Неграмотността расте, образованието - спорно. Какво да очакваме?

Разговор в "Директно" със зам.-министър Таня Михайлова
229

Образованието в България е толкова спорно през последните години, че вече родители, учители и ученици не знаят какво да очакват от новите програми, модели, учебници и правила. Или липса на такива.

По темата днес в "Директно" по Bulgaria ON AIR разговаряме със заместник-министъра на образованието Таня Михайлова.

На 8-ми септември светът отбеляза Международния ден на грамотността. За съжаление в България неграмотните лавинообразно нарастват - 38 % от децата не завършват започнатото образование, а някои дори не стигат до училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
27
 
! Отговори
Буров го е казал преди 4 години
Хората не се раждат равни и няма как да бъдат равни и по-нататък в живота.Важното е, че у нас се дава възможност за старт на всекиго. Ако не се възползва от това, човек да се сърди на себе си.Който родител иска децата му да просперират, ще ги праща на училище, а преди това ще се постарае да ги научи да говорят на езика, който е официален за държавата, в която живеят.Ако някой не е имал шанс да се роди в семейство, което спазва това просто правило, той може да учи вечерно, когато се осъзнае.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам какво му е спорно на образованието? Вместо Сулю и Пулю да пише и издава учебници, това може да го прави министерството. Господа експертите там вместо да одобряват учебници да седнат и да ги напишат. Единни и задължителни за училищата в страната. Който иска екстри да си търси и купува каквото ще
34
0
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
От новата учебна година се въвежда урок по Чалга знание и как най-изгодно да се продадем без много да му мислим!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 Не са "невежи", а комунистическите докторанти. IQ33 не е малко за географската област. Сега те са професори и пишат учебниците.
32
0
 
8
 
! Отговори
Неук преди 4 години
До Валентин ТодоровСъгласен съм с Вас. Малката дисертация ми се наложи два пъти да преработвам с в посока опростяване, защото професорите не разбирали написаното. Голямата беше връщана повече от 10 пъти с молби да се намали обема, нивото да стане по-простичко, да няма примери на чужди езици и въобще да им я обясня накратко.Първата монография бе рецензирана 4 месеца. За втората и третата им трябваха повече от година. Това е нивото. За тях публикация в Болонския унив. си е загуба на време.
31
0
 
13
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Неук Това си е ефекта на Дънинг-Крюгер в действие.Използвайки свойствеността на знаещия и интилигентния да се съмнява,културната,научна и прочее среда,както и правото на мнение се завладява от неизпитващи съмнения невежи,вярващи,че лимита на тяхните знания е граница за всички други.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как какво, комисар по образованието.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието трябва да се ликвидира. Така ще се спестят ценни бюджетни средства. И без това няма деца. В училище не учат, а попълват по 8 часа тестове по системата БАБАВ, връщат се умрели от глад, наплюскат се като прасета и затлъстяват и веднага тичат на частни уроци, белким научат нещо. Това е само празна загуба на време. Който иска да учи, има си сайт "Уча се".
28
0
 
9
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Нека някой от педагозите по изкуства с изключение на тези в НАТФИЗ да каже дори само едно име на студент реализирал се в чужбина без да му с е е наложило да се дообразова извън България за последните 30 години. Няма и няма да има. Преподават хора, които са добри артисти и много слаби педагози. Ето това ни чака във всяка сфера на науката ако не приемем закона за изчистване на псевдо измислените научни трудове и хабилитации както направиха в Румъния. Тогава има пикоскопична надежда ( микро е много
27
1
 
7
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Отлично, но Вашето амплоа е да правите изкуство - педагогиката е нещо съвсем различно. За нея се изискват познания, задълбочени познания, изключително обширни познания по теория на изкуството. А нашите "велики" професори имат само творчески постижения. В теорията са зле, изключително зле. нямат понятие нито как да преподават, нито какво се търси в културната сфера в Европа и света - но претенции за величие имат възбог. Останете си творци, но позволете на наистина знаещите да преподават и учат!!
26
3
 
0
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Единствено малкият може да го пусна да учи в Сърница за Имам. Другото е губене на време. Е научил съм го да коси,да шъта кравата,да реже дърва.
25
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Как какво? - Благоденствие, Сполука за България...
24
0
 
16
 
! Отговори
Йордан преди 4 години
Тук просто не се ценят ума и знанията, само експлоатират народа
23
0
 
17
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Очаквам да станем безпросветни - акултурни. В моята сфера на културата се бълват художествено творчески доктори, които нямат понятие от наука. Ако опитате да публикувате научна статия в чужбина Ви казват, че Академиите по изкуства в България не са ниво за да създадат истински доктор и не са разпознаваеми като създатели на научен продукт. В тях бъка от професори, които нямат никаква теоретична подготовка, но имат претенции, че покорили световни върхове в изкуството. ..........
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите процъфтяват.
21
0
 
9
 
! Отговори
Куку преди 4 години
То с тез шашми телефони и таблети е тъй, ние преди не бяхме чак така като ги нямаше тея неща
20
9
 
9
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Малкият стане ли 8 клас и го спирам. С мен ще го карам да работи и да си вади хляба. Файда от учене никва. Аз като завърших за дърводелец та за кво ми е.
19
2
 
6
 
! Отговори
Гущер преди 4 години
Те освен да лапат друго не знаят
18
1
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Можем да очакваме само едно-бум на престъпността от страна на неграмотните, разширяване на гетата и превръщане на цялата страна в едно гето . Ще има и отделни анклави с образовани хора, живеещи в затворени комплекси с охрана, движещи се с бронирани коли в колона и въоръжени когато трябва да стигнат до друг анклав на образовани хора..
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотноста ,по точно полуграмотноста, расте в цял свят България не е изключение!Има страни в Третия свят където неграмотноста е50% от населението!Това е свързано с бума на раждаемост ,бедността и невъзможност на държавата ,да осигури учители и училища!