Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

Премиерът си го позволявал, защото имало повече приходи
Обновена: 4 окт 2016 12:39 | 4 окт 2016 12:22, Веселина Йорданова
123
Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

223 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за образование за следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. В тези пари се включва и увеличение на учителските заплати от 1 януари с до 10%.

Още по темата

"Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата", каза Борисов. Премиерът допълни, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%.

За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители. Срещата за образованието при Борисов е била по искане на синдикатите, стана ясно още.

По думите на Такева най-високия процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според нея средното увеличение ще бъде 10%. КНСБ очаква да се осигури увеличение на работните заплати с между 7-10%, каза и Пламен Димитров от синдиката.

Анкета

Одобрявате ли решението за вдигането на учителските заплати?
9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. От 1 октомври то е 10 брутни заплати за учителите, а от догодина 10.5 заплати. За останалия персонал съответно 8 заплати и 8 заплати и половина.

12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт. С 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища. Ще бъдат подкрепени и учещите в чужбина български деца в съботно-неделни училища с 1.5 млн. лева. Увеличават се и стандартите за детските градини.

Скокът в заплатите на учителите идва след като през юни месец премиерът Бойко Борисов и образователният министър Меглена Кунева влязоха в задочен спор. На учителския събор в "Арена Армеец" Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си.

По-късно премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на просветния министър и отсече, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър.

Тогава той изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 млн. лева на година и допълни: "Аз не знам да ги имаме!"

На брифинга днес в Министерския съвет, на който бяха обявени допълнителните пари за образование, не присъства просветният министър Меглена Кунева, въпреки че малко по-късно тя мина покрай журналистите и стана ясно, че е в сградата. На пресконференцията освен представителите на синдикатите, бяха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: образованиепари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
14
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Купуването и продаването на гласове е начинание!
41
0
 
9
 
! Отговори
до ПрофесьОр преди 7 години
''Цецка никога не е била комунист"????Защо ли , Цецка сама каза , .......ЧЕ Е БИЛА КОМУНИСТКА ?НИЩО ЛОШО , АМъ какъв е този ''КУЛТ''?
40
2
 
14
 
! Отговори
Боко=Селски Тарикат преди 7 години
През Юни нямаше избори. На това му викам плащане на гласове и то с държавни средства.Бочко пак е топ селски тарикат. Нормални хора, в нормална държава никога не биха гласували за ГРОБ, дори само това да бяха направили.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко знае че ще загуби и сега започва да харчи здраво.
38
0
 
14
 
! Отговори
Бг-поговорка преди 7 години
''Обещаването , не е като даването''.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седем години Бойко, седем години на дъното на всички европейски класации.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен44а да стигнеш до генерал , дали също като цачева не си бил член на БКП преди 89 година
35
0
 
13
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Лятото не може ,защото няма избори :)Есента може ,че идват избори.Ей така се печелят гласове ,магарето и моркова и всички се връзват :)
34
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 7 години
Поредното предизборно обещание.Бащицата обеща, че ще ТОЙ ЛИЧНО пак ще дава..
33
0
 
6
 
! Отговори
семантика, синтаксис преди 7 години
До ПРОФ съм абсолютно съгласен...ЕСОР,е по-добре да се замени с надставката АН
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днеска водещата по скат каза ГЛАСУВАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - 25 ГОДИНИ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ И НИКОГА НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ ДА МЕ ГЛОБЯТ ИМАМ ЧЕСТНО ИЗКАРАНИ ПАРИ ДА СИ ПЛАТЯ ГЛОБАТА
31
15
 
0
 
! Отговори
Даскал преди 7 години
Бойко, нямаше нужда без туй за тебе ще гласуваме.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от коя сметка ще ги "дадеш" - от общата с Пеевски,или тази с Цветелинка?
29
17
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Г-жа Цачева никога не е била комунист. Това са долни манипулации и инсинуации.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Професорче аз до сега не съм чул да го плюят *** Цетка Чачева каква е ? Бъчвата каква е ? Мендата каква е ? негови открития ли са или са на бкпто открития
27
22
 
0
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мачкай Бойко комунистите! Герб Победа!
26
0
 
16
 
! Отговори
внос на стоки, 93 % преди 7 години
И България продължава да се крепи /да съществува/ , от ЗАЕМИ !Всики ниви управници , отчитат ''ръст'' на икономиката , а в същото време в България вносът на стоки е ''само'' 93% , ОФИЦИАЛНА ИНФО.Каква икономика , какви 5 леА?Каква държавност има в България , след като 94 % от българите НЯМАТ ДОВЕРИЕ В СЪД.СИСТЕМА? За каква държавност и стабилност се говори , след като 97 % от българите НЯМАТ доверие във всички ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , А ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В ЕДНА ДЪРЖАВА ?
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по-мазен популист от лицето БМБ. а матряла чака трошици и хубави обещани.
24
4
 
6
 
! Отговори
смях преди 7 години
нека на всеки провеждащи се избори за кмет, парламент , президент през година да вдигат заплатите с по 10% , а нищо че било предизборно.Ако досега преди всички избори вдигаха заплатите на хората с по 10% вече средната щеше да е над 2 хиляди лева
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП! НАЙ - ДОБРОТОТО ЗА БЪЛГАРИЯ!