Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България трябва да се върне към монархия, с истински крале, които да я вкарат в правия път. Социализма не проработи, а за демокрацията, да не говорим. ..
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЛУГУВАЛА НА ФАШИСТИТИ ЗАЩО ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И САЩ?
45
3
 
9
 
! Отговори
NO COMMENT преди 6 години
Учебникът го е писал дъртият седесар Лъчезар Стоянов !
44
10
 
9
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
БКП беше дъщерна фирма на КПСС, ДС на КГБ, БНА беше част от съвеЦката армия, толкова вярна на Кремъл, че дори я пращаха да потушава гражданските недоволства в Унгария и Чехословакия. Най-висшето ръководство на БНА беше това на "Главното Политическо Управление на Народната Армия", където червените комисари следяха под лупа всеки военослужещ, дали ляга и става с молитва към Матушката си Русь. В резултат на това България беше част от съвеЦкия Конц. лагер и целият свят извън него и беше Враг .......
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен, никой не ми е казвал нищо за комунизма ...
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за петната колона на Кремъл - русофилите - който и сега слугуват на путинова Русия и непрекъснато бойкотират и саботират интегрирането на България в Европа......ще пише ли !?
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДИ 1945 ГОДИНА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СЛУГУВАТ НА ФАШИСТИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това няма особено значение днес, има много информация който иска да научи истината ще я научи, учебниците вече не могат да се използват за промиване на мозъци както се надяват политиците.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава бяхме под руско влияние. Поне не бяхме гладни. И не ни разправяха колко е хубаво да имаме некачествени магистрали.Сега сме под американско влияние и сме най-бедната страна в Европа. Гладни, носещи дрехи, които Европа изхвърля и болни.
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде грабайте пушките и отивайте да се биете с руснаците.Това е крайната идея,за това ви гласят.Пушечно месо трябва
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А понятия като демокрация и как по точно се купуват избори, социален пол и всички негови разновидности, корупция на всички бивши комунисти сега гербаристи, мутри сложили костюми, приватизация по нашенски т.нар. разграбване на страната. Всичко това ще се изучава ли в училищата?
36
14
 
13
 
! Отговори
баща преди 6 години
Аз моите деца съм ги научил, че *** са най-зловещата престъпна организация в човешката история. Избили милиони и съсипали съдбите на милиарди хора по света. Пък в училище да ги "учат" на каквото си искат.
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с този Комунизъм.Темата за комунизма се лансира изцяло за да отвлече вниманието от тежкото днешно състояние,нисък стандарт и повсеместните кражби на властта.Подхвърлят ви темата за да има за какво да се дърляте,да се отвлича вниманието от истинските настоящи проблеми.Вижте корупцията,престъпността,неграмотността,ниските доходи,замърсяването.Какъв комунизъм,какви пет лева?
34
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен23 Не комунизма ти е съсипал живота.Съсипа ти го демокрацията.Защото след като падна този строй, в страната не дойде демокрация.Дойде АНАРХИЯ.Това са външни фактори ,които ти не разбираш.За пример ще ти дам документа на двама американци РАН и ЪТ.Подписан от БАЙ ИВАН КОСТОВ.Той е за развитие на страната.
33
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29:България цялата беше една съветска военна база с 160 хилядна армия от пушечно месо и с руски инстуктори в щабовете !
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Втората св. война или по-точно в края и Сталин/Ссср/, Рузвелт/Сащ/ и Чърчил/Англия/, които са победителите във войната, се събират в Ялта и си поделят света. Това, че бяхме под руско влияние беше договорено още в Ялта от тримата големи играчи.
31
5
 
9
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
Кой ще пише учебниците ли ? ... Досега ги пишеха едни светила, като тези от БАН или пък разни титоловани особи от СУ, повечето от които бяха получили научните си звания именно през годините на този Комунистически режим, като се бяха клели във вярност на Мартията - Майка, в името на която доносничеха и с/у колегите си. Крайно време е именно тези светила да бъдат пенсионирани, за да може най-после в България да се осветли напълно случилото се в периода от 09.09.44 до годините на "перестройката"
30
3
 
12
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
До кога ще живеем в лъжи-осъждат нещо, което не е съществувало!При комунизма жените щяха да бъдат общи, но такова нещо не помня.Който успееше да се уреди, ползваше повече, но тези неща ги е имало винаги, даже и сега!Имам много ясни спомени от онези времена и не приемам селски даскали да внушават небивалици.Стига ми онзи,който преди много години даде фалшив тон на демократичните промени..............
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Бре пич,теб пък кой те е окупирал.Знаеш ли какво е това.Когато спира войната,големите сили сядат на една маса.Апват си сладко и си пийват убаво.Поделят си територий.На Русия се пада честта да управлява България,Разбираш ли че това не става едностранно,а със съгласието и на други.
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на "руския окупатор" в България нямаше ни една руска военна база. Днес колко американски бази има? Че им забравих бройката.