Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не пиши глупости преди 1944 българите са живели в сламени колиби осветявани от газени лампи като в каменната ера и царя е лъжел хората да слугуват на фашистите!"Е НЕ ВСИЧКИ СА ЖИВЕЛИ В СЛАМЕНИ КОЛИБИ, ТЕЗИ КОИТО СА СЛУГУВАЛИ НА ЕВРОФАШИСТИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ СА ЖИВЕЛИ В ГОЛЕМИ ЛУКСОЗНИ КЪЩИ.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се учи за възродителният процес, дали ще се учи и за турското робство с всичките му гадории. Или ще се спомене колко сме спечелили от османското съжителство и колко сме загубили от възродителният процес. Ще промият мозъците на децата ни.
25
0
 
10
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Олег - Поздравлявам те за интересите ти! Дори да имаме различни политически виждания, съм убеден, не ще имаме съгласие. Проблемът с учебниците ще се получи в трактовката, не във фактологията. Надявам се на повече фактология в учебниците и повече трактовка във вкъщи.
24
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички съветски паметници в България са паметници на фалшифицирането на българската История и свидетели на продажната комунисическа власт и нейното раболепие към руския окупатор.
23
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се учи за комунизма, ще се учи ли колко пътища и заводи са построени? Колко достигна населението, което е най-добрия показател за качеството на живот? Колко беше покупателната способност? Каква беше сигурността? И още и още... Или ще се говори само за репресии и Белене (ако слушаш сегашните десни, половин България е била в Белене)... Защо ли си мисля, че фактите за комунизма няма да се представят обективно!
22
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как комунизмът съсипа България? По-съсипана държава от днешна България няма. Дори Африка е по-добре от нас.
21
7
 
15
 
! Отговори
сокче преди 6 години
До КомунистНе пиши глупости преди 1944 българите са живели в сламени колиби осветявани от газени лампи като в каменната ера и царя е лъжел хората да слугуват на фашистите!
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
komunizma sysipa Bylgaria - kratko i prosto.
19
9
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До ахаБезхаберието и мързела се дооформиха точно при "социализъмът". Имал съм щастието в началото на кариерата си да се уча от хора започнали трудовия си стаж преди 1947г. Не можеш въобще да ги сравниш с манталитета , отношението и професионализма с тези започнали трудовия си път от 80-те насам. Въобще!
18
1
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До До 12 ОлегАми интересувам се от история до някаква степен.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди 20 години в учебниците тези понятия си ги имаше, дори с по-мрачен уклон от написаното в статията. МОН не откриват топлата вода. Друг е въпросът че историческата истина се поднася тенденциозно, както в случая с термина "съжителство". Сега е моментът учениците да разберат, че учебниците не са за да ги научат по история, а да могат да отсяват зърното от плявата. Историческата памет се наслагва с културата, бита и мирогледа на един народ.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младржкото ниво днес е на равнище "яката дупара". Мисля, че с малки изключения те не могат да разсъждават и не ги интересува нищо извън чалгата и секса.
15
1
 
4
 
! Отговори
До 12 Олег преди 6 години
*** къв само си компетент ! Се едно си живел и някога
14
7
 
6
 
! Отговори
Автор на учебника преди 6 години
Стига сте екзалтирали! В учебника ще има един урок за тоталитарните режими като цяло. За Русия ще пише, че е спасила Европа от фашисткия тоталитарен режим. В България комунизъм не е имало. Частта с народния съд, по която толкова екзалтирате, трябва от сега да ви е ясно, че няма да се пише така, че да плаши децата. За него ще пише, че е просто преврат и ще пише също и за партизаните, които са се борили срещу фашисткия тоталитарен режим. Помнете, били сме НАРОДНА ДЕМОКРАТИЧНА република!
13
8
 
18
 
! Отговори
Демокрация в колапс преди 6 години
Естествено ,че ще пише най лошото за комунизма и всичко това подплатено с много кинти от Мерика,дедко Сорос,ЕК със злъч,злоба,Митоди-Андреевщината и ненавист иначе те не могат да съществуват но няма да напишат например,че Българите са били 2 пъти по богати от Южна Корея,Българските космонавти,АЕЦ,курортите,силната армия,заводите,население 9 милиона и най вече сигурността !
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм е когато властта се взема насила, а демокрация е, когато те държат гладен и те тормозят докато поискаш да те управляват
11
6
 
8
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименКак ги измери тези 6 млн души избити и то във Възраждането?! Че то цялото българско население в днешните земи се смята, че е било под 3 млн. души.Освен това е грешка да се смята, че са избивали българи за удоволствие нон стоп. Все пак някой трябва да бачка и да плаща данъци щото мюсюлманите само са отбивали военна служба и не са плащали данъци.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪЗХВАЛА КЪМ ВЛАСТТА НА БОЛШЕВИШКИТЕ ЕВРОКОМИСАРИ ЩЕ ИМА ЛИ?
9
5
 
9
 
! Отговори
що преди 6 години
Днес сме най- бедната и корумпирана страна, а медиите ни са след африканските- е какво да сравняваме с комунизма?
8
6
 
10
 
! Отговори
Немско преди 6 години
Е немам думи ! Пропаднала *** БГ с соросогейска столица софиа Добре, че се измъкнах навреме.