Красимир Вълчев: Обучението извън клас ще става само с медицински документи

Липсата на достатъчно резервни учители е предизвикателство
21 авг 2020 09:48, Ния Христова
98
Красимир Вълчев: Обучението извън клас ще става само с медицински документи
Снимка: БГНЕС
Учебната година ще започне присъствено за всички ученици. Обечението извън клас на отделни деца ще е възможно само срещу медицински документи. Това каза в ефира на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев. 
 
При дистанционното обучение децата участват пасивно, когато това не е за целия клас. 
 
Министърът на образованието обясни, че ще има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище няма да могат да влязат с часове. 
 
"Ще има така наречение медицински филтър - по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми - отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ", каза още министърът.
Още по темата
 
Вълчев обясни, че липсата на достатъчно резервни учители е едно от най-големите предизвикателства. 
 
"Има списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от преходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти", обясни Вълчев. 
 
Той подчерта още, че маските ще са задължителни във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи ще бъдат по желание. 
 
Началните учители, които работят само с един клас, също няма да са задължени да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурни шлемове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
11
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Ас не си прежалвам детето и не поемам излишни рискове които иска да праща своето в училище Ако стане нещо на министъра хич няма да му пука - младеш в цветущо здраве умря в търново сьвсем скоро
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът се изхвърля като Сачева.Самоче,социално да лъжеш е едно,а с деца дасгафиш е друго.Проведи дискусия,дис-***.Насрещно мнение приеми.Подайварианти.Ще избегнеш явен трус.Спри се.С тези я л,ови послания си аут.
41
1
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Светът вървял напред ама ти си спрял !
40
1
 
1
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Жълта книжка ли изискват ?
39
6
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
А ти какво предлагаш ???Ако е ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ -не се приема !Нашият родителски съвет не иска дистанционно ,а и много други,както съм запознат !Ай,да те видя като си голям мозък.
38
2
 
13
 
! Отговори
до анонимен 35 преди 3 години
Имате ли си представа ,че българските ученици са най-неграмотни в Европа,според данните на PISA(Програма за международно оценяване на учениците) в края на 2019 година.Тогава нямаше дистанционно и преди това не е имало.Много задръстено мислене.Светът върви напред и такива като Вас бавят развитието.Децата възприемат вече по друг начин!
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Министър, знаем Ви го списъка с резервните учители. Но този списък е изцяло от учители в пенсионна възраст. Не се ли срамувате, че няма редовни учители? Не се ли срамувате, че ще пращате пенсионери 53 и 54 набор да работят във време на пандемия? Те хората от зор може и да се включат да помагат на системата. Но на Ваше място бих се срамувала, че заради ниските пенсии хората ще се подложат на голям риск. Какви студенти ще ни пращате да ни заместват? Направо ни изпратетее 8 ми клас да учат 7 ми
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези пари ,кото всяка година събират за сборници(уж в помощ на децата,но по-скоро да тъпчат гушата на някой),да бяха надградили онлайн обучението,като няма държава ние родителите ще помогнем!
35
0
 
21
 
! Отговори
фарс преди 3 години
Т.е. едно голямо нищо! Скрининг с термокамери, които доказано не работят, но пък струват скъпо, и това при положение, че 99% от децата карат КОВИД абсолютно безсимптомно! Трябва наистина страшно много мозък, за да го измислиш това! В едната стая маските ще са задължителни, в другата - не?! Кипи безсмислен труд в министреството както винаги, като смятат да побъркат и малкото останали нормални хора.
34
5
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До майкаАз предлагам да направят специално онлайн училище за вашите деца - едно за цялата страна, което да преподава едновременно на всичките 100, 200, 1000 или колкото са там отрочетата на ковидиотките.Щом искате децата ви да порастнат като дебели социопати, давайте, не ги пускайте на нормално училище.Факт е, че досега няма нито едно сериозно болно от ковид дете в страната. Всичките (100%) карат заразата леко или безсимптомно.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие-съвестни родители,имате ли представа за щетите,които може да донесе едно всекидневно 10часово дежурене пред монитора на компютъра?После следва телефона и ТВ.Попитайте очен лекар.За обездвижването попитайте ревматолог и ендокринилог.За асоциализацията попитайте психолог.За неграмотността на децата ви попитайте себе си и дистанционното обучение !
32
2
 
18
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ми то така или иначе, като се изпонатръшкат учителите, ще минат на дистанционно..., ако има някой здрав да го води, де.
31
3
 
9
 
! Отговори
майка преди 3 години
С малко неоткраднати пари,можеха да се оборудват стаите с камери и урока да е и за присъствено и за дистанционно.От началото на годината бяха задължили училищата даси набавят таблети за децата в неравностойно положение.
30
1
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
А КОГА ЩЕ ИМА ФИЛТЪР ЗА МИНИСТРУ ЗАЩОТО ДЕСЕТ ГОДИНИ БОЙКО СЛАГА МАЙМУНИ И ТЕ ТОЛКО И РАБОТА ВЪРШАТ?
29
3
 
15
 
! Отговори
да си ходи преди 3 години
Време е Вълчев да си подаде оставката и на негово място да застане някой по-отговорен,ако въобще има такъв!Подайте я сега,преди да сте сатворили катострофални последствия!
28
5
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До майкаКак предлагате, госпожо, да се въведе тази смесена форма на обучение? Един учител да учи децата в клас, а втори да ги обучава дистанционно? То и сега има недостиг на учители.Предлагам да разкрият онлайн училища за децата на майките-ковидиотки, че да не се бъркат в работата на нормалните хора.
27
3
 
15
 
! Отговори
7 преди 3 години
Никой не мисли нито за децата,нито за семействата им!И като се заразат никой няма да мисли за тях освен родителите им.Оправяме се сами,както винаги.Като допускаме и да ни нареждат какво да правим и с децата си.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естественно , че има вирус на денонощие според статистиката умират между - 10 -15 човека поне това чета в медиите Кои родител е готов да прежали детето си или собственното си здраве - има много болнави деца , асматици , деца с нарушения в крьвното налягане Мисли ли някои за тях за мен това решение е абсурдно
25
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Така е ,но това е само нагледно перо в манталитета на обшеството ни.Аз лично съм чувал от едни и същи хора да твърдят,че пандемията е измислица,а по-късно да упрекват,че училищата се отварят.Тоест,те са родени да бъдат опъки !
24
5
 
12
 
! Отговори
майка преди 3 години
Как може така безцеремонно да си налагат мнението!Тези деца да не са на държавата или министъра?По-слаб министър не е имало.Трябва да е смесена форма на обучение,от това по-просто решение няма!Какво правихте цяло лято,не лято -от март месец.Нищо неорганизирахте.Ама то парите са ви за крадене,не да направите нещо по училищата !