2/3 от българите категорични: Училището трябва да възпитава!

Алфа Рисърч: Децата се учат най-вече от лично поведение
10 яну 2019 17:30, Анисия Иванова
64
2/3 от българите категорични: Училището трябва да възпитава!
Снимка: Алфа

Училището трябва не само да образова, а и да възпитава. Според проучване на Алфа Рисърч 66% от пълнолетните българи подкрепят тази теза. Това разбиране доминира във всички социални групи, независимо от социалния и материален статус на анкетираните, съощават от агенцията. Допитването е направено през декември 2018 г. чрез пряко интервю по домовете сред 1027 пълнолетни.

На въпрос "Как да възпитава училището?" най-голяма част от българите (35%) смятат, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример. Което обаче означава от примера на учители, но и на родители, роднини, публични личности.

28% са на мнение, че не толкова училището, колкото широката социална среда – социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото са онези, които възпитават и които могат да подкрепят, или напротив, да действат в разрез с усилията на училището. Което пък отваря големия дебат за справедливостта, морала и меритокрацията в обществото ни.

Според 27% дисциплината е тази, която възпитава и когато учителите не знаят как да я постигнат това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.

Оценката както на широката общественост, така и на родителите на деца в училищна възраст показва, че като най-успешни до момента се възприемат мерките за дигитализация на образованието (49.6%). Необходимостта от цялостна промяна на учебния процес, за да развива той пълноценно способностите на децата и да отговаря на съвременните комуникационни реалности се оценява особено високо от родителите – както от онези, които
могат да предоставят на децата си дигитални устройства вкъщи, така и от онези, които нямат такива възможности и за тях образователната дигитализация се явява шанс за намаляване на социалните и културни неравенства.

Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца.

Тези интересни и нееднозначни резултати показват, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието действа не един, а комплекс от фактори. Училището трябва да възпитава, но не може само то да възпитава. Ето защо, развитието на тази широко одобрявана идея, и още повече, превръщането й в стратегия, изисква да се намерят форми за по-голямо съзвучие и взаимна подкрепа между усилията на родители, училище, публични институции.

---------------------------------------------------------------------------------------

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 14 - 19 декември 2018г. национално-представително проучване сред извадка от 1027 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


64
Още от Страната
Двама 16-годишни: Не с тетрадки, а с хероин в школото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
60
По същество си говорим за едно и също! И съм сигурна, че това виждане е в интерес и на учителите. Разбира се, че училището възпитава! Всяко нещо, което има досег с детето възпитава! А децата са в училище половината от будното си време, понякога и повече. За да има училището възпитателен характер е нужно не само да се подберат добре темите (те и сега не са лоши, като изключим някои откровени глупости), но и да се разшират правата на УЧИТЕЛИТЕ и да се възстанови уважението към институцията.
61
0
 
0
 
! Отговори
до57 преди 1 седмица
Добре де,древните елини.Говорех по същество.Ако не си схванал целия контекст жалко .За Вас.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как да възпитава училището уважаеми родители. Вие искате някой да ви замести, така ли? За да възпитава училището държавата трябва да има ясно формулирана визия за типа човек който да се получи в края на обучението. Забележете институцията се нарича училище т. е там се учи. Тя може да възпита навици за учене. Тя може да подпомогне възпитанието на младия гражданин, но да му се прехвърли всичко е цинизъм. Нашето общество няма цел и посока. Такива ще са и гражданите. Политиците са циници. Това е!!!
59
0
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 1 седмица
Казваш цитирам:,,Училището учи,възпитава семейството",ама помисли ако детето няма семейство или е с един родител? Или родителите му са отишли да работят в чужбина и живее при възрастни баба и дядо,които в много случаи не могат да посъветват детето или не го разбират. Така че учителят трябва и да възпитава, не само да си ,,изпява'' урока. Помня една учителка,която буквално дума по дума повтаряше написаното в учебника. Явно затова беше казала,докато говори да не гледаме към учебника,а нея.
58
0
 
7
 
! Отговори
късно е преди 1 седмица
Сетиха се от МОН,че учителят трябва и да възпитава. Само дето останаха предимно ро**ми,а те дори не знаят какво значи думата ,, възпитание''.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До статия Мислис главатая, ане с г..за !Какви гърци преди 5000 хиляди години ,бе ?
56
2
 
4
 
! Отговори
част 2 до № 44 преди 1 седмица
Учителка,за която писах и ми беше класна започна да се държи отвратително към мен,за да угоди на групичката на напушените леки момичета,които ме мразиха. Те не понасяха тия дето учехме.Новата класна дойде като бях в 11 клас я търпях, нито един път не съм я обидила,защото така съм възпитана не ми пукаше че само при нея нямам 6-ца. Продължи да се заяжда и в 12 клас с мен, тогава обаче министърът на образованието беше дошъл на посещение. Казах й:,,Ще се оплача на министъра, на 18 съм. И тя млъкна.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До маларт Глупости ! Нямаш никакава представа ,какво са възпитателните функции . Разликата м/у възпитателни и педагогически функции е голяма ,но те взаймно могат и се допълват при правилно обучение . Ама това не е за твойта глава .
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ЗАТОВ ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ И ВЪЗПИТАТЕЛНИТЕ ФУНКЦИИ НА . А НЕ ДА САМО ИМАТ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФУНКЦИИ .
53
0
 
6
 
! Отговори
до анонимен 44 преди 1 седмица
На тебе може да ти изглежда смешно,НО наистина има и проклети отмъстителни КЛАСНИ ръководители, както и разбрани учители. Когато бях гимназията тази която ми беше класна, емигрира в Канада.На нейно място сложиха учителка, която беше изгонена от друго училище, беше спечелила дело в съда, за да може пак да преподава. Часовете при нея протичаха като час на класа. 30 минути се обсъждаха клюки и глупости, последните 10 минути преподаваше. Най-важни за нея бяха едни лигли дето пушеха трева.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Училището стана много скъпо. Заплатите на военните са по-ниски от учителските и е по-евтино на държавата казарма от 5 г. и ще се научат поне да четат и пишат.
51
1
 
2
 
! Отговори
маларт преди 1 седмица
Когато учех в училище по време на соца и малко след него, всъщност се радвам, че не са ме и възпитавали, защото тогава се стимулираше лицемерието и лъжата. Семейната среда е основен стожер във възпитанието. Реално може и училищната среда да играе такава роля, но само ако детето не е увредено от родителеите си. Реално обаче учителите нямат инструменти да изпълняват такива функции, а без инструменти работата не става. Под инструменти се разбира стройна система от наказания и поощрения
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
училището учи,възпитава семейството
49
0
 
6
 
! Отговори
doi преди 1 седмица
българският родител го оставя на отглеждане за 8-9 часа.Вечер прекарва час,два и си мисли,че дава много на детето. Материално задоволено не значи възпитано.
48
5
 
3
 
! Отговори
статия преди 1 седмица
на учители за учители.Не могат да търпят друго мнение,злобни ,незнаещи,ограничени.Не ми се четат глупости.Гърците са го измислили още преди 5000години-учиш и възпитаваш.Ограничени,самовлюбени. Колко от вас са истински умни.На 5 тата година вече сте за психиатрия.Учители сте,но дали сте педагози?И дали сте човечни?
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време като възпитаваше, реваха обратното, че трябвало само в семейството да си възпитават децата, а не разни учители да им налагат вижданията си. Все няма угодия на пропадналото население.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До родител - Правилна е поговорката,че рибата се вмирисва
откъм главата!
Имате предвид преди всичко главата на семейството, нали!
45
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 седмица
Мисълта ти не стига по далече от носа ти.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До И сега

горкото ви детенце, за какво ли има да му отмъщава гадният учител!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До измънземното
от приказките ти се разбира, че ти нямаш спомени от семейството си !