По едно шосе от кабинет и... щеше да има за заплати

Повече пари за учителите е едно пожелание, каза пак Борисов
21 юни 2016 13:07,
127
По едно шосе от кабинет и... щеше да има за заплати
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че където има пътища, там има бизнес, инвестиции и живот. Той анализира, че ако всяко правителство, управлявало досега, е строило един път, сега е щяло да има пари за заплати.

Министър-председателят отново даде да се разбере, че увеличение на парите за учителите засега не се предвижда. Той нарече обещанието на просветния министър Меглена Кунева за 10-процентен скок едно добро пожелание.

И днес министър-председателят обясни, че скокът на възнагражденията на преподавателите, който министърът на образованието обяви в неделя, не е обсъден с него и министърът на финансите.

Кунева съобщи, че заплатите ще се вдигнат от 1 януари догодина пред 12 000 учители по време на учителския събор в София през почивните дни. Вчера премиерът обясни, че той не знае за това и че в бюджета няма пари за увеличение.

Още по темата

"За да говорим по тази тема, първо трябва да дойде краят на годината, да видим всички баланси. По средата на годината, през юни, не се говори това нещо", каза днес Борисов. Той допълни, че с финансовия министър не са недружелюбни към учителите и припомни, че в края на миналата година са отпуснали 20 милиона лева за тях от събраните пари от контрабанда.

"Винаги сме искали да се дава колкото може повече за образование, здравеопазване", каза още премиерът.

Той обясни и че винаги е бил против противопоставянето на различните съсловия в обществото, защото и лекарите, и учителите, и полицаите, и артистите са изключително важни за всички.

"С една дума, за да бъдем добронамерени, нека да приемем, че това е едно добро пожелание. В разговорите с финансовия министър винаги сме знаели, че това, което може и намерим като повече, ще го дадем за учителите. Винаги. Така че, приемам това, пред толкова много хора,  г-жа Кунева да е искала да покаже, че има грижа за тях. То действително има", каза Борисов.

Той обясни, че ще бъдат положени всички усилия, ще се провери какво може да се съкрати от  различни програми, ще се търсят варианти.

Премиерът припомни, че освен 20-те милиона лева за учителите, в края на миналата година били дадени още 20 млн. за  Спешна помощ, 50 млн. лв. за пенсионерите. Борисов обясни и че военните искат повече за ескадрили и кораби. Днес Борисов отчете още 30 млн. лв. за Димово, за пътя Видин – Монтана.

"Истината е, че там, където има пътища, има бизнес, има и живот", каза премиерът, който бе във Видинско, за да инспектира ремонта на пътя. Той обеща, че това, което се събере от контрабанда, ще бъде инвестирано в Северозападна България.

"30-40 години мостовете в страната не са пипани, огромни пари отиват за там. Строим АМ "Марица", "Струма", "Хемус" и това са огромни средства", каза още премиерът.

Според него, ако всяко предишно правителство е построило по един път, докато е управлявало в мандата си, сега в бюджета е щяло да има средства за по-високи заплати и по-високи пенсии.

Борисов каза, че Северозападна България е една прекрасна част от страната, но за съжаление е изоставена.

"Има ли път, ще дойдат инвеститорите. Направим ли детските градини и училищата, ще останат и младите хора", каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
*** тоз "кабинет" не си ли контактува? Кажат нещо и айдееее обясняна се после.
79
0
 
15
 
! Отговори
gtf преди 7 години
пътищата се правят с едма-еднничка цел - да се краде. Такива са повечето проекти на гербавите - без полза, но пък наливат свежи приходи в определени фирми вкл. и на дпс. Никой не го е еня за икономиката, за производства, за инвестиции (които биха се явили конкурент не само на стоки, но и на работна ръка).
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Край Хасково като минава магистрала да не би бизнеса да цъфти,ами Харманли,ами Любимец и Свиленград а и още колко други градчета и села имат вече пътища ,но няма бизнес .А магистралите които построихте Бойко ,хората използват да бягат по тях на запад......Защото им писна от вас
77
0
 
16
 
! Отговори
info. преди 7 години
11.01.2013 .trud.bgБорисов: АЕЦ "Белене" е гьол, референдумът - безсмислен3год. по-късно!Платихме над 2 млрд. лв. за АЕЦ БеленеИсвода е!УПРАВЛЯВА НИ МАФИЯ,А ТОЗИ Е ЕДНА МАРИОНЕТКА ОТ НЕЯ.
76
0
 
18
 
! Отговори
ГЛАС В ПУСТИНЯ преди 7 години
Не го е срам тоя лъжец и изедник.Няма оправия хора..25 години лъжи и обещания и накрая най бедните в европейския съюз че ако не и в света без африканските държави където чукчите живеят още в дървени колиби.Срамота
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Против съм не са заслужали още да се дигнат това са най - слабите матури откакто ги има от къде на къде ще ги дигат . И ТИКВО ти като ти кажат дай пари за това онова все викаш пари НЕМА а къде са милиардите които теглиш а а а а а аа а а а
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизмъ е винoвен , даде на ромите български и турски имена , нов Закон - да се върнат ромските имена на ромите в България тоеcт както са се кавали през 10 век. когато започват да идват към Балканите и у нас
73
0
 
27
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 7 години
Пожарникарят сам си е виновен, че вече никой не му вярва. Той лъжеше и продължава да лъже до забрава. И дори, случайно, той да каже някоя истина, пак никой няма да му повярва. Като на Лъжливото овчарче. Дето се казва, агент Буда е жертва на собствената си глупост!
72
0
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
ОСТАВКА НА Т А Я Т Ъ П А ЛЪЖКИНЯ И НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НА УЧИТЕЛИТЕ .... И НЕ САМО ТЕ .... ТОВА ЗАСЛУЖАВА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ
71
0
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
ОСТАВКА НА НАЯ *** ЛЪЖКИНЯ И НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НА УЧИТЕЛИТЕ .... И НЕ САМО ТЕ .... ТОВА ЗАСЛУЖАВА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ
70
11
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
знам, че всичко е пародия то е ясно пич, ама през последните години се вижда разликата... да ти припомням ли при станишев и доган кво беше? какво построиха? какво направиха? сега не сме вързали и цъфнали, ама айде по позитивно мислене.. със здраве :)
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, ако, ама с големи букви АКО наистина мислеше кое е по-важно за държавата, щеше да избере образованието. Защото това е инвестиция в настоящето и бъдещето.Но всички знаем защо това не е така.Как той или неговите подвластни ще кажат на "образованието": Ето ви 10%, но 4% за мен.Нема как.Затова ние строим пътища, санираме-нищо че са панелки, правим детски площадки(нищо че нямаме детски градини в добро състояние), защото фирмите са наши, и обикновено е 60% за тех, а с останалото асфалт .
68
0
 
1
 
! Отговори
маке преди 7 години
поздрави от беломорието
67
1
 
19
 
! Отговори
до 74 преди 7 години
Незнание, плиткоумие или така ти изнася? Назови един от Герб, ако обичаш, който да не е от комунистическото котило? Начело с любимия ти Боце!
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам какво очакват българите от тоя марионетен театър гербте името му го измислиха в едно посолствои нарежданията са от там- само много болен човек може да си мисли че те вьршат нещоразлично от политика в полза на сащ и в ущърб на страната ни
65
7
 
2
 
! Отговори
мрънкачи преди 7 години
аре бе *** и турци само 70 коментара пумия... дайте повевче от себе си..
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка най-много е строила мафията, защото така най-лесно се краде
63
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се кефя как някакви турци плюят по Бойко, нямам търпение да дойдат изборите да гласувам пак за бацето и да ви гледам кривите физиономии.
62
1
 
17
 
! Отговори
мечтател преди 7 години
И аз имам едно желание .... гербаджийската шайка да се махне от живота ми .... но, явно ще си остана само с мечтите. При 50% шведски избирателни единици и Цвъки фалшификатора още дълги години ще сънуваме.
61
1
 
20
 
! Отговори
Един преди 7 години
Баце къде е излишъка бе?Пазиш го май за фирмите на Пеевски ,Черепа и тимаджииската мафия,1,3 млрд.каза пък сега нямало 250 млн. хванаха те май как лъжеш като дърт ром,срама нямаш ли?