Учениците ни - на последно място по знания в Европа

Все повече българчета не завършват училище
12 мар 2016 07:00, Петя Славова
202
Учениците ни - на последно място по знания в Европа
Снимка: архив, Булфото
Българските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 
 
По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле, съобщава Нова тв. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.
Още по темата
 
Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 
 
Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.
 
Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.
 
Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.
 
Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КАК ДА Е ИНАЧЕ КАТО НЯМА НИКАКЪВ СТИМУЛ ДА ИМА КАЧЕСТВЕНИ УЧИТЕЛИ ! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ И ДА РАВОТИ ЗА 500-600 ЛЕВА. ЕДИН ПОЛИЧАЙ ПОЛУЧАВА 1000 ЛЕВА ,ЕДНА МИДИЦИНСКА СЕСТРА СЪЩО ВЕЧЕ РАБОТИ ЗА 1000 ЛЕВА ,ЕДИН ЧИСТАЧ ВЗЕМА ПО-ВЕЧЕ А УЧИТЕЛИТЕ ХОДЯТ ОДРИПАНИ И ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ПРЕКВАЛИФИКАЦИИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ОБУЧАВАНЕТО ИМ ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ. ВСИЧКИ В СЛУЖИТЕЛИ В МИНИСТЕРСТВАТА ПОЛУЧАВАТ МНОГО ПО-ВЕЧЕ ОТ ТЯХ А ТОЧНО ОТ ТАМ ТРЪГВА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
32
4
 
22
 
! Отговори
първо преди 8 години
проблема е в ..родителите ! сгешните деца от малки биват разглезвани от родителите си които им купуват всичко което са поискали а дори и повече . родителите подменят ценностите на децата си... защото повечето самите те нямат ценности различни от балканският манталител . после идва ред и на учителите които освен да реват за повече пари не правят нищо за да се променят самите те и да подготвят учениците си за предизвикателствата но новото време .
31
4
 
20
 
! Отговори
Тидидамби преди 8 години
Основна причина е абсолютно идиотската учебна система. Претрупани учебни програми, учебници, написани на изключително висок (характерен за нашите професори) стил....и всичко това отблъсква адски много деца. Имаше един учител, който казваше следното "В българското училище ставаш или много умен или много ***..." и това е така, едно не толкова любознателно дете, поставено в условията да учи по тежките учебни програми, най-нормално е съвсем да го загубиш.
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това е целта на "управляващите", *** електорат по-лесно се манипулира. На подрастващите дай им чалга или Криско, дай им да се напият, някои да се надрусат, не ги контролирай в училище, направи учителите най-долна категория хора, които нямат право и да се скарат на някой *** - пък после се чуди що затъпяват
29
1
 
13
 
! Отговори
да преди 8 години
не учат, защото са мързеливи като родителите си
28
3
 
17
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
Айде честити 25 години "демокрация"..Кражби, опростачване, потъпкване на националната готдост, геноцид проведен от български национални предатели срещу българския народ... Хора разберете, че има план... ние сме държава загубила студената война и трябва да бъдем смачкани по всякакъв начин! Прочетете за Германия и Япония след войната и ще прозрете истината. България трябва да се освободи от предателския си прозападен елит, който предаде отечеството! Без народна борба няма да има промяна. До кога?
27
2
 
9
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 8 години
Предателите никой не ги обича, стефаноглу.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, щом България е страната в Европа, която отделя най-малко от БВП като процент за образование. От образованието започва и зависи всичко: икономика, здравеопазване, решаване на проблеми с малцинства и всичко за което се сетите, вклщчително движението по пътищата. Който не разбира нещо толкова елементарно е жертва именно на това образование.
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е Четвъртата /и последна/ национална катастрофа - демографската. От нея няма измъкване.
24
0
 
16
 
! Отговори
edin. преди 8 години
А колко от учениците ни живеят в европейска /нормална/ среда?
23
1
 
27
 
! Отговори
мъдрец преди 8 години
Какъвто премиерът такива и учениците ни. Не може да искате от децата да залягат над уроците, когато всички знаят колко книги е прочел бащицата на нацията.Добре, че няма класация на образовани премиери, че тогава срамът ще е голям
22
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Планът Ран-Ът завърши успешно задачата. С любезното съдействие на българските политици -предатели.Сега вече до ликвидацията на нацията е една крачка.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - В такъв случай училищата трябва да се закрият.Добра идея! Така ще се отвори време на подрастващите да отделят много повече време за кръчмите на другарите и ценните артикули, които се продават там.
20
3
 
9
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Е стани бай Тошо, да видиш, какво означава *** и неграмотен.
19
1
 
24
 
! Отговори
Андо преди 8 години
То на господарите умници не им трябват,умните задават много въпроси и се бунтуват,промити зомбита искат.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не може да е вярно! Българите сме най-умните и знаещи хора в света. Ние сме създали писменост, култура, компютъра и брауновия газ. Сега ни изкараха неуки ***. Не им вярвайте на тези новини. Те са част от плана Ран-Ът за унищожаването на българите.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българчетата са малцинство сега
16
1
 
30
 
! Отговори
Народе ???? преди 8 години
За 47% от учениците българският език НЕ е майчин език !Като прибавим към тези 47% и хилядите деца от ромски произход, които не ходят на училище какво се получава ?Повечето деца в България вече не са от българнски произход !Има ли бъдеще такава държава ?!Има, ама небългарско.Всъщност аз не знам просперираща държава, в която ромите да са мнозинство. България няма да е изключение.С изчезването на българите тази държава ще е някакво тотално гето.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко това е напълно логично. За да учи човек и прогресира е нужно да има някаква реална переспектива. А каква е тя за един завършил висше образование млад учител? 300 евро заплата, с тенденция да станат 400, след 30 г. стаж. Докато се подигравате с хората резултатите ще са такива!
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В такъв случай училищата трябва да се закрият.