За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България

В елитните гимназии има незаети места и след четвърто класиране
Обновена: 26 юли 2016 07:59 | 26 юли 2016 07:00,
196
За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България
Снимка: Монитор

Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Още по темата
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: училищегимназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се кой инвеститор би инвестирал в такава безперспективна държава?Вижте само демографските ни тенденции.
69
0
 
42
 
! Отговори
льошо преди 7 години
Тази тенденция я прогнозирах преди години и никак не ми се искаше да се оправдае. Всеки, който има възможност, ще бяга от антиобразователната ни система. Първо ще го усетят университетите, после и средните училища. За миграцията си има причини - икономически, корупционни, лошия продукт и пр. Да изтриеш 10 големи училища от картата на България за 1 година си е страхотен управленски успех. За 10 години няма да остане нищо от тази система.
68
27
 
4
 
! Отговори
до 109 преди 7 години
Светът не е само Калинки уважаеми. Спри да търсиш заплата за малко! Научи се да правиш нещо първо и после опитай и сам да го продаваш. Не си ли чуваш, че в САЩ са работи на 2-3 места. Хората падат, стават. Я пробвай да работиш 10 часа и в България и сигурно отнесено към цените ще си добре. т.е. ще си позволиш повече.
67
7
 
12
 
! Отговори
хехе преди 7 години
До Висшистка на село:С твоята диплома от УНСС в Германия може да станеш AU PAIR или служителка в пощата или някоя дюнерджийница. В общи линии ако не си футболист или инженер, ел.техник...ставаш за горното. Не се обиждай, но такъв сУрав е светът в Германия. В Холандия има повече дейности, но за такива в България се отива на съд.
66
3
 
29
 
! Отговори
цветя и рози преди 7 години
До ВасилевХраната, комуналните услуги, енергията, комуникациите и пр. са по-евтини в САЩ. А 1500лв и повече в България взимат главно калинките от партийния ви клуб. Населението ни се сви на половина и пак няма поминък за 50% от останалите. А тези, които спестят достатъчно, бързат да пратят децата си в по-нормална среда на вън. Разни хранени хора бъркат личния си просперитет, харизан от властта, с обществения такъв. Колкото да приспят съвестта си.
65
0
 
14
 
! Отговори
До 99 преди 7 години
Ми ...Борисов и той е червен , само че много по изроден и децата вече го знаят!
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Избрали са правилния път, а не да станат гепаджии и да гепат!
63
1
 
22
 
! Отговори
До Чоко преди 7 години
Чоко, знаеш ли какви са тук наемите? Единствено в София можеш да си намериш достатъчно платена работа, за да си платиш наема и да ти остане нещо за живеене. Пред избора под наем в София и под наем в Берлин, предпочитам в Берлин.
62
7
 
15
 
! Отговори
ХЕХЕ преди 7 години
Така е като ценностната ни система е еднаква с тази на бройлера: където мога да си позволя повече фураж, там отивам. Друго няма. Род, Родина, приятели, роднини? Кой туй нещу? Не че на Запад не са бройлери, но той е богатата част от пилчарника, в който вие се борите за клетка с повече светлина и ФУРАЖ.
61
1
 
10
 
! Отговори
t2 преди 7 години
Споко. Те не гласуват така че не е страшно че напускат. Важното е да се дадат пак допълнитвлно пари за коледа на милицията и пенсионерите. България загива но никой друг не ни е виновен че позволяваме това да става :(
60
1
 
22
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Вън герб!
59
11
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ДО МОМЧЕ НА 25Не харесвам Борисов, но от Борисов ли тръгна миграцията в началото на 90-те години? Тогава не си бил роден, ако наистина си на 22 години. Червената олигархия опоска всичко и продължава да граби! Много е удобно за червените другари, това да се забрави!
58
2
 
24
 
! Отговори
Висшистка на село преди 7 години
Единствената причина, поради която съм все още тук е, че детето ми е все още малко и никога не сме се разделяли. Още малко да порасне, хващам дисагите и право към Германия или Холандия. И на двете места имам близки приятели, които ще ми помогнат в началото да си намеря жилище. За който му се работи и не го мързи, работа винаги ще се намери. Сега с отлична диплома от СУ и магистратура от УНСС работя като възпитател в местното училище.
57
1
 
26
 
! Отговори
Да преди 7 години
Щом в София взеха да не достигат нещата отиват към тотален крах!!!!!!!!!!!
56
3
 
12
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Трябва да се измисли даньк Иммигрант,много хора бягат в чужбина за по-високи доходи,вместо да работят за 420лв мин.зарплата в Бьлгария.
55
2
 
12
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Василев , апартамента (2спални , хол и кухня) са ни 300? с разходите стига фантазира. Но си прав ,че 90% от мизерията в България си я създават обикновенните хора - всички като луди да купуват и да се оплакват. Като отида в данъчното не ме гледа с пренебрежение Бойко , и като отида в банката не те оругава Митю очите , а все обикновени ,но озлобени човечета.
54
1
 
26
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
Като някои твърдят че в Чужбинеция не е хубаво що 2 млн българи заминаха и 90%няма и не искат да се върнат и какво да правят тук,да се скапват от работа.за 400-600 лв.без.шанс и визия за бъдещето , да учат децата си по една образователна система която перманентно е затънала в безкрайни некъдърни реформи,да разчитат на здравеопазване което само смуче пари и праща после в гроба...Или да разчитат на политици които мислят.само за джоба си и се имат за богоравни......НЕ НЕ НЕ
53
0
 
27
 
! Отговори
Мхм преди 7 години
О да... при такава огромна емиграция на млади семейства, деца, хора в активна тръдова възраст, политиците се чудят само какъв нов данък да добавят, че да скалъпят бюджета, а някой дори се опитват да трупат дивиденти с връщането на задължителната военна служба... Само вижте за какъв скок в напускащите страната става дума, представете си какво ще стане на сила!!! НАМЕРЕТЕ НАЧИН ДА ЗАДЪРЖИТЕ ХОРАТА В АКТИВНА ВЪЗРАСТ, ***!!!! ВМЕСТО ДА ГИ ПРОГОНВАТЕ!
52
15
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
По-голяма част от заминалите живеят като скотове в апартаменти по две три семейства, защото наемите не са като тука. Тока не е като тука и бензина не е като тука. Тази година се сблъсках за пръв път с приятели емигранти в Германия, които трябваше да черпя наляво и надясно, защото ТАМ ИЗКАРВАТ МНОГО. Децата им учат в социални училища заедно с ***, араби, турци и румънци. Това ли е високия стандарт ?? Просто смятат, че ако се върнат ще им се смеят всички, затова стоят и мизерстват в Германия
51
8
 
13
 
! Отговори
хехе до 71 преди 7 години
Точно пък Германия драги.... Та ти там си нещо като талибан ДОЖИВОТ, ако ще и футболист да си. Щом говориш немски с акцент ти си КАНАКЕ. Ти германци приятели НИКОГА няма да имаш. Защо не пишеш в НЕМСКИ ФОРУМ? пИШЕШ ЛИ, А? Ти си самотник до живот там. Т.е. щастливият ти моемент е да си купиш повече прясно мляко от България. До тук!И нищо не споменаваш за цените на услугите уважаеми :) Колко струват те? Баланс на губи? Ремонти? Изгнаници жалки....