Студентска упоритост: Държавата ни е длъжник!

Стипендии трябва да има за всички, смятат студентите
20 май 2016 09:37,
49
Студентска упоритост: Държавата ни е длъжник!
Снимка: Bulgaria ON AIR

От 2004 г. държавните стипендии на студентите с отличен успех, възлизащи на 120 лв. месечно, не са увеличавани, пресметнаха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети и Васил Силяновски, който представлява Студентския съвет в СУ.

Освен, че стипендиите не са увеличавани от повече от 10 години, в последните два месеца имало и забавяне, посочи Вангелова.

Преди няколко дни стана ясно, че студентите от неприоритетните специалности вече няма да получават европейски стипендии от 600 лв. на месец. Стимули за успех ще вземат само за студенти от т. нар. приоритетни професионални направления, сред които са инженерните науки, математиката, педагогиката и др.

По думите на Силяновски, студентите се чувстват обидени тъй като с приоритезирането на дадени специалности се получавало разделение.

Според него въведената мярка не е правилният начин да бъде стимулиран приема в направленията, за които не достигат желаещи.

"Това не може да стане чрез отнемане на стипендии, това трябва да стане с реформи на заплатите на учителите", посочи той.

От друга страна бизнесът също не влага достатъчно в подготовката на млади кадри, посочи Яна Вангелова.

Тя също изрази мнение, че е необходимо да бъдат преструктурирани проблемните сектори, които са очертани като приоритетни.

На 16 май се проведе среща между ръководството на Министерството на образованието и науката и представители на студентските съвети във връзка с протеста на недоволните студенти: "Не само Националното представителство на студентите беше инициатор на такава среща. Форматът беше много по-широк - не само от Студентския съвет, но и най-активните протестиращи в социалните мрежи. Основната идея обаче не е обяснението. Форматът на една такава среща изисква ние да преговаряме, за да достигнем до промяна, която да удовлетвори колегите ни", категорична бе студентката.

"Не съм готова да отстъпвам при положение, че става въпрос на ангажимент, който държавата е поела към студентите", заключи Яна Вангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Случайно ли в статията е пропуснато, че и МЕДИЦИНАТА е НЕПРИОРИТЕТНА СПЕЦИАЛНОСТ! Това може би е част от високохуманната стратегия на "д-р" Москов! Принос към осигуряването на достатъчно лекарска помощ за българите. След като успешно премахва болница след болница, без да осигурява подходяща лечебна структура за оказване на здравни услуги, сега се прави поредният принос в българското здравеопазване - демотивират младите хора да учат медицина. Браво, демокраДи! "Умиращите ви поздравяват"!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НедДа, но в чужбина няма балами да влагат ("инвестират") пари в нещо, от което не е сигурно какво ще излезе. А ние им ги пращаме готови - подготвени и изучени. Така че, както изглежда, сме длъжни да отгледаме "децата", да ги изучим, да ги възпитаме и да им платим самолетния билет за чужбина.
30
3
 
4
 
! Отговори
Нед преди 8 години
И какво държавата влага сума пари да ги учи , те бягат на запад.Ами да ходят там да учат в чужбина да си ги издържат!!
29
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Реално погледнато, ако чужди компании не отваряха като побъркани офиси в България, никой депутат и министър нямаше да си мръдне пръста да променя стипендиите. И пак българският бизнес губи, защото за пореден път се прави нещо просто "за да се харесаме на чужденците". Как един път не видях министър да отреже лентичката за откриването на български завод, офис или сграда (малко са, но ги има), а когато става дума за чужд такъв - се събира цялата тумба министри?!
28
1
 
5
 
! Отговори
mne преди 8 години
Какво е това заглавие? Нищо общо с темата, която засяга. Да си скъса дипломата този редактор.
27
3
 
8
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Социология, психология, филология, онанология - все ненужности от лесния тип и баш те са най-отличните и най-гръмогласните. После попълват редиците на "ми какво да правя като няма работа". Най-после да ги поставят на място..
26
1
 
15
 
! Отговори
Бивш студент преди 8 години
Стипендии трябва да има само за успех над 5 и задължително 5 години работа в България след завършването, КАТО ДЪРЖАВАТА ИЛИ ОСИГУРЯВАЩИЯ СТЕПЕНДИЯТА СЕ ЗАДЪЛЖАВА ЗА НАМИРАНЕТО НА РАБОТА!
25
3
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
Стига сте писали глупости! Сега евростипендиите са 120 лева на месец - 600 за семестър! Освен това сега в МУ-Пловдив другите стипендии са по 60 лева на месец, а не по 120! И трето - неравностойно е положението с оценяването на знанията между висшите училища - някъде се скъсват от учене и едва се класират за 60 лева, а другаде е пей сърце...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стипендиите са критерий за стремеж към успех, който не винаги кореспондира на реални знания. Винаги е имало хора, за които парите или успеха в студенската книжка са били самоцел. При липса на работеща икономика и приоритети, на принципа днес имат нужда от инженери, а утре от аниматори, малко трудно ще се установят някакви тенденции в образованието. Отличен успех по физика е малко по-различно от отличен успех по социология. Да не споменавам и университети, че картинката ще стане плачевна.
23
1
 
19
 
! Отговори
жоре преди 8 години
Навремето, за да станем студенти се борехме 20 човека за едно място. А сега за един 'студент" се борят 3-4 "университета". Образованието в България е порнография, взимат си изпитите с пари, секс и преписване и после реват по телевизиите, че са безработни, а иначе са супер квалифицирани. А в същото време работодателите имат зверски недостиг на истински образовани кадри.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Длъжник име държавата. Нали държавата е Дедото с лежанката от Банкя, пък студентите му направиха услуга като свалиха Орешарски. Сега Дедото от Банкя да им плаща. Ама с негови лични пари, тези от милиардите, които окраде, не с наши на данъкоплатците.
21
2
 
17
 
! Отговори
Ильо войвода преди 8 години
Баси студентите. Всеки *** влиза и после излиза с диплома за виШо образУвание. Нон стоп късат салфетки по чалготеките, после преписват или си купуват изпитите. Стипендии трябва да има САМО ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ. И както са казали преди мен, задължително срещу работа в България за няколко години или, ако избягат в чужбина да си платят образованието
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези лигльовци ако наистина бяха кадърни щяха да отидат да учат навън в ИСТИНИСКИ УНИВЕРИСИТЕТИ, а не тук, където мама и тате те глезят да вилнееш нощем по чалготеките в Студентски град, а изпитите си взимат три за 200 лв и едно прасе (както в УНСС)
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се промени цялата концепция на т.нар. "Държавна поръчка".Съгласен съм "Държавна поръчка" да покрива отличили се ученици (те са малцина). Това означава да им бъдат покрити всички такси за обучението и общежитие (който иска на квартира-от джоба),но ако учи.Същото важи и за нужни на държавата специалисти,т.е. след завършване задължително работи поне 3г за държавата! "Държавната поръчка" трябва да се разглежда като инвестиция, а не като подарък! Висшето образование не е за всеки!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко е яко някой друг да работи а ти да купунясваш докато изкараш поредната магистратура по История на Културологията на 30.Давайте пари че иначе ще ви се убидим.
17
1
 
12
 
! Отговори
ДО 21 преди 8 години
Стигас тоя соц бе отдавна свърши вече никой не ти внася бензин и железа за 10 с.т от Русия няма го СССР или работиш и се развиваш или си стой бачкатор в ТКЗС-то да доиш кравите кое избираш.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е нещата да се наричат със собствените им имена!Над 25 г управляващите ни предатели и престъпници в името на личните си интереси унищожават БГ-икономика и народ!Преди 50 г,при "социализъма" минималната работна заплата беше 80 лв- при цена на: хляба- 15 ст, градски транспорт -3 ст,купон в студентски стол за обяд и вечеря- 60 ст,квартира - 15 лв, литър бензин-16ст, дизел- 8 ст,половинка водка-70ст.... и стипендия на студенти от Толбухински /Добрич/окръг,независимо от успеха- 70 лв!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стипендия, ама после пине 10 години бач у нас
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като инвестираме във вас за стипендии, а вие емигрирате и ни откраднете парите ? Хайде всички емигранти да върнат сега стипендиите с лихвите !
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га си въртяха дупетата в чалготеката и си плащаха за да тая дейност ни ривяха, поне да станат стриптьозорки и ще изкарат за образование.