Зрелостниците писаха есе по "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Разказът се учи в 11 клас
Обновена: 1 юни 2020 12:25 | 1 юни 2020 12:03, Камелия Цветанова
141

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.

Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

Произведението е от учебния материал за 11-ти клас.

Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

Близо 49 000 зрелостници се явиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът им започна в 9 ч.

Още по темата

Училищата, които посрещнаха зрелостниците бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурата се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

18 ученици от тази и от предходни години обаче са под карантинаи, за тях изпитът ще е на 27 и 28 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 68 Всеки с мнението си. За мен обратното- след като изчетох всички творби на Богомил Райнов- вече нищо не може да ме грабне от други автори. Дрънчат на кухо...както казваш спрямо дъбочината на мислене на Райнов.
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа мен,Б.Райнов не е по-качествен писател от останалите български автори,не обичам повърхностна литература като неговата,няма какво ценно да извадя от неговата литература,дрънчи на празнота и безсмислие!
66
1
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Не става дума просто за постъпки , а за грехове. Грехът може да погуби друг живот, а за тебе да е добре в бъдеще. Да извършиш грях е на някого другиго да направиш зло. Ако човекът ти прости , на когото си причинил болка, може тогава да сложим зрънце шарен боб щом държиш на шарения боб.ьПростен грях е половин грях. НО колко често се случва в реалния живот? 1 човек на 1 милион може би. Да поискаш прошка обикновено става само на смъртния одър, защото човек никога не признава грешките си от гордост
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 49Ама ти Богомил Райнов си мислиш че има само криминални романи ли? Нещо да си чел от разказите му, които нямат нищо общо с криминални елементи??? Аре се запознай с творчеството на Богомил Райнов и ела пак!С Уникалният стил на писане на Райнов даже и световно признатите в този жанр и стил на писане Чейс и Чандлър са 2 класи под него!Самият Райнов им е редактирал романите на тези писатели за да са по- интересни за българския читател.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 55В разказа "По жицата",не става дума просто за една бяла лястовица или празна надежда,този разказ има доста по-дълбок смисъл,това,че не си разбрал смисъла на този разказ и не си съпреживял трагедията на героите и не можеш да вникнеш в него,в характерите им и да видиш по далеч от носа си,нас не ни интересува!
63
0
 
7
 
! Отговори
До 58 до 55 преди 3 години
Прав си, наивно е. Но не забравяй в кои времена е писан "По жицата". На хората не им е оставало друго, освен да вярват. А понякога вярата е помагала. Въпрос на психическа нагласа .
62
0
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Ти запознат ли си изобщо с творчеството на Елин Пелин? НЕ е кулинарна рецепта как да си приготвиш чорба от два вида боб. Не си бил на матурата да пишиш за Мастър шеф , нали? Защото преди няколко години един зрелостник вместо Ран Босилек беше написал Рамбо Силек. Да плачеш или да се смееш.
61
2
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Ти гледаш на постъпката така - тя е добра или зла. Добре, а грях ли е смъртната присъда на престъпник? Самата постъпка може да е грешна сега, но да рефлектира в нещо позитивно в бъдеще и обратното. Светът е шарен, не е черно бял.
60
4
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
До :(Нямаше ли вариант да не се пише есе, а децата да заградят няколко въпроса с отговори а, б и в?
59
0
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Само гледай сеир колко хора "вдянаха на обратно".
58
0
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Браво. Само последното изречение е достатъчно като тема за размисъл, дори и човек може да направи анализ на собствената си личност.Но е необходим житейски опит, както и точни критерии за оценка.Интересно ми е какви са разсъжденията на малките, които живеят в дигиталния свят.
57
5
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
На мен пък ми се струва прекалено наивно да вярваш, че една птица в случая бялата лястовица, ако я видиш ще те излекува за ,, По жицата". Да бяха срещнали по пътя прочут доктор, който да помогне на болното момиче и да се излекува например. Съжалявам, но разказът е за напразната надежда. Виждал съм дори бяла лястовица, гнезди около Гърция, ако някой иска много да види такава. Ще кажа птица като птица. Не изпълнява желания, ако това мислете. Йовков е трябвало да довърши разказа по друг начин.
56
1
 
5
 
! Отговори
:( преди 3 години
Децата са "функционално неграмотни"! Защо ги тормозите и травмирате с такива теми бе, хора...
55
4
 
7
 
! Отговори
:D преди 3 години
Как може МОН да кара децата да пишат за някаква си "чорба". Наглеци такива. По телевизиите отдавна не говорят за някакви си "чорби" - нито по хелтс китчън (оплюх си екрана но компютъра и си изкълчих езика, докато го произнеса), нито по мастър шеф (това се чете по-лесно). Там се говори за "плейтване", "редукция" и "полента" Откъде ви хрумна за тая чорба бе, типове недодялани?! Можеше поне за творчеството на Азис и наркозавизимата певачка да питате! (простете, забравих й името). Нахалници такива!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по-голям хуманист от Йовков що касае за жанра разкази и повести. "По жицата", "Вечери в Антимовския хан", "През чумавото", "Бялата вълчица".
53
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
В манастира имали само два вида боб. Черен и бял, такъв се продавал, такъв купували. Сега сериозно .Замисли се.Има ли нещо като полугрях, че да е шарен? Или е грях или не. Животът може да има различни нюанси, но или си направил зло или не си, за да е грях , или не. Някои хора не оправдават дори благородната лъжа, защото си остава лъжа.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрекрасна тема, чудесен разказ.- Какво нещо е човек!- Черно зърно - отговорих аз.- И черно, и бяло - усмихна се отец Сисой................Може да е и райкин боб,че е шарен.
51
2
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Кажи какво си писал като грехове на българина от 21 век ? Отдавна съм завършил СУ с чужд език, няма да те копирам някъде, ако това си мислиш. Сподели идеята просто. Интересно ми е. Аз бих направил един вид съпоставка на ценности и дали е грешна платоничната любов в днешно време. Нужно ли е да се наказваме само защото обичаме в мислите си. Има ли Ад и Бог съдник. Предопределен ли е пътят на човека или сам кове съдбата си? По-младите може би виждате иначе нещата?
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасна тема, чудесен разказ.- Какво нещо е човек!- Черно зърно - отговорих аз.- И черно, и бяло - усмихна се отец Сисой.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Топ 3-маДа,Талев също е чудесен български автор,доста са такива автори.