Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
9
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Аз не мисля че има умен човек на висок пост в България
51
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
"Успял в живота" за добро...или за зло...е прав!Събудете се...има училища в които...парите не са достатъчни!Навремето изгониха отрочето на "Хубавото Наде" от престижен Швейцарски интернат...за слаб успех...Живота е суров...и повечето важни неща струват пари!Така е!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омбуцманът няма ли да поиска по-нисък данък на учебниците и книгите, ако е решила да върши некаква работа? Или и това ще създаде дискриминация и ще ни обиди? Вас ниските данъци биха ли ви обидили?D
49
2
 
7
 
! Отговори
БРАВО МАЯ преди 6 години
ОЛИГАРХИЯТА в БЪЛГАРИЯ иска златни ученбици за своите деца за сметка на всички останали. Как би се почувствало едно дете, ако види, че то е с учебник за бедни. Държавата хем иска да учат децата, хем ражда велики глупости. Тоя чиновник в МОН , дето е дал тая идея да го наврат в черния казан с катран и бяла перушина
48
0
 
6
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Среди и кръгове каза ... Само отбележи и кои точно са богоизбраните, моля те ...
47
4
 
0
 
! Отговори
Манолова преди 6 години
От утре всички учебници - червени!
46
0
 
13
 
! Отговори
До "Успял в жив преди 6 години
Колкото повече българи успеят в живота толкова по - добре. Но деца да се разделят на бедни и богати е абсурдно. С моркови дрехи и айфон не се възпитава морал. Ценностната система на човека се изгражда по друг начин. Така, че вашето дете утре дори да има много пари, не пречи да е *** на обществото, както ги има и в момента не малко подобия на хора.
45
3
 
12
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Учебниците се предават от ръка на ръка всяка следваща година. Някои са скъсани и лепени, други изподраскани и т.н. Някои деца пишат на тетрадки от вестникарска хартия, друго пишат на тетрадки от луксозна хартия. Различни са химикалите, раниците, папките им и какво ли не.Цялото си студентство изкарах с ксерокопия на учебници- черно-бели. Не ми пречеше.Не виждам какъв е проблемът.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както каpа колегата за горния курс масово се купуват втора употреба учебници, ако няма тогава нови.И разликите в цените се въпросните 30%. Явно издателите не си покриват печалбите и си мислят, че по този начин ще привлекат клиентите на ползвани учебници.Каквото и да ви говорят става въпрос за техните пари, не за нашитеD
43
3
 
11
 
! Отговори
До успелия в живота преди 6 години
... не помпозни глупчо, твоето дете за да успее трябва да се научи то да се отличава от другите деца... а не ти да го отличаваш с дрехи, телефони и т.н.... иначе лоша услуга му правиш. Това дс го знаеш от друг успял със вече успели и... деца :)По темата- какви учебници бе питенкснтропи? Вие за интернет чували ли сте? Още преди 10тина години на децата ми всичките пособия бяха онлайн.... Аман...
42
0
 
10
 
! Отговори
Коко Бимбож преди 6 години
DO 30.... Личи си,че не си в час с децата в училище!!!Да учебниците са безплатни!!!Но задължително се купуват така наречените "помагала",които за миналата година на моето дете в пети клас струваха 80-100 лв.......така че тия с "безплатното"......някъде другаде....
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе утре, днес децата на бедните вече са на бунището, доброто образование е пари, а който няма пари и детето му ще бъде нископлатени бачкеркче.
40
0
 
3
 
! Отговори
Циник до 36 преди 6 години
Хитлер е милеел за народа си..(немски и австрийски)!!!!Цитат ( от негова реч )...така че - Бъдещето - без резерва - да ни принадлежи!So das die Zukunft ...restloss ...Uns gehoeren wuerde!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не преминат на електронни носители ?На един таблет може да се качи всичко необходимо , да се спести разхода за отпечатване на хартиен носител , може да е цветно черно-бяло , розово .Спестява се безобразието с тежките по 15 килограма детски чанти . Всяко дете може да работи с таблет преди първи клас , купувайки едина таблет може да го ползва поне 2-3 г.
38
1
 
9
 
! Отговори
Ау бау мяу преди 6 години
Защо им са въобще учебници? Четат ли ги въобще? Учителите имат куп изисквания извън материала по учебника. Навремето беше ясно четеш, учиш с разбиране, изпитват те и 6. Сега четеш, учиш и ти дават тест в който половината въпроси са от " другия" учебник на другото издателство и 4. Какво да те мотивира да учиш, да знаеш, да се изявяваш, да си умен???
37
0
 
9
 
! Отговори
Неа до 37 преди 6 години
Де да беше равен интелекта на материалното положение ...
36
20
 
2
 
! Отговори
Успял в живота преди 6 години
Мойто дете е облечено винаги с маркови дрехи за сезона поне за 2 хил лева и носи последен модел айфон. Мракобесните времена на социализма когато всички бяха равни свършиха и никога няма да се върнат. Не, не сме равни! Моето дете трябва да се отличава от децата на некадурниците и неудачниците за да е готово за по-добро бъдеще, а и техните деца трябва от малки да свикват къде им е мястото.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес учебниците, утре дрешките и накрая всички бедни на бунището...Бравус!!!Х ит лер е имал същата идеология: Арийци и НеАрийци. Бедни и Богари
34
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Друго е плашещо...защо Манолова се "активизирала" или както "борчетата-джурналисти" са написали "скочила на МОН" след протести във Фейсбук? Трябва ли да чакаме държавата да се самосезира само след скандали? Пък всъщност тя и тогава не го прави...ромите бият...Източват банки...крадат се милиони от уждържавни проекти...И НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ - бягайте!Бягайте...и гледайте да е овреме!
33
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 6 години
Аз виждам само Сиво и Розово.Розово за пред народа.Сиво за тези дето е бизнес.