Вълчев: Детето има права, но Стратегията да се прецизира

Трябват ли по-сериозни наказания за нападения над учители?
Обновена: 10 май 2019 10:02 | 10 май 2019 10:02, Александър Попов
79

Зачестиха случаите на агресия между ученици и към учители. Трябва ли да се въведе оценка за възпитание в училище и трябва ли да се налагат по-сериозни наказания за насилие над учители?

По темата пред Bulgaria ON AIR говори министърът на образованието Красимир Вълчев.

Стратегията за закрила на детето е пряко свързана с образователната система и по тази тема той е на мнение, че има нужда от едно продължително обсъждане.

Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

"Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения", допълни министърът.

"Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции", каза Вълчев.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

Той заяви още, че са недостатъчни психолозите и педагогическите съветници в училищата, които са важни за преодоляване на агресията. По думите му, през последните години е увеличено финансирането за тази подкрепа.

Според него споделената основа от виждания за поведението на децата и на какво трябва да ги възпитаваме, е необходима, за да има взаимно доверие между родители и учители.

"Агресията много често е функция на усещането за липса на ред", категоричен е Вълчев.

Що се отнася до въвеждането на оценка за възпитание, той е на мнение, че има много неясноти относно тази оценка, тъй като не се знае дали се оценява ученика или учителя в такава ситуация.

Призивът му към родителите е да се доверяват и да уважават учителите, за да постигнат общата мисия - децата да станат добри и образовани хора.

Министърът на образованието посочи, че наблюдения показват, че в малките населени места има по-добри резултати, защото се работи по-пряко с общността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо децата неповтарят,както беше.Като неиска значи си е за него,незави-симо от родител.Но след това да нямапомощи за да лежи цял живот.Трудови-те интернати вършеха добра работа.Психолозите ги уволнете,недадохаочакваното.Отстояват себе си.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо децата неповтарят,както беше.Като неиска значи си е за него,незави-симо от родител.Но след това да нямапомощи за да лежи цял живот.Трудови-те интернати вършеха добра работа.Психолозите ги уволнете,недадохаочакваното.Отстояват себе си.
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно точно на ония родители, които не пращат децата си на училище, дали ще им ги вземат? Всички знаем кои са те и че тена им е целогодишен.И какво става например, когато съседа ти има зъб и подаде сигнал, че си тормозиш детето? Директно идват и ти го взимат социалните на единствено основание твърденията на сигнализиралия кукуфелник... За отнемане не говорим даже, само да дойде някоя калинка (със или без МВР под ръка) и да пипне детето ми с пръст, някой ще гушка букетчета.
46
2
 
22
 
! Отговори
Морски преди 4 години
С прокарването на Стратегия за детето се цели по-лесното отнемане на българските деца от семействата им и даването им в семейства на педофили.Факт.
45
1
 
12
 
! Отговори
до даскал Пандо преди 4 години
Феминизацията не е само във образованието и наистина е дефект на обществото ни. Не може само жени да обучават , възпитават децата и после да се получи качествен човек. Когато децата нямат модел /образец/ на подражание мъж, стават какво ... ?
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
46, Обяснявам ти как се наричат - фантоми :) Отиди на Запад и пробвай да живееш само на помощи, да те видя :) Особено в Америка пробвай, да видиш как се дават помощи и как се живе само с тях.Равен старт - да, добре :) Само дето стартът за едни беше доста по-равен, отколкото за други.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На учителя и особено учителите връзкари, тряжва да им стане ясно, че уважение се печели с много труд и добро отношение! Не може да третират деца и родители като безгласни подчинени!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Говориш г-л-у-п-о-с-ти и е лошото, че сам си вярваш!!! Давали на хората пари и ги направили тунеядци......ха-ха-ха-ха.................ТОГАВА МИ КАЖИ КАК СЕ НАРИЧЕТ ТЕЗИ СЕГА В еуропката, които са на социални, които вече трето поколение са на помощи и НИКЪДЕ НЕ РАБОТЯТ, а само се чудят как да т-р-е-п-ат хората!!???? Тука се ДАВАШЕ РАВЕН СТАРТ НА ВСИЧКИ, а после, ако си нормален, умен, съвестен, честен и порядъчен ставаш нещо! ДОКАТО на запад, ако си се родил "не техен" нямаш шанс!
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един отговорен родител желаещ доброто на детето си, трябва да подкрепя учителите когато те наказват детето му за лошо поведение. Децата трябва да се наказват, за да израстнат като съвестни, възпитани и качествени възрастни хора, в училищата трябва да се въведат наказания като обществено полезен труд например. В децата трябва да се възпитава патриотизъм и дисциплина, за да имаме бъдещо здраво общество.
40
0
 
11
 
! Отговори
Панчо преди 4 години
Детето, pомите - лeнтяи и всички останали нямат права, докато някой друг ги храни!За детето има родителска любов, която се грижи за него.За другите ( да не им пиша пак "името" ) има HПО-та и продaжни политици.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И темата за това кой какви тераси има лееееееко се позабрави. Тази троица бежанци - конвенция - стратегия за детето, винаги помага в случаи на оплескване на пейзажа.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтратегСемейството беше разгромено от комунистите, те го отричат, те смятат че децата принадлежат на държавата, те смятат че държавата трябва да ги възпитава и т.н. Всички тези идеи, че детото имало права са крайно леви хипи-либерастки простотии, целящи разгрома на традиционното патриархалното семейство. Гейове, феминистки и т.н. са комунистически издънки, тотална противополжност на десния консерватизъм.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като искате доброто на децата и тяхното бъдеще, започнете да вдигате стандарта, оправете образованието, оправете здравеопазването, оправете съдебната система. Спрете с *** кражби, започнете най-накрая да работите за това да живеем по-добре и по-достойно. Стига с тия геТски изпълнения.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в това беше и грешката - че и работата, и ходенето на училище бяха задължителни. А не трябва, защото нищо, правено насила, не е читаво. Тъпчеха фабриките и учрежденията с хора, на които не им се работеше и само клинчеха, а даже пари им даваха. Научиха хората да са тунеядци и че могат да скатават, за платата да си тече. Стандартът си пролича, като паднаха границите - след купища заеми, бяхме много зад поляците и чехите, а югославяните им дишахме праха.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за да се деградира семейството до такава степен е виновен койОбщо взето, доста хора, като се започне от 1947 година, та досега.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33А ми ти, "умнико" случайно не си ли задаваш въпроза ЗАЩО СЕ ДОКАРАХМЕ ДОТУКА??? Преди 30 години НЯМАШЕ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЯМАШЕ ДЕТЕ КОЕТО НЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ И НЯМАШЕ ПРОСЕЩИ ХОРА!!!!!!!!Може и да не сме живяли охолно, но имахме ЧОВЕШКИ СТАНДАРТ!!! А сега???? Или си въобразяваш, че на запад всички винаги са били богати!!! РАЗКАЖИ ГО ТОВА НА ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ! И не си въобразявай, че детето ще бъде щастливо в ЧУЖДО СЕМЕЙСТВО! Може и да има такива случаи, но те са ЕДИНИЧНИ!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Принудителната просия, проституция и т.н. са забранени от закона, не зависимо на колко години е жертвата розова пеперудке. А тези които превръщат децата в стока са едни НПО-та, политици-популисти и алчни меркантилни псевдородители.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години се опитват да разрушат семейството и сега... Учителите буквално се борят с учениците си, за да предадат урока си.... Опитват се да прокарат идеята, че децата са на държавата първо, а после на родителите... Ама стига с тези глупости.. Утре всички на протест
31
4
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименА за да се деградира семейството до такава степен е виновен кой? Самата демокрация като идеология, създаде и друга психологическа и социална нагласа, формира един различен тип личност в подрастващите и оттам формира друг тип междуполови отношения и оттам вече, няма как да нямаш промяна в типологията на семейството. Но, това стана и с държавата, де.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно, навсякъде пле-щят че "държавата била лош стопанин", една фирма не може да управлява като хората, а сега тая "неефективна" държава се ЗАЕЛА С ВЪЗПИТАНИЕТО на децата!!! Е нема що...........ако досега криво-ляво кретахме 30 години, сега ще цъфнем и ще вържем с г-е-й-с-к-ите "семейства", "родител-1...2...3..." и всякакви други дж-ен-дърски П-Р-О-С-Т-О-Т-И-И!!!

Спонсорирани публикации