Учениците ще са в училище не само до 1 октомври, сигурен е Вълчев

Около 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг
14 сеп 2020 15:15, Петя Славова
77
Учениците ще са в училище не само до 1 октомври, сигурен е Вълчев
Снимка: БГНЕС

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември.

Поради здравословни причини, много малка част от родителите са избрали децата им да се обучават от вкъщи, съобщи в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му, тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено.

Още по темата
"Хубаво е, че избрахме вариант, при който ако се разболее дете, се карантинира класа, а не цялото училище. Най-добре е да се учи в реално време, т.нар. синхронно обучение в електронна среда.

Препоръчали сме на училищата да се възлагат проекти и задачи, за което се изисква техническа обезпеченост. За момента училищата се справят с бюджетите си, имаме готовност да им помогнем при необходимост", увери министърът.

Той допълни, че в страната са въведени едни от най-либералните правила за носене на маски в училищата, а от Министерството препоръчват учениците да прекарват повече време навън.

Около 200-300 деца ще продължат обучението си дистанционно. Те са с хронични заболявания и родителите им са преценили, че това би било по-добрия вариант за тях.
 
"Не е вярно, че учениците ще учат присъствено до 1 октомври, след което ще се премине към дистанционно обучение. Да, ще се преминава когато има болно дете, но само тогава", поясни министърът по повод появилите се слухове по темата и увери, че всички училища в страната са готови за присъствена учебна година.

Красимир Вълчев присъства на откриването на новата Академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
37
 
! Отговори
До "Пълен абсур преди 3 години
Учителите никой не ги пита какво искат. И отново стават изкупителна жертва. Усеща се неприязънта към тях в голяма част от коментарите. Аз съм учител. Принудиха ме да си направя тест за т.н.Ковид 19. Без него нямало да мога да прекрача прага на училището. Естествено, писмена заповед за това не е налична. Нищо чудно да дойде време и за ваксина - или се ваксинираш, или напускаш. Ако им се позволи де.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, не вярвам да съм най-умния, но все пак - защо във всяка стая не се постави бактерицидна лампа?! Има различни видове, с ултравиолетови лъчи и с озон. Какво пречи да се включва в междучасията в стаите и в ч асовете в коридорите. Има и по-скъпи, които може да се включват и в присъствието на хора.
28
0
 
10
 
! Отговори
Тоя е следващия преди 3 години
Уволнен от Боко гаранция
27
2
 
7
 
! Отговори
иван преди 3 години
до 1ви ноември....
26
14
 
3
 
! Отговори
2-рата Вълна преди 3 години
ще Затвори Всичко! Въздухът ще мирише на Смърт!!
25
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще плаща тестовете на стотиците контактни - съученици, родители, учители, близки?Никой.В някои училища, например, вече е заявено на учителите, че няма да ги тестват всеки път, когато са контактни на заразено дете, а само, ако имат симптоми.Циркът ще бъде на ниво!
24
10
 
31
 
! Отговори
Изрод преди 3 години
Да минем на дистанционно всичко - ватмана ще кара от хола ,пилота ще пилотира от балкона и ще тренира с дрон , за да не губи тренинг , а готвачките ще готвят от дома и ще хранят останалите с ...приятен мирис. Ами да хванем и да се размножаваме от разстояние?! Става ли?! И защо не първолаците да се обучават от вкъщи?! Та те не могат да четат и отиват на училище да ги научат...Чакайте ,това беше...Сега вместо тетрадки ще им купуваме лаптопи...В пакет с очила ...Амин!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли аз какво подозирам, че ще стане, без да твърдя, че съм 100 процента права? Ще реши някой от бабанките в класа, че не му се става сутрин рано и ще даде бележка, че е болен от Ковид. Ще поучат 10 дена след връщането и следващият бабанка ще реши, че не е в настроение за класно по математика. Да, цялото семейство трябва да е под карантинина, но не мисля, че много ще му пука, не знам де, може би щото мама и тате трябва да работят, та не знам
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Издаде сеНяма кой да ни затвори.През март милиони хора бяха манипулирани и се затвориха доброволно.В България улициту бяха празни а не беше забранено да се излиза на улицата.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами вече ако някой не му се ходи на училище се поиска да го напишат положитлен за Ковид 19 и ще си почини две седмици.Когато нямаше Ковидв 19 почиваха по една седмица ако са болни.
20
3
 
22
 
! Отговори
Издаде се преди 3 години
Значи от октомври пак мислят да ни затварят.
19
14
 
19
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 3 години
Стига сте си правили експерименти с децата. Кой в крайна сметка искате да предпазите - децата или учителите, на които им хареса да "обучават" дистанционно. Оставете децата, просто да бъдат деца - да играят, да се смеят и т. н. ДЕЦАТА ни не са зомбита или роботи!!!!
18
0
 
36
 
! Отговори
столичан преди 3 години
Добре де, а цяло лято МОН дали успя да изгради една нормална платформа за дистанционно обучение? Защото това което беше пролетта беше замазване на очите, децата използваха 4-5 варианта и реално дори и за родителите им беше трудно да разберат кой учител какво ползва и дали полазва изобщо нещо. Ако МОН е направило добра платформа може да видим, но се съмнявам че нищо не е направило.
17
0
 
48
 
! Отговори
Гост преди 3 години
И като се постави класа под карантина за 14 дни, когато всички се върнат и пак се разболее някой?! Пак 14 дни и така х26 деца..Има ли някой да обясни тази тактика адекватно изобщо?! Защото, какво като е под карантина целия клас, когато семействата на децата не са спрени, а да спреш безумно хора без симпотми х26 семейства - също е оксиморон...Пълна лудница!
16
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някои "родители" Не могат да си търпят децата ,а защо са ги създали изобщо ? вият на умрело при мисълта ,че ще живеят с децата си ., по-добре да измрът от чуми отколкото с тях в къщи !
15
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е далеч моментът, в който пак ще минат на онлайн обучение и половин-един месец не прави голяма разлика за обучението, но е от критично значение за разпространението на т.ъ.п.и.я вирус. Защо си правят експерименти? На какво се надяват? Това са деца! При тях няма логика, спазване на мерки, хигиена и правила!
14
5
 
25
 
! Отговори
g преди 3 години
През последните седмици в обществото започват все по-често да се циркулират еди слухове за повторно затваряне на цялата страна около 1.10 от вожда Слънце, както и за държавна поръчка на голям брой кабинки за КПП-та. Нека вожда да не се крие като лалугер, а да вземе ясно (и този път без да лъже, както обикновено) какво мисли да прави със страната!
13
2
 
12
 
! Отговори
сценария е ясен преди 3 години
щом от юръп наредят ,децата барабар с родителите в къщи ,а братчеда може да си говори каквото иска.... при натрупване на свръх пройзводсто което не може да се потреби и производството на още е безсмислено ,почивката е задължителна ...много удобно е да си си в къщи защото има опасен грип ,но никой не ни го позволяваше преди години ,защо ли ..... а как се загрижиха за нас изведнъж ?
12
13
 
5
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Не шашкайте хората. Нямаме вирусна епидемия в БГ. Децата с маски и без маски, ще си изкарат до Нова година на училище!
11
1
 
29
 
! Отговори
шуменец преди 3 години
Аз само да питам, знам че няма, ама все пак на входа на училищата ще раздават ли безплатни маски на учениците, като по белия свят? Дори и в Гърция раздават, след като са задължителни, а при нас?