До 3 години 25% от пазара на труда – роми!

Стипендията за ученици от махалите – недостатъчна, скочиха ромите
Обновена: 25 окт 2016 11:14 | 25 окт 2016 11:00,
190
До 3 години 25% от пазара на труда – роми!
Снимка: Reuters, архив

През 2020 г., която не е много далеч, ¼ от пазара на труда у нас ще е от роми. Така министърът на образованието Меглена Кунева обясни идеята да се раздават стипендии на ромски деца, които са стигнали до девети клас.

Кунева поясни още, че това са средства, за които се кандидатства. Те няма да бъдат раздавани, категорична бе образователната министърка.

Минималният успех трябва да е добър. Въпреки това обаче първите подадени молби са с успех над 5,50, похвали се тя пред bTV.

Още по темата

Стипендиите са предвидени за гимназисти от 9-и и 10-и клас. При кандидатстването ще се разчита на самоопределянето на учениците като роми.

Според нея това не е социална помощ и не е разделителна линия: "60% се дават от ромски фонд и те могат да бъдат използвани само целево".

Меглена Кунева поясни, че, ако искаме всички да минат с една степен по-нагоре, трябва да се помогне на тези, на които им е най-трудно.

"Аз не деля хората на роми, българи и други етноси. Всички деца, които имат социални нужди, получават друг вид помощ", поясни още тя.

По думите й статистиката показва, че всяка година отпадат от училище по 2300 деца, основно от ромски произход.

Очаква се за две години да бъдат подпомогнати около 700 ученици от ромски произход.

В ромската махала във Враца обаче смятат, че стипендията за нищо няма да стигне. Според някои дори е подигравка с тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: Куневаромистипендия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
10
 
6
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Вие само мързелувате,слушате чалга до дупка , ракия със шопска ВСЯКА вечер и сега Сорос ви виновен?!
99
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТочно това е идеята - да ги образоват и цивилизоват.Нали още едно време Тодор Живков беше им създал специално за тях *** училища, безплатни закуски.... какво ли не, само и само да станат хора.Е, не успя. Другаря ви Живков се провали. Вярно, повече кротуваха, иначе - бой. Но генерално - не успя да ги цивилизова.Не съм оптимист и за другарката Снаха Пръмова, но нека опита. Нещата вече са толкова отчайващи, че....
98
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eх Соросе, Соросе...този демон Сорос....Ако не беше той, кой щеше да ни е виновен? Сигурно марсиянците.
97
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нед до 77047Чичко Сорос ни върза чурките на възел, че всеки си гледа кариерата и парите,и никой не прави деца, а гледа да се махне и да мие клозети в чужбина?!?!?!?!?!?Чичко Сорос ли ни ср* в гащите, че сме скпана държава?!?!?!?!?!Умник!!!!!
96
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друг начин няма, те ще ни хранят един ден.Сори но.... факт.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами, реално погледнато, ако бяха пуснали индобългари да да се грижат за енергетиката, поне нямаше да плащаме десетки милиарди евро компенсации, неустойки и лихви. ТЕЦовете и Белене отдавна щяха да са опоскани, а никой от тях нямаше да подпише каквото и да е. Ал инклузивът щеше да е изяден от гладния персонал и туристите щяха да ходят по ресторанти :). Да не говорим, че ако ги пуснат по границата с 'бежанците' и им кажат, че си губят помощите, ако някой влезе, гледайте сеир.
94
0
 
28
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Пазара на труда бране на желязо ли ще е тогава?
93
0
 
14
 
! Отговори
кръчма преди 7 години
До Анонимен27 години светло бъдеще за по-равните другари. нали знаеш вица "ваше величество, народът спря да работи, по цял ден пие, пее и пс.у.ва!"
92
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сметки без кръчмар! Не се знае дали тази програма ще сработи, и какъв ефект ще има от нея. *** отдавна знаят, че няма й за тях бъдеще в България. Те също се изнасят за запад в търсене на по-добър живод. Трябват радикални мерки. Видя се, че от интеграцията нищо не излиза. Високо развити държави не постигат нищо, а къде сме тръгнали ние? Споране на всички видове помощи, ако не пращаш детето си на училище, независимо като какъв се определяш. Може да има някакъв ефект.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се случи това трябва ромите в трудоспособна възраст да упеторят численоста си за 3 години) и това го казва министър на образованието
90
0
 
13
 
! Отговори
от чалготеката преди 7 години
честито на печелившите .....
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева да не се изказва неподготвена, че става още - повече за смях отколкото вече е. Има си официална статистика, всеки нормален човек може да си направи елементарни сметки, че това е практически, теоретически и най - вече математически невъзможно. Че трябва да се образоват - трябва, защото до 2050г. ще са мнозинство и това вече е математически 100 % доказуемо!
88
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа се е хвърлил на ядене и пиене като за последно.Кафенетата пълни с безработни мързеливци.Какво очаквате?!
87
0
 
7
 
! Отговори
ромстипендия преди 7 години
До сминдух енд чесънкак да не е - труден пазарлък, особено по избори
86
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазара на труда в България е към 4 млн, ромите са около 400 хиляди, от тях половината не са в трудоспособна възраст, демек, абсолютно невъзможно е за 3 години ромите да заемат 1/4 от пазара на труда, и се чудя как може министър да говори подобни небивалици
85
2
 
53
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
--Да му мисли БГ бизнеса- Поради прекомерната си алчност Бизнеса изгони голяма част от населението - Той винаги реве когато трябва да се вдигат заплати - Монополите и алчните банки и бързи кредити изгониха другата част от народа- За 2-3000 лева длъжници се преследват за вече станали 10 000 лв Няма такава държава - в пъти повече се искат от ЧСИ та милионери- И народа пое към вечно емигрантство далеч от несигурната *** БГ - антисоциална държава помагаща само на роми и емигранти от Африка-!
84
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как 1/4 от пазара на труда да бъдат роми до 2020, това е невъзможно дори и чисто теоретически, а тая жена просто не е с всичкия си
83
0
 
44
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Защо му викате пазар на труда,като нито е пазар нито има труд
82
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как пазарът на труда да е с 25% роми. Те всички са болни, инвалиди с ТЕЛК, на социални и още 30 вида помощи.
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 103То понеже Русия не е пълна с всякакви от разните азиатски републики... е, да не са роми, ама са всякакви талибани.