Зрелостниците писаха есе по "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Разказът се учи в 11 клас
Обновена: 1 юни 2020 12:25 | 1 юни 2020 12:03, Камелия Цветанова
141

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.

Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

Произведението е от учебния материал за 11-ти клас.

Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

Близо 49 000 зрелостници се явиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът им започна в 9 ч.

Още по темата

Училищата, които посрещнаха зрелостниците бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурата се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

18 ученици от тази и от предходни години обаче са под карантинаи, за тях изпитът ще е на 27 и 28 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Когато аз писах темата за 7 клас ,, Дългът срещу егоизмът" за Баба Илийца темата не я написаха на дъската. Някой зад мен попита: ,, Ще обясните ли за какъв егоизъм става дума.". Квесторката отсече: ,, Пишете каквото знаете, какво да ви обяснянам" и заедно с другата квесторка минаха покрай всички чинове да проверят за пищови, които нямаше. Носеха левкопласт, за да лепят страниците, след като намериш 3-та глава на цитатите.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 108 Какво преди я пишеха темата на дъската бе? МуахахахааЯ виж от тази сутрин онова момиченце с маска на лицето как изписваше темата по литература вълнообразно на дъската- в този сайт е темата. Муахаахахахаа....
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина само персони с ай кю под 60 сте тука.
105
0
 
1
 
! Отговори
105 преди 3 години
Ами ако бил е седнал най -отзад в залата, защото се е надявал да препише ( ако не си учил на какво друга се надяваш) , може и да не е видял написаното на дъската. На изпита от 7 клас по литература , квесторите не изписаха темата за баба Илийца, която се падна тогава , а почнаха да оглеждат масите на всички да няма пищови. Лепяха с тиксо страниците на помагала с цитати. Така че темата не винаги я пишат в залата. Преди я пишеха на дъската пред входа на СУ като имаше изпит в СУ по литература
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Припаднали от маските имаше ли?
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 103 Муахахаахаха...че те една пета от моя курс отидоха на майтап на матурата по литература за да си правят шоу, а не че имат познания...всякакви отрепетии и наркомани имаше- главно отидоха да се бъзикат с другите и с даскалите.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 99 Муахахахаха.... бе ти малоууумен ли си бе? Нали името на Ран Босилек е изписано на дъската правилно при обявяване на темата? Откъде можел да знае как се пишело името му???? Муахахахахаахахаа...
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо съм в патово положение. Разказа е много хубав, но са ги хвърлили направо в джаза. Това си е за литературни критици да си обсъждат или да критикуват. Е тоя пък отец, само в една мома ли се е заглеждал бе, та да се замонаши на 20 години. Ще вземат да хукнат сега към манастирите тия момчета, шега не бива с това.
100
1
 
2
 
! Отговори
Д 94 за Ран Босилек преди 3 години
Ами като нищо не е чел тоя младеж да НЕ беше ходил на изпит или да си беше излязъл от залата като каже на квесторите, че не е подготвен по тази тема и си тръгва. Кой го кара да пише глу.пости? Като не знаеш нищо , няма да закърпиш с тройка с небивалици като:,, Ран Босилек е алергичен към босилек", ,, бие като Рамбо" и затова е Рамбо Силен. На следващ път и да е учил многа 3= за излагацията от предния път.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не е включен българският фолклор,щото ако се беше паднала приказката за тримата братя и златната ябълка....Ми тя отвсякъде кърти МАТРИЦАТА.Скоро чели ли сте я ?????????????????????????
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 100 А ти даже за клечка за у оная работа отзад не ставаш-толкова си неграмотен!
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е супер! Ако бях сега, щях да мина. Научих само 2/3 от материала, но го научих добре. Падна ми се това, което знаех, изчурулика го, същия късмет за кандидатстудентския и айдяяяяяя!!!!
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98Ти даже и за палпчо не ставаш. Те поне са полезни с нешо и изкарват париз
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94Извинението на шега беше, за да се прикрие незнанието на ученика е банално. Имало лошо не е чел, защо да не знае, че името не било Рамбо Силек? Как ще знае, ако не го е прочел и не е слушал в час? Как?
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 92 Прочети ми 94-ти коментар, палячооо!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бива деХари Потър е 4000 страници общо ... дай да учим Хари Потър ...
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не са ранзите елзистенциалисти, че баааахти депресията бате ...
91
0
 
5
 
! Отговори
бива де преди 3 години
Елин Пелин - МАЙСТОР НА КЪСИЯ РАЗКАЗ.Какво искате в годината на дист. обучение???
90
1
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Значи трябва да си уникално глу.пав,за да напишеш Рамбо Силек вместо Ран Босилек само за шега, за да могат не на шега да ти пишат 2-ка, за да се явяваш пак на матура. Какво по-хубаво в най-голямата жега вместо ва си на почивка да трябва да преповториш всички български автори, за да не те скъсат пак? Въпросът ми е риторичен. Дано си разбрал какво имам в предвид.
89
5
 
5
 
! Отговори
МАЛИИИ преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ Е ЕЛИН ПЕЛИН...НИТО ПИШЕ ЗА ИГОТО И ЛЕВСКИ КАТО ВАЗОВ, НИТО Е КОМУНИСТ КАТО ВАПЦАРОВ...ЕДНА "ЕЛЕГАНТНА" НЕУТРАЛНОСТ...