Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

Премиерът си го позволявал, защото имало повече приходи
Обновена: 4 окт 2016 12:39 | 4 окт 2016 12:22, Веселина Йорданова
123
Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

223 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за образование за следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. В тези пари се включва и увеличение на учителските заплати от 1 януари с до 10%.

Още по темата

"Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата", каза Борисов. Премиерът допълни, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%.

За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители. Срещата за образованието при Борисов е била по искане на синдикатите, стана ясно още.

По думите на Такева най-високия процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според нея средното увеличение ще бъде 10%. КНСБ очаква да се осигури увеличение на работните заплати с между 7-10%, каза и Пламен Димитров от синдиката.

Анкета

Одобрявате ли решението за вдигането на учителските заплати?
9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. От 1 октомври то е 10 брутни заплати за учителите, а от догодина 10.5 заплати. За останалия персонал съответно 8 заплати и 8 заплати и половина.

12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт. С 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища. Ще бъдат подкрепени и учещите в чужбина български деца в съботно-неделни училища с 1.5 млн. лева. Увеличават се и стандартите за детските градини.

Скокът в заплатите на учителите идва след като през юни месец премиерът Бойко Борисов и образователният министър Меглена Кунева влязоха в задочен спор. На учителския събор в "Арена Армеец" Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си.

По-късно премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на просветния министър и отсече, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър.

Тогава той изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 млн. лева на година и допълни: "Аз не знам да ги имаме!"

На брифинга днес в Министерския съвет, на който бяха обявени допълнителните пари за образование, не присъства просветният министър Меглена Кунева, въпреки че малко по-късно тя мина покрай журналистите и стана ясно, че е в сградата. На пресконференцията освен представителите на синдикатите, бяха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: образованиепари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
той е буда, но не е будителслепите прогледнаха, само тъпите не
61
6
 
12
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Анонимен 81 А комунистическата зган изяде 75 г от живото ни.
60
1
 
20
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Ех , що няма избори всяка година ?
59
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Това е част от пакета към изборите. Чували с бюлетини, никакво овладяване че е задължително гласуването и спонсорирана на целевите групи. Юни не може защото нямаше избори
58
2
 
21
 
! Отговори
фу преди 7 години
Добре дошли в Мутроландия!Продължавайте да спите.
57
1
 
4
 
! Отговори
Kamen преди 7 години
Naprazno. Vnasiaite si i uchiteli, profesori ot Afganistan, Siria, Irak...
56
1
 
7
 
! Отговори
ала бала преди 7 години
***
55
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборни обещания,но щял да ги реши парламента при обсъждане на бюджета.Поредната партенка за наивници.Освен това,той каза,че ако загуби изборите на първи тур ще подаде оставка.И понеже е ясно,че ще ги загуби,от чие име обещава?
54
2
 
18
 
! Отговори
popa преди 7 години
До АнонименА, изтърваш ! при ГЕРБ има ръст, има РЪСТ на бежанците, винеткиите, билетие в София !!!
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономика-0, чуждестранни инвестиции-0, косвените данъци многобройни, заеми и европодаяния. Бойко развързвал кесията, коя кесия бре, неговата ли ? Няма лошо да се вдигат доходите, но тази ГЕРБерска сг***н, изяде 7 години от живота ни
52
4
 
6
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Макар и закъсняла стъпка, но в правилна посока.
51
1
 
9
 
! Отговори
To6 преди 7 години
Никой не разбра тънкия замисъл на Б.Б. : Избираме Цецка Цачева за президент, Кристалина за ООН, Бокова си е на ЮНЕСКО и владее света, НО ТОВА Е САМО ЗА ПРОСВЕТЕНИ.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, като го пресметне човек, повишението се равнява на 5 кебапчета и 2бири.ЧЕСТИТИ ВИ ИЗБОРИ!!!(За съжаление, някои етноси, ще бъдат по-облагодетелствани)
49
0
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
До АнонименНе им дават, а им го подават!
48
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще гласуваме за Цачева. Другите са карикатури.
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подигравката с народа продължава,мат'рялът благоговее:-щедър е Шефа !
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DOLU SATANATA BOKO
45
0
 
15
 
! Отговори
Маг преди 7 години
За да може повече баламурняци да гласуват за Цецка
44
0
 
14
 
! Отговори
Цеца от Село Драгана преди 7 години
Цецка не била комунист :) Била е виден член на БКП и дори партиен секретар в съда. Има живи юристи, които могат да го потвърдят. Могат и други неща да разкажат за Цеца, ама "журналистите" не смеят да питат. Завършила по линия на РабФак - това беше комунистическо извращение и даваше възможност на "верни на Партията другари" да завършат виШУ, въпреки, че са не много интелигентни.
43
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неблагодарници! Дават им, а те плюят!