Матурите за 12 клас на 1 и 3 юни, на 26 юни взимат дипломите си

Отпадат Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов
Обновена: 5 май 2020 10:39 | 5 май 2020 08:40, Камелия Цветанова
67
Матурите за 12 клас на 1 и 3 юни, на 26 юни взимат дипломите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още по темата
12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат матурите.

Получаването на свидетелство за завършено образование ще се забави само с 4 дни, за да нямат проблеми завършващите с кандидатстването, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

От матурите отпадат Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.

А за баловете Вълчев призна, че някой не препоръчва на този етап да се провеждат.

„Надяваме се да се промени ситуацията и да се съберат на през юни или по-нататък“, каза той.

Според него учениците през тази година имат повече време за подготовка и по-малко теми, които ще бъдат включени в матурите.

Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български и на 17 юни по математика. Изпитът по английски език няма да се провежда.

По български език и литература няма да има въпроси, свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и с "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, „Заточеници“ на Яворов, „По жицата“ на Йовков и „По жътва“ на Елин Пелин.

По математика няма да има задачи свързани с неравенства и успоредни.

Вълчев увери, че децата, които са болни и не могат да се явят на датите за национално външно оценяване, ще има индивидуални възможности да положат изпитите.

Няма да се удължава учебната година за нито един от класовете.

През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вариант за наваксване на тези, които не са били включени в дистанционното обучение.

Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване.

„Принципът, който избрахме, е да се върнат в училище само за най-важните изпити“, обяви той.

В училище ще се проведат и изпитите за тези, които учат в самостоятелна форма на обучение, както и за тези от 12 клас, които искат ад си повишат оценките.

Вълчев призна, че е трудно да се каже засега по колко деца ще има в стая, но за стандартната ще са 10 деца.

„Квесторите ще са по-малко, по 1 в зала, в която има квестори. Няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита, МВР ще ни помогне пред училището да няма струпване на ученици и родители“, допълни той.

Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

До средата на месеца ще има яснота и от университети как ще приключи учебната година за студентите и как ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.

Според Вълчев в някои университетите ще има удължаване на сесиите, но с кратък период от време.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква нужда от матури когато всеки ден е матура
59
2
 
10
 
! Отговори
отменете матурите!! преди 3 години
Матурите и за 7ми и 12ти клас трябва да отпаднат! Недопустимо е да бъде подлагано на риск здравето и живота на деца!! Нека не правим проба-грешка и то с деца!!
58
2
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Знаете ли кои автори махнаха ? Вапцаров , Димитър Димов и Елин Пелин !? Защо ли ? Знаете ! Мислете !
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тези изпити няма смисъл, ама никакъв. Университетите и без това си имат техни системи за прием. Дори и в чужбина никой не се интересува от нашите матури, от личен опит. Ама нали трябва да продължаваме геройски да "нищоправим". А ако се зарази дете и матурата му е последния изпит в живота, този ли ще отговаря. А и учителите, които половината са към 60, че и повече.
56
0
 
19
 
! Отговори
? преди 3 години
Лекарите със защитни облекла се заразяват. Всеки ден съобщават за нови и нови заразени деца. Министъра как ще гарантира , че децата няма да се заразят?? Пандемия е, здравето ли е по-важно или една матура, министъра да отговори!!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемайте ги сички и който иска, ще учи, който не, слаб 2 и отива на борсата.
54
3
 
23
 
! Отговори
. преди 3 години
Махнете ги тези матури!!! Не стига,че учебната година беше само от 3 присъствени месеца, а и за капак матури по време на пандемия?!! Докато не отмине опасността, има голям риск за здравето и живота на деца, родители, учители и т.н.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48 "Безсрамие е!" почти всичко особено в ДГ.
52
0
 
9
 
! Отговори
Колега ......? преди 3 години
Има класове с по70% не участие на учениците. Ако и лятото епидемиологичната обстановка не позволи за допълнителна работа. Или откажат да ходят на лятна подготовка. Ще обединяваме ли паралелки? И в София има такива.
51
0
 
19
 
! Отговори
8 преди 3 години
Абе , какви матури ,какви изпити за половин година и "дистанционно "? Всичко е пълна порнография !Мижи да те лажем , че знаем нещо !
50
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е, че вече е ясно за важните 7 и 12 клас как ще се проведа и кога изпитите, както и върху какъв материал.Този път "Браво на МОН" от мен. По принцип все ги каламя, но този път са добре.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете матурите а така става тука има, тука нема и накрая си вземат и дипломите ама те не са дипломи.
48
1
 
10
 
! Отговори
9 преди 3 години
До Анонимен Разбира се махат и Вапцаров -в това бях сигурен !Абе, махнете го изобщо , фашаги мръсни !
47
2
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
До АнонименНедей писа !Не всеки има шанса, да се роди и живее в голям град или да си купи жилище там. Не давай акъл, по - добре.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас 70% от учителите заедно с директора са пенсионери. Явно при нас имат интерес да изплащат големи заплати и не му пука за бюджета, защото той е един от тях. За да остане след пенсиониране държи пенсионирани служители. Дори преди 1 година назначи пенсионер, въпреки че имаше над 7 молби от редовни учители. Никакъв контрол въпреки писма до МОН. Работи пенсиониран учител, който години наред получава пенсия по болест. И толкова болен, че остава да работи и след редовна пенсия. Безсрамие е!
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се правете на интелигентни и знаещи- разбираема е ,че се пише така ,за да се вместиш в 500 знака ..като нямате доводи- търсите под вола теле ..словоредът ви е проблем
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавам- ще кажете няма медицинско обслужване - това важи за всички , които живеят там -нека управляващите да видят - държава ,която вече над 12г. е член на ЕС- обезлюдени места ,защото няма училище- но младите да бъдат пратени в затънтени места- няма да има промяна , ако сме човечни да им отстъпим месата си в града-минах по този път 1983-86 и знам за какво става дума ,още повече ,че бях семеен с 2-годишно дете,добре че бяха хората от селото - нямаше какво да купим за ядене в магазина
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д песниониран учителКолега, успокойте се и се опитайте да се изразите правилно. Все пак може да оформите мислите си в изречения.При нас няма пенсионери - всички по живо по здраво изпратени по ранното пенсиониране, директорът и гл. счетоводител нямат интерес да плащат големи заплати заради делегирания бюджет.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям тезата за пенсионерите, също съм пенсиониран учител - като им се работи -в малките градчета и по селата ..в градските училища- младите ,да ще грешат , ще е трудно на директорите , несменяеми, да работят с тях ТОВА е в работната им характеристика ,ще кажете - като млади ни пратиха по балкани и паланки ,не всички, но това според мен беше грешка -учител , пенсиониран- на село, като се има за много опитен -там да покаже, в града- 1-2 стари ,да помагат на младите -ще пиша друг коментар
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен35Не бащата, чичото на АлБож!