Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли

Матурите рано или късно ще бъдат направени, няма да са онлайн
28 мар 2020 10:48, Елка Василева
163
Министър Вълчев: Учебната година ще бъде вероятно удължена до юли
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV.

Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец, съобщи той.

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

Ще отпаднат ли матурите и изпитите?

Още по темата

„Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“, обясни още министърът. По думите му абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът.

Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев.

Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

Какъв материал ще бъде включен в изпитите?

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът.

По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев.

Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

 „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние най-късно започваме училище - 15 септември.В цяла Европа почват на 1 септември, в някои германски провинции и на 20 август.
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удължаването на учебната година е безмислено, защото в момента много успешно на повечето места, върви он лайн обучението, децата твърде дълго са пред мониторите, реално не играят и не общуват с връсниците си.Защо да ги наказваме още ?!
60
0
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Добре де, като ще се удължава учебната година, а министъра има даже идея да се учи събота и неделя, какъв е смисъл от това онлайн обучение сега ?
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът го е страх, но няма страшно да обяви нулева година. Две извънредни грипни ваканции, сега до юни няма как да влязат в класните стаи.Нулева година и на 1 септември на училище.
58
6
 
14
 
! Отговори
до Бунгар преди 4 години
Голямата лятна ваканция е анахронизъм. Имала е смисъл, когато 90% от хлапетата са участвал ив лятната земеделска работа.Сега е вредна по няколко причини:1. Децата учат в най-грипозните месеци.2. Училищата се натоварват със сметки за отопление.3. Спортните дейности най-лесно се провеждат лятото.4. откъсването от учебен процес за 3 месеца е прекалено за едно дете. 5. По-добре по-чести почивки отколкото 1 голяма.Няма нищо по-логично от това през февруари да се почива, а през юли и септември
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До докторантТочно така. Не става без лятна ваканция, но трябва да я съкратят. То и без това няма наваксване пропуснатото. Онлайн обучението не е алтернатива. Има предимства, но само в краен случай. Полудяха тия деца затворени между 4 стени по цял ден. По 12 часа кибичат в тия монитори, очите си развалиха, схванати, прегърбени. Ужас!
56
3
 
12
 
! Отговори
ИМА ПАНДЕМИЯ БРЕ преди 4 години
До тогава може както се вика Европа да е обезлюдена .. Нулева година и това е .. поне сега ги учете на оцеляване , хигиена и палене на огън
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През пролетта на 2020год. децата изучиха голям житейски урок. В МОН осъзнават ли, че днес децата не учат от учебниците, а учат от живота?!Учат се да черпят инфо от ТВ, медии, нет, срещат различни гледни точки и медии, получават инфо за целия свят- трафик на хора и стоки, икономически мерки, политика, вирусология, хигиена, сравняват действията на ЕС, Китай, САЩ, срещат човешката драма(Италия), учат се на дисциплина, спазване на правила, ограничения... а МОН ни занимават с матури...
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един месец след абитуриентските балове - нов корона бум и свеж наплив в болниците из цялата република. Щото тия балове са перманентната епидемия на агресивно и показнО просперираща"нова бг култура".
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да си пуснем децата, какви матури ще правиш бе клепоухо магаре не виждаш ли каква пандемия има.
52
6
 
6
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Какво онлайн обучение? Ако пращането на списък със задачи за решаване като за домашна работа на децата е онлайн обучение то ок. При положение, че на учителите им беше беше предоставена платформа за онлайн уроци, а те не я ползват - не виждам защо, трябва тези дни да им се водят за работни. При наличието на MS teams, учителите спокойни могат да си провеждат видео уроци. Но не няма такова нещо - говоря за едно софийско училище.
51
3
 
12
 
! Отговори
докторант преди 4 години
Удължаването на учебмната година звучи логичнопредвид обстоятелствата.Но трябва да пуснете децата в ефективна вканция, за да не се чувстват ощететни.В момента пишат домашни под пара, а и новата среда им действа тсресиращо. Това за тях НЕ Е ваканция.Второ - иаме преблем с тези "вероятни" решения - я се вземат ,я не. А накрая за няма и 24 часа предваритлено спускате ново 20.Направете план, вземете решения и осветлете публиката поне седмица по-рано!
50
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лятото да се учи поне до края на юли.И на 1 септември на училище.Прекалено много пропуснаха. Преди короната имаха две извънредни грипни.
49
16
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Крайно време е да се актуализира нашата образователна система.На нашите ширини се учи през лятото,а ваканциите са през зимата и то само един месец.Ние тук с тези безкрайни ваканции децата забравят какво изобщо са изучавали предната година и поне месец минава докато навлязат в ножата учебна година.Има какво още много да се подобри системата и да има по голяма заетост в обучението,поне 10 часа на ден,което е нормално.Нито учители,нито ученици са натоварени достатъчно.Резултата го виждаме...
48
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 4 години
така как гледам нещата ке се изкарантинирам от избата къде септември и ич не ми е на дренката дека икономиката ке се счупи
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Училищата трябва да закупят нови чинове и да се седя по един на чин. Така е по цял свят. Броя на учeниците в един клас може да се раздели на половина и от 26 да стане на 13.
46
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Категорична подкрепа за това намерение на министъра. Децата вече се справят чудесно с онлайн платформите но учителите трябва много да наваксват.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербери намалете глобата за излизане от вкъши!В западните държави е до 160 евро максимум,които са доста по-богати от България и с по-големи заплати,а в България е *** скъпо 5 000 лева,вие нормални ли сте,хората да не ги берат по пътя тези пари,искате да докарате още мизерия и дългове на населението в страната ли? Хората в страната взимат по 500-800 лева заплати и когато си платят разходите нищо не им остава!
44
3
 
4
 
! Отговори
Подсказвач преди 4 години
И ние искаме онлайн матури. Заобикаляме зрелостника извън обсега на камерите с учебници, уикипедия и онлайн подсказки и му помагаме да изкара пълно 6.И ето ти доказателства колко добре се е подготвил онлайн.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до svetlio"Ще имаме два набора първи курс в унивеситетите ли?"И без това сега не им достигат студенти. Повярвай ми, университетите ще са наистина много доволни ако се съберат 2 набора! Нали осъзнаваш, че точно тези набори са доста малко като бройка и от това е липсата на студенти последните години. Не си мисли, че е само защото бягат да учат другаде. Просто не са достатъчно.

Спонсорирани публикации