В схватка за комунизма в час: БСП иска оставки, ГЕРБ напада!

БСП е по-недемократична и от БКП, отсече Галя Захариева
190
В схватка за комунизма в час: БСП иска оставки, ГЕРБ напада!
Снимка: архив Булфото

БСП е по-недемократична и от късната БКП. Това обвинение отправи от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ, след като от левицата поискаха оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради новата програма по история за 10 клас, в която е включено и изучаването на комунизма.

Още по темата

"Когато чух, че БСП иска оставката на министъра заради идеологизация на образованието, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Как е възможно тези, които провеждаха масови чистки на директори и учители и на тяхно място назначаваха неграмотни хора, само защото са участвали в грабежи на мандри преди 9 септември 1944 г., тези които принудиха писателя Димитър Димов да пренапише романа "Тютюн", за да е политически удобен, да искат оставки!?", възмути се Захариева.

Според нея е недопустимо левицата като наследник на БКП да иска главата на Красимир Вълчев, защото бил отстоял справедливото решение – кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от учениците.

"Децата трябва да научат най-сетне, че тези които наскоро проведоха 49-тия си конгрес са оцапани с кръв от главата до петите и за разлика от останалите страни в Източна Европа, където социалистическите партии се разграничиха от действията на репресивните сили, БСП приема с гордост цялата история н БКП, история изпълнена с тероризъм и атентати, лагери, национални предателства в услуга на СССР", продължи с обвиненията Захариева.

Според нея е очевидно, че БСП има проблем с отношението си към демокрацията.

"Колеги от ляво, вие защитавате комунистическия режим, който е обявен за престъпен със закон още през 2000 година, а присъдите на т. нар. Народен съд са отменени поради липса на доказателства от върховния съд", настоя още тя.

Депутатката от ГЕРБ не си спести упреците и към десните партии, защото не са променили учебните програми така, че в тях да се включи и репресивния режим.

"Надявам се, че това не се дължи на партизански ген в ДНК-то ви", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
10
 
! Отговори
ан преди 6 години
за комунизъм никога не се говорило ,а за развито соц обществовторо-никой не отрича репресиите и жертвите на тогавашната власт,но да кажеш в учебниците само това без да споменеш за индустрията и построеното в този период,безплатно образование и тн вече е наглост и то голямаприпомнете си думите на бб..това ,което е построил бай тошо аз не мога да го боядисам
154
9
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 6 години
Здравейте другарки и другари, дами и господа. Вкусни ли са бананите? Колко души убиха днес? Колко умряха днес от глад или защото нямат пари за лекарства? Колко деца прегазиха на пешеходни пътеки? Мека ли ви е тоалетната хартия?
153
3
 
2
 
! Отговори
после преди 6 години
знае се, че Сталин, Чърчил и Рузвелт си поделят света. България попада в зоната на Сталин. Това налага установяване на социалистически строй и е свързано с големи репресии и убийства. Но така или иначе съюзничеството с Германия и Третия райх изисква съд и смъртна присъда, за всички, които страната победител индентифицира като врагове и които се съпротивляват на нейното надмощие.
152
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2018 r. България в ЕС. Първа в света по смъртност на населението. Най-бързо изчезваща нация. Обезлюдяване на цели райони.
151
5
 
8
 
! Отговори
Бивш от Позитано преди 6 години
Влизам и ми е смешно колко жалко изглеждат коментарите на младите каскетите дето се надяват да ги огрее във фирмата БСП. Навремето като бях студент и на мен ми плащаха да пиша глупости за хубавото старо време под такива статии, нищо че не съм живял тогава. Смях в залата с тия коментари по-рано как тогава стандарта бил както, ако сега получваш 3500 лв заплата. Добрече се опомних и се спрях да работя за тия, когато научих от по-възрастните как през зимата се е умирало от глад без "буркан икономика
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз съм израстнал преди 89-та в дом за сираци мога много да ти разкажа за това колко деца и как са били третирани."Ама си израснал, щото при сегашните условия и това не е сигурно.
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 150България през 2018 г., евроатлантизмът: мизерия, глад и тотално обезлюдяване!в коя България живееш бе каскет? Нали ви хранят с кебапчета на Бузлуджа?
148
4
 
3
 
! Отговори
социализма преди 6 години
е хубаво да бъде реално описан в учебниците. Много ясно е че е имало репресии и жертви, за да се наложи. Но е важно да бъдат и реално установени международните обстоятелства, които са наложили налагането на този политически режим и да се направи анализ за възможностите пред които е била изправена България, като съюзник на Германия във войната. Възможно е именно състезанието между политиките да е било причина,губещите да бъдат санкционирани много по-леко - да не забравяме Ньойския договор.
147
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са . Да напишат в учебниците за хилядите избити след 44та . За хилядите избити при насилственото македонизиране на Пирин, за хилядите избити до 89 та . За бомбената атака над църквата . То вече има Интернет ...децата не са глупави ама все пак да бъдем реални.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
145
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да си говорите, аз си знам че соца пропиля 45 години от живота ми.
144
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога е бил комунизмът? Само в главите на бившите комунисти от греб-изгреб. Нямаше в света страна, която да се наричаше комунистическа страна. Нито една.
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в Швейцария живеят 8 милиона,но не са 80% ***.Там е разликата.
142
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 134:Заплата 45 лева , а долара 75 стотинки !Москвич - 4800 лв....но чакаш 10-15 години.
141
9
 
12
 
! Отговори
В допълнение преди 6 години
в момента изкарвам около 40000 лв/год. заплата+доп. труд в почивни дни. Не е кой знае какво, но при 20000 евро + собствен апартамент /резултат от върната земя открадната от каскетите/ ми е доста широко около врата в БГ. Не виждам и смисъл да мигрирам за същите пари в Германия напр. Купувам си каквото пожелая, повечето дори от ЕС. Та я пак да видим твойте жалки 200 лв/ 10 долара при овчаря тошо дето няма какво да си купиш с тях, как ти се вижда сравнението другарю?
140
5
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До ЕВРОАТЛАНТИЗМЪТНаселението на България към 31 декември 2015 г. е 7 153 784 души
139
10
 
9
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
До Анонимен 137 каскет, 200 лв бяха 10 долара, та викаш като сега 4000 лв??? Абе ясно е, че каскетите сте скарани с математиката ама това вече е прекалено. Евала на 106- ти, 107-ми коментар, дето ме върна в годините на червената ***, мизерия, празни магазини, бълващи *** заводи и тн. и тн. Може и да са прави БКП/БСП дето не искат децата да ги изучават - тези червените гадости може да увредят подрастващите перманентно! Точно както и червените *** си остават бетони цял живот, без бъдеще!
138
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До А колко деца умираха редовно от глад преди 89та, че не си спомням?Аз съм израстнал преди 89-та в дом за сираци мога много да ти разкажа за това колко деца и как са били третирани.
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"пиша за великите сили имам пред вид САЩ И Германия"Гемания, в този момент, не е била в обсолютно никаква позиция, та да налага, каквото и да е ...
136
9
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
Как изобщо може да сравнявате репресии на база цена на хляб и прочие. Нямаше свобода никаква - не можеше да пръднеш без да ти разреши партията. Ако сегашните действаха като по време на Бай Тошо всички писали коментари тук щяхте да сте по районните.