари от Анкара. 

"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1990 г. и всичко е разписано подробно", настоя той.

"Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят. 

Практиката обаче сочи, че след като завършат средното си образование, 95% от учениците продължават в университет, основно в България, обясни Ахмедов.

"Не виждаме никакъв проблем нашите две институции в лицето на Главното мюфтийство и дирекция "Вероизповедания" в Турция да си сътрудничат. Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас.

Ахмедов отрече твърденията, че Главното мюфтийство се кани да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми.

"Вакъфският имот е имот, който е придобит от мюсюлманската общност и се полза само в негова полза като се отдава под наем, но не може да се продава, нито да се ипотекира. 1500 от тези имоти са джамии, не може да има продажби", разясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
НЕ МОГА ДА ЖИВЕЯ В ТАКАВА СТРАНА КОЯТО Е ПРОДАДЕНА ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ЧУСТВО БЕЗ СЪВЕСТ.И СЕ ЧУДЯТ ЧЕ НАРОДА НАПУСКА ДЪРЖАВАТА.НЕМОГА ДАВИ ПОНЯСАМ И МЕДИИТЕ НИ СЪЩО И ТЕ СА ПРОДАДОХА ВМЕСТО ДА ОТВАРЯТ ОЧИТЕ НА НАРОДА СИ А ТЕ ГИ ЗАТВАРЯТ НАРОДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ КОРУПЦИОНЕРИ -НЕ НИ УЧАТ ДЕЦАТА ЗА ДА СА *** ПО ЛЕСНО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ
89
1
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ТУРЦИЯ ПОДЪРЖА НАЩЕ У-ЩА.МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ДИКТУВА.ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ДОПУСКА ДА СЕ ПОТУРЧИМ ОЩЕ ВЕДНЪЖБЕЗ НАСИЛИЕ- НЯМА. ИМА БЕЗИЗХОДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ НЕ ИСКА ДА ПОДЪРЖА У-ЩАТА ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ.ВЕЧЕ ЗАПОЧНА КОРУЦИОНЕРИТЕ ДОПУСКАТ ЧУЖДО ВЪСПИТАНИЕ.А НАЩО МИН.НА ОБРАЗУВАНИЕ СМЕНЯВА ИСТОРИЯТА ---- КАКВО ОЗНАЧАВА ПОД ИГОТО САМО ЧЕ ПОД ВИНАНСИРАНЕ НА ОСМАН ПАША А ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ КРАДЕ
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко милиона дава Турция за съграждането на джамии
87
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Нищо не може да заличи ----500-г .... СЪВМЕСТНОТО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ ХРИСТИАНИ И МЮСУЛМАНИ!ДВАТА ЕТНОСА СА ЗДРАВО СПЛЕТЕНИ ---И НЯМА ОТРИЧАНЕ И БЯГТВО ОТ КРЪВНАТА ИМ ВРЪЗКА!ХАЙТОВ----БЕШЕ ПРАВ !!!"КРЪВНИ БРАТЯ".. СМЕ ---И В ТОВА Е КРАСОТАТА НА НАШАТА НАЦИЯ!
86
7
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
НЯМА НИКАКВА ИСЛЯМИЗАЦИЯ!ПРОСТО ХОРАТА НЕ СЕ ВРЪЗВАТ ВЕЧЕ НА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА-ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА , КОГАТО БЪЛГАРИТЕ ГИ УЧЕХА --ДА МРАЗЯТ... ВСИЧКИ И ..ВСИЧКО .АЗ --ЗА СЕБЕ СИ ЗНАМ: РУСНАЦИТЕ СА МИ ---НИКАКВИ....!БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ СА МИ КРЪВ И ...РОДНИ БРАТЯ!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако продължаваш да блкокираш коментари ще те пратим там от където са дошли пра дедите ти по време на Византия
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИЗИРАНОТО РОМЧЕ ТРИЕ И БЛОКИРА КОМЕНТАРИТЕ
83
3
 
14
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
ПИТАМ-В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ И ЗНАЕЩИ БЪЛГАРИ ЛИ ИЗМРЯХА?БИЛА СЪМ УЧИТЕЛ В ЧИСТО ТУРСКО СЕЛО ПЛАНИНИЦА В АЙТОСКИЯ БАЛКАН-ОБЩИНА РУЕН.ВЪВ ВСЯКО СЕЛО ИМА НОВА ДЖАМИЯ,А ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ БЯХА НА ПЕЧКИ И ЕЛЕМЕНТАРНИ ТОАЛЕТНИ НА ДВОРА.ЗНАЧИ ТУРЦИЯ ДАВА ПАРИ ЗА РЕЛИГИОЗНИ ХРАМОВЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ХОРА,ПОЛЗВАЩИ КОМПЮТЪР. НАУЧИХ,ЧЕ ВЕЧЕ МОМИЧЕТАТА ХОДЕЛИ СЪС ШАЛВАРИ И ЗАБРАДКИ В ТЕЗИ СВЕТСКИ УЧИЛИЩА.НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ,ЧЕ УЧАТ ТУРСКИ КАТО ЧУЖД ЕЗИК И СА НЕРАБОТНИ ДНИ БАЙРЯМИТЕ И ДР.СТИГА ИСЛЯМИЗАЦИ
82
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До до:СС. Ооо, не се надявай да си забравим историята, няма да стане. НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, ПОМНЕТЕ ТОВА!!
81
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България събира данъци от работливи турци и ги харчи за църкви.
80
14
 
7
 
! Отговори
За турчин отКърджали преди 8 години
Не бъди наивен аратлик ----ПСУВАТ ТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** И РУСОФИЛСКИТЕ ИБРИЦИ!НИЕ БЪЛГАРИТЕ ----СЪЩО ГИ МРАЗИМ!Моите прадеди ,са живели в съгласие със турци и мюсулманите в България.ЕТНИЧЕСКОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ---Е МАНИЕР И ТАКТИКА НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ.ТОВА БЕШЕ..и е../...новото модерно комунистическо робство на балканите/ФЕОДАЛИЗМА НА СУЛТАНА --И РУСКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФЕОДАЛИЗЪМ"......ИЗОБЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ!!!
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 98: медиите и институциите, не подтискат само вас, а всички сме в един кюп. ДНЕС.БГ е точноя пример. Няма как българин в България, да е пострада на етническа и на верска основа. Не се връзва. Не ми дреме като какъв се опреляш, без проблем си пия ракията с Юсеин и Мехмет. Проблема в разделението идва най-вече от дпс. Добре че хората не са толкова прости, и гледат какво става. П.п. цензората е много сериозна. Направо отврат, спрете се малко. Свободата на словото я нямате за нищо.
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо само пишим? КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ДА ГИ ПОБЕДИМ? НИЕ СМЕ ГОСПОДАРИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо в Шумен учениците им ходят забрадени?
76
10
 
22
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Турция кога ще ни върне Българските земи до Цариград и Босфора а на гърците- западна Анадола и северен Кипър? Вероятно когато след световната война бъде разделена на осем части. Тогава ще се наложи да връща на арменците Арарат и езерото Ван,а източна Анадола да върне на поробения от хайдушките полкове на султана кюрски народ.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма бъдеще за този, който не знае от къде идва. Не познаваш ли миналото си, няма как да почерпиш от мъдростта на своите предци и да се препазиш от потомците на старите врагове (Павел Серафимов-Спароток).
74
15
 
16
 
! Отговори
Турчин от Кърджали преди 8 години
Когато ни псувате и ни подтискате чрез институции, медии и т.н. какво очаквате? Да ви обичаме ли? В Кърджали нито един българин не е пострадал до сега на верска или етническа основа, както и нито един турчин. Вие там можете и да се избивате, ние и заедно си живеем добре и се разбираме. С псувните и репресии само радикализирате хората, щом го правите не очаквайте отсреща да ви мълчат.
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога да ти кажа само едно нещо , заради Османско всичко в България е пренаписано и променено наново , с една единствена цел , да няма никъкви следи от Османско , можеш ли да изтриеш 485 години от живота на тая Планета , няма как да стане
72
4
 
19
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Не разрешавайте на турците да дават пари на онези училища,които те искат да финансират- разпределяйте парите между истински нуждаещите се училища като например онези в Българските села! Кажете на турците,че за туркоислямски училища ще се заделят само 10% от техните пари- толкова,колкото са туркоислямците в България,а останалите 90% ще отидат за ремонт на нуждаещи се Български училища. Кажете им го,не се срамувайте: тук е България- не е Мека нито Медина!
71
10
 
3
 
! Отговори
до:СС преди 8 години
Ти първо говориш за неша , които никога не си виждал и никога няма да видиш , какво е станало преди 100 или 200 години си е твой личен проблем , като се интересуваш от миналото а не от бъдещото защо тогава използваш компютър и интернет