Недоволните от секс образованието на 10-годишните - само едно семейство

Балансът бил деликатен, но образованието трябвало да е отворено
139
Недоволните от секс образованието на 10-годишните - само едно семейство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Само едно семейство се е обявило против часовете по сексуално образование на учениците от 4 клас в училището в Перник. Скандалът гръмна в началото на седмица, след като родителите на едно дете се оплакаха от занятията на програмата "Таралежи". Тя е взаимствана от други европейски държави и целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.
Още по темата
С изключение на това семейство, останалите искат програмата да продължи, обяви просветният министър Красимир Вълчев.
 
Той обясни, че разрешението за провеждането й е дадено от шефа на РИО -Перник, като всички родителите са дали своето съгласие.

"От вчера имаме декларация, че искат програмата да продължи, въпреки че тя е към края си", допълни Вълчев.

 
По думите му оплакванията на недоволното семейството не са били потвърдени от нито един друг родител.
 
"Няма притеснителни неща показа и нашата проверка и не можем да подхождаме с презумпцията за виновност, само защото това е НПО", коментира министърът.
 
Според него при всички случаи трябва да се подхожда предпазливо, но от друга страна МОН иска да разшири образованието на децата с външни специалисти.
 
"Сексуално образование трябва да има и има, но не като самостоятелен предмет, то е част от дисциплината "Човекът и природата". Няма ранно сексуално образование, то трябва да се съобразено с възрастта на детето, а по-скоро дискусията може да е посока дали то не е прекалено късно с оглед на информационната среда, в която живеем", смята Вълчев.
 
Според него балансът е много деликатен, трябва да се изследва във всяка една програма и да се подхожда професионално при оценката при всеки конкретен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
11
 
! Отговори
NoFace преди 4 години
До Анонимен 69 "преди като нямаше секс образование в училище да не би да е имало проблеми???"Имаше, ама не ги знаехме. И проблемите не са само по отношение сексуалното насилие. Да не говорим, че "преди" нямаше интернет с хиляди порно сайтове. Ама какво да обяснявам на хора, здраво окопали се в "преди"....
81
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече ми стана ясно !*** министър ?ДеПераст директор на 127 СУ "Иван Денкоглу"!!!Това е новата идея в образовонието.
80
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са заети с работа и не знаят какво става в училищата с децата им и на какви глупости ги учат някои НПО-та.Да не ви се изсипят всички родители на протест, наглеци,че тогава няма да е едно семейство.
79
7
 
36
 
! Отговори
МОРАЛЕН КОМУНИСТ преди 4 години
Не може с джендърщини да ни занимават децата!Оставка за правителството и вън от НАТО и ЕС и присъединяване към Евразийския съюз където има строг морал му е майката! Няма да позволим на *** да ни управляват и коват бъдещето на децата!Ако другарят Путин беше начело на страната ни (ако бяхме във великата Руска федерация) щяхте да видите *** паради и *** обучение през крив макарон!Какво хубаво сме видяли от ЕС (а впрочем и САЩ)? Храни второ качество и гей пропаганда.Лек ден!
78
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А *** образование кога ще въведат? В кой клас?
77
6
 
14
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Ало ти от колко години започна да забелязваш момичетата - след 7 клас ,ако въобще си ги забелязвал.МОМИЧЕТАТА ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ЗАПОЗНАВАТ С ЖЕНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ОТ ВТОРИ КЛАС за да не се стресират когато гащите и се изцапат с кръв.МОМЧЕТАТА ОТ ШЕСТИ КЛАС. Явно вие които предлагате ,сте били захлюпени момчета а момичетата са миреше ли на майчиното си мляко до осми клас.Сега има много информация и е нормално сексуалното образование с момичета и момчета да започва в шести клас.ДАНО ГОСПОД вразуми.
76
1
 
15
 
! Отговори
Буратино преди 4 години
Тоя като лъже защо не му расте носа?
75
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Абе човек, днешните 10-годишни не са като теб и мен бре. Те са такива акселерати..."Мирно и чинно да решават системи от квадратни и биквадратни уравнения. Да се е*е може всеки. Да се изучиш и да имаш добра професия е далеч по-трудно. Гаранция че един девственик за 3 месеца е станал полов акробат, ако си го постави за цел. Ама един дето не знае какво е дроб, дали ще стане поне счетоводител за 3 месеца?За мен това образование е излишно - практичната му полезност е между нула и никаква.
74
2
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Секс образование? То вярно, че в 4-ти клас вече учат висша математика;))) Вижте сега, обществената среда е пренаситена със секс. Навремето по социализъма, се акцентуваше върху горната глава, а демокрацията, понеже е от такива като "Калеко Алеко", "Тонката" и т.н. гербери, не ни остава нищо друго, освен да наблягаме на долната глава. Разбира се, за да я ползваш, трябва да знаеш как, щото и там стават сакатлъци;))) Затова осигурете повече надуваеми куклета за г-дата;)))
73
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе човек, днешните 10-годишни не са като теб и мен бре. Те са такива акселерати... Аз на 14 г. навремето още ритах топка зад блока, те знаят неща, дето на мен и през ум не са ми минавали
72
3
 
26
 
! Отговори
Край преди 4 години
Хората не са против обучение на децата по въпросите на пола и секса.Не вярват в чистите помисли на някаква фондация да го прави. Зад фондациите и парите им стои някой. Защо толкова загрижен за обучението на децата ни - е това се пита в задачата.
71
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея оплакалите се, сигурно са били първи да си преберат детИту от училищи като са минавали да ги събират за джендъриту в Норвегия!
70
3
 
11
 
! Отговори
ME преди 4 години
До ГеоргиEй, Гоше. Жена ти ако прочете какви си ги писал, за патриархалното общество ще те бие с чхала по главата докато не изпрахосмукираш апартамента :))
69
3
 
34
 
! Отговори
8 преди 4 години
Гусин министре , като си неспециалист в педагогиката защо не се довериш на тези , за които тя е професия ?Да те светна ! За всичко може да се говори на децата , но във форма и методи подходящи за тях !Твоите експерти , ако са като регионалните , назначени по партиен принцип , нищо добро не чакай от тях !Може да се говори за секс , религия , политика, партии , конституция, пари, теоретико -множествен подход в матеметиката ,литературни образи и анализи,органи ....в подходяща за възрастта им форма
68
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NoFaceАйде стига глупости...преди като нямаше секс образование в училище да не би да е имало проблеми???Който си е *** по рождение колкото и да го образоваш пак ще бие жена си...
67
15
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Бегемамите в потрес!!! Едно добро начало на уикенда :)
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат кияците гладни и корумпирани. Истеричните откачалки по детски градини и училища, освен да вменяват вина друго не правят. Ей го и тоя лъжлив *** уреден в министерско кресло.
65
14
 
34
 
! Отговори
Либерал преди 4 години
Да живее *** идеологията!! Скоро ще ви завладеем и заменим!! УРААА
64
1
 
31
 
! Отговори
Ха - ХА преди 4 години
Pросветният министър Красимир Вълчев лъже.
63
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NoFace Ти философе дървен прочете ли , че иде реч за 10 годишни деца!?