За модерна икономика - университетите и бизнесът заедно

Имало рязко разминаване на специалности и потребности
Обновена: 1 окт 2019 13:24 | 1 окт 2019 13:21, Камелия Цветанова
28
За модерна икономика - университетите и бизнесът заедно
Снимка: БТА

Според вицепрезидента Илияна Йотова българската икономика ще просперира, ако университетите са адаптирани към изискванията на бизнеса.

"Все още има съществено разминаване между специалности и потребности на пазара на труда. Не е достатъчно да кажем днес, че образованието е наш приоритет. Трябват инвестиции от училището до науката", каза тя на откриването на новата академична година на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Йотова смята, че трябва да се акцентира още на ориентацията на децата още в училище, а след това и за професионалните стажове, защото така България би имала подготвени кадри.
 
"Скъпи студенти, млади хора, тази сграда завинаги е завещана за Вас. По аудиториите, коридорите се усеща следата на много видни български личности, преподаватели, учени. Ако имаше единица мярка за познанието в България, то непременно щеше да носи името на Алма Матер. От утре тази атмосфера ще бъде ваша, тази вселена ще бъде ваша. От вас зависи колко много от това богатство ще вземете във вашите ръце", посочи още вицепрезидентът.

По думите й Софийският университет формира държавността чрез образованието, чрез науката, чрез подготовката на строителите на съвременна България.

"Каквито и да са предизвикателствата на времето той остана свободен и независим. Нашият университет днес е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция. Софийският университет е непоклатима стена срещу бездуховността и посредствеността", каза още Йотова, цитирана от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е номер едно в разминаванията, а може би и световен шампион!Тъй, че нищо ново!
24
0
 
6
 
! Отговори
хе хех преди 4 години
"Африка в плановете на империализма" не е само дисертация на Дим.Хадж., защитена в Москва по Брежнево време, но излезе и като книга на бълг.език няколко години преди края на соца, та на автора да му кажат "Браво!", нагаждач като чичо си и баща си.Та значи той е експертът по европейска икономика днес в УНСС?! Хе хех, пребоядисването им е фамилна черта и са шампиони в този спорт.Така значи се стиковат икономиката и университетите у нас и днес, да се нагрухат до пренасищане някои ветропоказатели!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама чак сега ли осъзнаха, че бизнеса и образованието трябва да са свързани, а досега защо бяха в управлението?... тая червена леля спа ли до сега?...
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СУ не е това, което беше. А ректорът на СУ в момента е най-слабият ректор от цялата история на университета. Промени изпитите по история и БЕЛ, а те бяха запазена марка на СУ. Направи така, че в специалности като Българска филология, История, Психология, кажи-речи във всички специалности да се влиза с матура, която е задължителна да завършиш средно. Това е обидно. Псевдоноватор.
21
0
 
2
 
! Отговори
тъжната истина преди 4 години
До: номер 18Съгласен съм, приемам корекцията. Не съм запознат в детайли но предполагам, че за повечето длъжности е имало конкурси които са били истински, а не предварително режисирани за да отговарят на качествата на "техния човек", както е сега.И си обяснявам до голяма степен икономическия подем след 1944 г. непосредствено, тоест първите години след войната с това, че именно такива, образовани българи са допринесли за развитието, още повече че в България не са се водили бойни действия.
20
0
 
5
 
! Отговори
... работническо преди 4 години
попълнение на редиците на българските студенти"!Преди време се превивах от смях, когато слушах разказите им за простотията и наглостта на тези "студенти", не успели в периода на следването си да се научат да говорят литературен български език. Дори не се старали да се научат. И как са им писали тройки по милост, заради не-знам-какви-си директиви. Смеех се, докато бях дете и тийнейджър, после и аз се потресох. Ама какво от това? това е качеството на голяма част от бълг."интелигенция" над 50 г.
19
0
 
7
 
! Отговори
Су е непоклатима преди 4 години
стена срещу бездуховността и посредствеността", твърди вицепрезидентКата.На нея ли да вярвам или на майка си и на някои нейни бивши състуденти, които до ден днешен се потрисат, спомняйки си своите първи дни в СУ преди близо 40 г.?След като били приети за студенти буквално "през иглени уши" (софиянчета без привилегии), установили, че близо 3/4 от състудентите им са с успех (3.50 - 4.00)от дипломите си за средно образование, защото са деца на АБПФК, или са от изоставащи окръзи, или "работническо
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тъжната истинаТочно така е. Само за едно нещо ще те коригирам. Хората, получили дипломи за висше образование в престижни чужди университети са ставали не само ректори и учени у нас. За длъжности като гимназиален учител и дори за библиотекар в по-големите градове, навремето са се провеждали конкурси, в които са участвали и хора, завършили висше образование в чужбина. От това можем да си направим извода какво е било нивото на преподаване в гимназията и на културния ни живот като цяло.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тази схема на подбор и кариерно развитие на онези, които подготвят днешните ни икономисти, как да разчитаме да имаме модерна икономика?Модерното нагаждачество си го имаме, то показа чудеса на мимикрия през последните 70 години. Но мимикрията не е помогнала на никоя държава като цяло и не е нахранила никой народ. Тя пълни гушите само на нагаждачите, а те за народ, родина и принципи не мислят. Мислят само за собствения си интерес, за джоба си и за своята гуша.
16
0
 
5
 
! Отговори
На каква ли цена преди 4 години
е отървал кожата и е успял да стане дясна ръка на ексИнквизитора? После същият този - семинаристът - се оказал зам.ректор на ВИИ"К.Маркс", а паралелно с това и ст.н.с. в Институт по история на БКП. Брат му пък - бивш келнер - кой знае как, станал професор във ВИИ.После синовете на тези двамата учат международни икономически отношения в Москва. Днес синът на семинариста е професор в УНСС и се е писал експерт по европейска икономика, макар че дисертацията му е "Африка в плановете на империализма"
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекТи май не си много умен, а?Ти колко сервитьори и готвачи с университет знаеш?Бизнесът има 10 хотела. Университетите са избълвали 100 мениджъра.искаш бизнесът да назначи по 10 мениджъра във всеки хотел и нито една сервитьорка лили?Аман от сульовци учили някакви измислени специалности в някакви глупави свободни университети и после чудещи се що после никой не ги ще.
14
0
 
5
 
! Отговори
Модерна икономика? преди 4 години
Ами тя нашата е била на шесто място в Европа по темпове на развитие.После станали едни промени, не толкова мирни колкото през 1989 г. И в средите на икономистите ни, завършили в Западна Европа дошъл да коли и беси един, за когото през 1990 г. разбрахме, че първо е бил инквизитор в ДС след 09.09.44. после се оказал професор във ВИИ"К.Маркс". И разритал "буржоазните учени". Помагал му друг, който през 1997 г. се похвали, че през царско време е бил "водач на легионерите в Семинарията". На каква...
13
3
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 11Напълно вярно! Бизнесът е този, който трябва да се съобразява с университетите, а не обратното! В един университет се изучава науката. Или различни научни дисциплини.Бизнесът ако иска бъдещи обучени специалисти, трябва да подпомага университетите, да следи последните новости в науката и техниката и да се съобразява с тях и да се адаптира с тях. А не някой бивш боксьор или борец пехливанин да реши, че му трябват сервитьорки и готвачи за хотела да речем и да иска да се обучават!
12
1
 
10
 
! Отговори
тъжната истина преди 4 години
Едно време по "фашистко", тоест преди 1944 г., старите българи са си продавали нивите, като с парите от тях са пращали децата си да се учат кой в Сорбоната, кой в Кембридж, кой в Оксфорд, кой в университета в Мюнхен или Гьотинген.След като се изучат и получат съответните титли се връщат в Родината и стават ректори на първите висши учебни заведения. Или работят в научни институти.А сега какво? Замине някъде и само някой който не успее да изкара повече от бакалавър се връща...
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Университетите не са техникуми, и не трябва да се адаптират към изискванията на бизнеса.
10
1
 
12
 
! Отговори
инженер преди 4 години
то и сега има кадри но липсват модерни заплати и поради тази причина станах дърводелец и изкарвам повече откогато и да било като инженер
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нужно да се открива топлата вода, просто се взима от чуждия опит.
8
1
 
7
 
! Отговори
Лука Брази преди 4 години
Това плашило в средата , къде го разкарвате ???
7
0
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Оффф Пълни глупости... Абсолютно ненужно . Забравете за тясната специализация .Тя умре... Тесни специалисти за определн бизнес. Абсолютно ненужно.Универститет и универсалност какво значи
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които ми преподаваха социалистическа икономика , днес са професори по капиталистически пазарни отношения?!Е не става! Получаваш диплома за безработен, или общак в магазина .