Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нали я знаеш тази статистика как се формира..."Явно не си учил статистика и вероятности в училище. Защото ако беше учиш щеше да знаеш, че има най-различни варианти да сметнат средните стойности. Когато се осредняват стойности, крайностите се премахват. Т.е. ако от 6млн. човека само 10 човека взимат заплата от 200 000+лв, то тези стойности се премахват, за да не изкривяват статистиката.
87
1
 
26
 
! Отговори
До 1070лв средна зап преди 7 години
Нали я знаеш тази статистика как се формира - Л.Хампарцумян взима заплата 200 000. 499 взимат по 460. Средно 500 човека са взимали 860лв. Така средно е най-лесно - един яде свинско, друг зеле - средно и двамата са яли свинско със зеле...
86
0
 
25
 
! Отговори
Негър скиор преди 7 години
1. Начинът на подбор: Психолог да ти проверява професионалните познания!? Много тъпо. 2. Ти си по-квалифициран от прекият си ръководител и неговият шеф взети заедно. 3, С повече дипломи и стаж ги депресираш. 4, Шефовете са роднини. 5. Знае цената на труда но не иска да плаща. (като се върна от Валенсия няма проблем, чакай, че онази там нещо си)..
85
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КефЧорбаджията-изедник кръв ще повръща, но нормална заплата няма да даде !
84
2
 
28
 
! Отговори
До 102 1070лв средна преди 7 години
Статистически погледнато средната работна заплата е една голяма заблуда. Ще ви дам пример със заплатата на един шеф в соф.вода, който взимаше 60 х.лева. Ако вземем 5 души със заплата 60 х.лева и 500 души с по 500 лева това прави общо доход 550 х.лева или разделено на 505 прави 1089,11 лева средна заплата. И така имаме 5 тънещи в охолство и 500 мизерстващи, но иначе средната работна заплата изглежда добра.Ако ти ядаеш всеки ден сьомга, а аз картофи, то статистически двамата ядем сьомга с картофи!
83
3
 
2
 
! Отговори
do 112 преди 7 години
това за ТУ Мюнхен от къде го измисли бе умник? Още от 1-ви семестър се учи java, малко нелогично е 3-ти да се учи java script и PHP ... вземи си провери твърденията, че ставаш леко смешен ...
82
0
 
20
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ на ГЛАДНО преди 7 години
До Защо ли ?Излизане по заведение, ама ако е без пари.Знаеш ли колко семейства са заробени с кредити към банките?!
81
0
 
33
 
! Отговори
Internetlumpen преди 7 години
Има едни , дето предлагат щедрите 400 лв. И едни други, които не искат да работят за 400 лв. Кое не е ясно? От тази страна емигрираха хората, на които им се работеше. Проблемът е в мотивацията.2,5 милиона българи избягаха от България, за да се спасят от алчните *** чорбаджии, "бизнесмени" и от негодници политици.
80
1
 
31
 
! Отговори
Защо ли ? преди 7 години
Казват ,че средната заплата в София е около 1300 лева.Ако поживеете сами с тия пари (без мама и тате да ви плащат сметките и храната) ще установите,че тази сума е достатъчна за бедното съществуване на 1 човек или мизерното съществуване на двама.Под бедно съществуване имам предвид- гадни дрехи,лоша храна,икономии на вода,ток и тн,никакво излизане на заведение или почивка защото просто няма пари.Автомобил - може би след 15-20 години някой умрял опел.За двама е същото като по-горното без "екстрите"
79
1
 
46
 
! Отговори
Работник преди 7 години
Стига сте плюли работодателите!И на тях не им е лесно!Аз един опел на газ трудно подържам,а шефа с Х7 не ми се мисли!Аз една жена имам и добре ,че е втората употреба дрехи а той на 2 любовници масрафа плаща!Аз една стая топля на панелката и 2 кубика дърва, шефа с 3 етажна къща сигурно 1000 лева за газ не му мърдат!И често ходи по почивки навън а съм чувал че било скъпо... Шефовете не са лоши хора просто имат повече разходи от нас и ако остане лев дават и някой път заплати...
78
0
 
28
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Плащаш с фъстъци, работят ти маймуни.
77
0
 
29
 
! Отговори
счети преди 7 години
Разходи на бг. работодател:1. Данък ДПС- 30 %2. Разходи за лукс- 30 %3. Други данъци 20 %4. Заплати - 10 %5. Глоби - 10 %6. Инвестиции - 0 %
76
1
 
30
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Нищо НЕ може да задържи, който и да било служител в България при такива долни работодатели. Вече няма кой да им работи.Остават само "висококвалифицирани" роми и пенсионери в България.Дали те ще бъдат способни да повишат БВП на страната? Дали те ще успея да предоставят услуги и произвежда продукти с висока добавена стойност?Нацията е обречена!По-добре намерете коректен работодател в Западна Европа и емигрирайте. Не си губете времето с измамници в България.
75
2
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Днешния българин не става за капиталист.Преди девети септември е имало истински капитализъм със Златен Лев.Сега лева е вързан с валутния борд, защото иначе ще ходим със една торба банкноти за хляб.
74
23
 
4
 
! Отговори
1070лв средна заплат преди 7 години
Средната заплата за страна за декември 2016 е 1070лв. Това, при случай, че голяма част от хората се осигуряват на много по-малко, отколкото взимат в действителност. Стига с тези спекулации как на специалистите им плащали по 400-500лв.
73
1
 
20
 
! Отговори
Американ преди 7 години
МИ като младите не стават що не наемате стари?То няма как да излезе от университета и да има кой знае какви професионални умения, па бил той и Стамфорт.
72
0
 
25
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Как няма да има недостиг на кадри, след като все още компаниите в България се опитват да прецакат своите служители?!? Не мога да повярвам, че все още чувам от работодатели въпроса "Имаш ли нещо против ако НЕ те осигурявам на реалната сума от възнаграждението?" Такива работодатели не виждат по-далеч от носа си. Това животно не си ли задава въпроса "Как ще просъществува моята компания, след като мамя своите най-ценни активи?" Няма ли отговор на въпроса "Какво кара моите служители да напускат?"
71
0
 
24
 
! Отговори
niki преди 7 години
Научете се да плащате както трябва и ще има опашка от специалисти.Писна ми да слушам само как нямало специалисти, дето да ги назначат на минималната заплата.
70
0
 
30
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 7 години
Не знам какво ще ти отговори диалог, но качествената продукция се прави с качествени суровини, какъвто е и труда ! Качественият труд е нещо, което се научава от добрия пример, а като гледаме какъв пример ни дава управителя, който идва късно на работа, назначава във фирмата любовницата, майка си и баща си всички братовчеди и т.н., които също са пример за некачетсвен труд и при всичко това работника трябва да е перфектен при ниска заплата, лоши условия за работа и т.н. ! Е как точно да стане ?
69
2
 
19
 
! Отговори
АМИ ,ДА ... преди 7 години
ТАКА Е ПРИ "комунистическия --капитализъм"...ха,ха,хааааааааааааа....ДРУГАРИТЕ , ПЛАЩАТ КАТО ПРИ СОЦ-а ----А ИСКАТА РАБОТА ..... КАТО НА ЗАПАД!!!Е ,.....НЕМА ТАКОВ ФИЛМ....ОБЪРКАЛИ СА РЕЙСА ДРУГАРИТЕ.....ХА,ХА,ХАААААААААААААААААА

Спонсорирани публикации