53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ако е вярно това "проучване", ситуацията е ного тежка...да не кажа - трагична!След повече от 25 год. т.нар. преход и фалшиво прилагане/следване на "либерални" ценност, повечето от които са общочовешки, напр.: дрмокрация, политическа свобода, пазарна икономика (но пазарна, а не "псевдо-"!), права на човека... но под техен флаг, всичко изродиха т.нар. "ни" - "демократи" ! Затова - ТЕ (т.нар. ни демократи), трабва да понесат отковорност, рано или късно - всякаква - морална, наказателна...!
103
3
 
3
 
! Отговори
Факт на ФАКТА преди 5 години
До фактАйде по реално да гледаме и с честно око. Мъск е равно на Биби и Цвъки тука. Защо ли?Защото се ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЕХНОЛОГИЯТА НА ТЕСЛА, която не е негова, а учени инжинери завършиха ужасяващи проекти на ТЕСЛА не е Мъск шарлатанина както би му викал Хари Худини!!!!!
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиерът е нагледен пример как може да си МегапроЗД и да си живееш живота.Цялата държава ти слугува. А не можеш дори да пишеш правилно, за говор пък да не говорим. И нито дума на чужд език.Единствена прочетена книга - Винету, и то не цялата.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АниХайде първо да се научиш да пишеш правилно пък после да обясняваш кой страда от умствено безсилие.
100
12
 
1
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Тролетариата прибягва до обидни изрази поради умствено безсилие.Какво да ги правим. Четат руски книги.Как мислите?Дали четат рски книги защото са ограничени или тяхната ограниченост е вследстие погрешните ценности с които промиват мозъка им посредством руските книги.
99
11
 
2
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Статията наистина е интересна.Пада мита че образованието при комунизма е било по-добро.Всъщност "доброто образование при социализма" е откровена лъжа в повечето случаи и въпрос на самомнение у по-възрастното поколение.Колкото до четенето - въпрос какво чете човек.Младите четат от интернет и са по-информирани.Имала съм случай да ми предложат "руски книги". Четенето на такава книги уврежда мозъка и естествено тези индивиди са близо до ромите по производителност на труда.
98
4
 
2
 
! Отговори
до Мочито преди 5 години
По време на лошия соц, половината от тези книги нямаше да ти даде библиотекарката, защото си имаше отдел за детска, юношеска и т.н. литература, и щеше да си весел и нетравмиран тип
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До grinderТи си срам и позор за човечеството. Само ми кажи първите изследователи защо ли са писали книги за следващите изследователи да гледат "небесата"(метафора за звездите) и да се ориентират без компаса!!!!!Другото което е,че твойта история не е от сега а много преди това. ФАКТ!
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимавайте какво четете, и дон Кихот чел много, но все книги "на килограм" и изперкал.
95
11
 
4
 
! Отговори
grinder преди 5 години
Аз чета книги ( не само в хартиен вариант ) , но спокойно мога да заявя , че до голяма степен е загуба на време . За 10 минути в интернет мога да науча много повече неща отколкото ако чета с часове .Например почти всичките ми географски познания се дължат на Google Map . Просто няма как с книга да научиш толкова много неща .
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКОТО ПО-МАЛКО КНИГИ СИ ЧЕЛ, ТОЛКОВА ПО-КАЧЕСТВЕНО МИЕШ ТОАЛЕТНИТЕ, КАТО ОТИДЕШ НА РАБОТА В ЕВРОПА.....Уча в Германия и досега никога не съм виждал българин да мие тоалетни, така че стига с клишетата. От чистачите 3 от 4 са чисти германци, а четвъртият е чужденец, който не знае езика и (расизъм има навсякъде) задължително е чернокож.
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писаниците на повечето "журналисти" са микс от всякакви грешки, така че не е нужно да се четат книги, а и даже и да се учи!
92
3
 
9
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Министър Председателя по негово признание е прочел в младежките си години "Венету". Според приятеля му Раидов: " Успях 3 пъти да го заведа на театър, но на опера не успах."
91
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От този процент илитерати са избирателите на Тиквата
90
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКОТО ПО-МАЛКО КНИГИ СИ ЧЕЛ, ТОЛКОВА ПО-КАЧЕСТВЕНО МИЕШ ТОАЛЕТНИТЕ, КАТО ОТИДЕШ НА РАБОТА В ЕВРОПА.
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че лотарията по принцип в целия свят е пирамида е ясно. Но на Запад знаеш че шанса ти е реален, а тук във варианта който ни предлага Шиши поне 80% от печалбите които казват че са раздадени са лъжа. Изтипосват хора от разни затънтени села да обясняват колко са щастливи и как спечелили 500 000лв, а реално сигурно са им дали по 1000лв да се покажат по тв. Иначе принципа на лотарията в целия свят е 10 човека ти дават по 5лв, а ти раздаваш на 2ма от тях по 15лв, а ти си плюс 20лв
88
0
 
19
 
! Отговори
Димитър Василев преди 5 години
Интересно как 53% от тази статия се препокриват с 49% дето търкали билети и това им било единственият шанс да се измъкнат от мизерията. Успехи на тези люде от мен.
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бг новините имам чувство че са правени от *** за аудитория от ***, много рядко ги гледам а след това се чувствам супер затъпял и ми трябва около един час да се отърся от глупостите които съм чул
86
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В нормален свят книгите са излишни защото информацията ти я поднасят по ТВ-то. Само при комунистите се учи на хартия. Сега всичко е на готова затова не е нужно да се учи."По ТВ-то ти поднасят само глупава, специално подбрана, пропагандираща, ненужна и *** информация, освен ако не говориш за Discovery, National Geographic и т.н. Иначе вече в интернет е пълно със всичко и наистина можеш да напреднеш много в областта в която си. Ама да ми говориш че всичко ти го поднасяли по БТВ и Нова.. ужас
85
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, простата сметка показва че в България човек успява само ако е ***. Обаче в цивилизованите страни не е така !...Съселянино, за кои цивилизовани срани говориш и живял ли си там? Прозтите успяват навсякъде, към тази група спада мнозинството от човечеството и то търси себеподобни. От не толкова прозтите успяват абсолютни единици, и то най-вече по същия начин - с връзки.