Недоволните от секс образованието на 10-годишните - само едно семейство

Балансът бил деликатен, но образованието трябвало да е отворено
139
Недоволните от секс образованието на 10-годишните - само едно семейство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Само едно семейство се е обявило против часовете по сексуално образование на учениците от 4 клас в училището в Перник. Скандалът гръмна в началото на седмица, след като родителите на едно дете се оплакаха от занятията на програмата "Таралежи". Тя е взаимствана от други европейски държави и целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.
Още по темата
С изключение на това семейство, останалите искат програмата да продължи, обяви просветният министър Красимир Вълчев.
 
Той обясни, че разрешението за провеждането й е дадено от шефа на РИО -Перник, като всички родителите са дали своето съгласие.

"От вчера имаме декларация, че искат програмата да продължи, въпреки че тя е към края си", допълни Вълчев.

 
По думите му оплакванията на недоволното семейството не са били потвърдени от нито един друг родител.
 
"Няма притеснителни неща показа и нашата проверка и не можем да подхождаме с презумпцията за виновност, само защото това е НПО", коментира министърът.
 
Според него при всички случаи трябва да се подхожда предпазливо, но от друга страна МОН иска да разшири образованието на децата с външни специалисти.
 
"Сексуално образование трябва да има и има, но не като самостоятелен предмет, то е част от дисциплината "Човекът и природата". Няма ранно сексуално образование, то трябва да се съобразено с възрастта на детето, а по-скоро дискусията може да е посока дали то не е прекалено късно с оглед на информационната среда, в която живеем", смята Вълчев.
 
Според него балансът е много деликатен, трябва да се изследва във всяка една програма и да се подхожда професионално при оценката при всеки конкретен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
18
 
28
 
! Отговори
NoFace преди 4 години
До "Секса ли е най-важното в живота герберасти,или да се научат на важни неща,които ще им помогнат да се адаптират в живота?!"Не, разбира се. То сексът не е част от живота! Нееееее. Всички сме се пръкнали с непорочно зачатие. Ама че гумени глави се навъдиха!!!! Преписвам много показателно заглавие от друга медия: "Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо"Завирайте си главите в пясъка, после се чудете защо има толкова проблеми.
61
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
не е лош ,ама си остава скъсан г а л О ш
60
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2222, мислех да му напиша на човека нещо такова, ама си викам айде няма нужда..."Баща ми ако знае какви ги върша тука, ще ме убие" - това съм го чувал толкова пъти, че не е истина. И всеки си вика "Бе то мойто дете не е такова".
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя по-долу да кажа, че детето ми на 10-12 години го водех за ръка до училището и пак за ръка го връщахТова нищо не значи. Един познат не откъсваше очи от дъщеря си, докато един ден една от учителките не му казала, че щерка му в училище не откъсва очи от телефона. Като го провери, беше после в шок една седмица. Това с кафетата беше образно, те сега имат стотици канали за комуникация и постоянно излизат нови. Даже по барове не ходят, не са като нас.
58
25
 
8
 
! Отговори
2222 преди 4 години
До 1111Ох на батя, като бях в университета най-обичах тия първокурснички дето до 12 години все за ръчичка са ги водили. И не само аз, всички ги обичахме - често и по няколко наведнъж! Да си призная, и на тях много им харесваше.
57
1
 
26
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
Ами ако някой родителите на "пострадалите" деца бе хвърлил един *** в сградата на сектата, може би тоя нямаше да говори глупости, но уви в Перник са останали само мишки, а хората са измрели от жажда.
56
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Секса ли е най-важното в живота герберасти,или да се научат на важни неща,които ще им помогнат да се адаптират в живота?!
55
6
 
30
 
! Отговори
1111 преди 4 години
На тоя по-долу да кажа, че детето ми на 10-12 години го водех за ръка до училището и пак за ръка го връщах. Не е седяло по кафетата. По закон децата до 12 години не се оставят без надзор от възрастен обаче за секс може да им се говори и разяснява. Как не бе!
54
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата в такава ранна възраст трябва да се учат на други неща,когато навлязат в пубертета може. Но явно целтта е да се бъгнат мозъчно съвсем млади, чисти,и беззащитни деца.
53
36
 
12
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
В България е нормално да биеш децата си, да си лягаш с десетгодишната си дъшеря/син, да пребиваш жена си, да опоскваш пенсията на родителите си, да псуваш като каруцар, да не спазваш никакви правила и закони! Не е нормално обаче да говориш за тези неща, особено пък в училище, за да научиш поне децата си да бъдат НОРМАЛНИ! Генитали рисували...генитали сте вие бе *** - женски!
52
4
 
34
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Какви са външните специалисти - тия от държави с пълен социален разпад ли ? България все още е от малкото държави с патриархално общество. Явно това е трън в очите на тия с обратните наклонности и специални потребности. Винаги е имало извратеняци.. дори в миналото такава разврат е тръгвала и от църквите. Всичко не морално и не естествено малко по малко умира. Така че и тази мода ще умре.
51
4
 
34
 
! Отговори
Нено преди 4 години
Абе тия са ненормални... Никой не ни е учил на тези неща... Когатому дойде времето всичко е на място. Или накараите този дето е измислил тези теми да отиде в час и на чина на живо да прави секс.... ПРОСТАЦИ
50
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета някои коментари и падам от смях. Абе хора, събудете се най-накрая. Ако можехте да видите в какви сайтове седят децата ви, какви разговори водят по кафетата и въобще какво са научили на по 10-12 години, пот щеше да ви избие. Вие сериозно ли вярвате, че играят на фунийки, гонят топката по физическо и смятат, че бебетата ги носи щъркелът?
49
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички други семейства нямат против децата им да рисуват полови органиТе и да имат, и да нямат, ако детето им има телефон, на тази възраст вече е видяло какво ли не.
48
6
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
тоя фигурант не чете ли реакциите на хората в "Мрежите" бе?..Все пак е турен за "Просветен министър",би трябвало да може поне да чете!
47
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа я повдигна онази пачЪ от интервюто. Като я погледнеш само и ти става ясно каква е.Оказа се, че всичко си го е измислила
46
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ранното сексуално съзряване е признак на примитивните общества. На 13 е пробвала всички пози, на 15 ражда, на 20 работи като сервитьорка за да издържа детето защото бащата е избягал, на 35 е баба в преносния и буквалния смисъл. В това време не е отсяла нищо от натрупаното човешко знание от цивилизацията през вековете.
45
2
 
25
 
! Отговори
? преди 4 години
Тази куха лейка не е ли за смяна
44
16
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
бетонните глави, сте най-големите лицемери.
43
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде всички възмутени да проверят на милите невинни 10-12 годишни телефоните и таблетите. Ще се изчервите и от речника им в чатовете, и от клипчетата и снимките които са разглеждали.