Синдикат предлага: 1000 лв. глоба за неприбрано болно дете от клас

Около 60% от учителите у нас нямали служебно дигитално устройство
Обновена: 14 сеп 2020 11:01 | 14 сеп 2020 10:58, Анисия Иванова
167
Синдикат предлага: 1000 лв. глоба за неприбрано болно дете от клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Новата учебна година започва присъствено, с предпазни мерки, с пазене на личното пространство. От синдикат "Образование" обаче смята, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година.

Най-спорният момент е становището на Министерство на здравеопазването "ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома.“

Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че Министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева, предлагат в свой анализ от Синдиката преди първия убечен ден.

Друг конфликтен въпрос е задължителното носене на маски в коридорите и общите помещения. Носенето на маски от учениците пази учителите. Разбира се, СЗО и УНИЦЕФ препоръчват децата над 12-годишна възраст да носят маски, защото според тях от тази възраст децата и юношите могат да се самоконтролират. Но проблемът със самоконтрола и възпитанието в българската образователна система е доста по-различен в сравнение с повечето европейски държави. Тъй че изключенията ще са част от реалността и не би трябвало да създават повод за традиционния натиск от регионалните управления и МОН към училищните екипи.

Не можем да пропуснем и образователния модел и възможностите за социализация. Нека не формираме нов модел на учителя зад маска или шлем, скрит зад прозрачен параван. Нека крайното решение за консумиране на препоръките към учителя да се взема от самия учител, а не с преекспониране на съвети и неглижиране на социализацията и възпитанието.

Чувствителен е въпросът и с ползването на дезинфектанти за ръце. Средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да може да се изпълнява тази препоръка, а и прекомерното ползване на тези продукти води до увреждане на кожата и кожни заболявания. Затова трябва да се разчита на  миенето на ръцете със сапун и топла вода.

МОН ще осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до интернет. По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство, съобщават експертите.

Синдикатът се обръща към директорите и МОН с апел да не принуждават учителите, които проявяват повишена предпазливост, да работят на терен, докато сами не решат.

"Вие добре осъзнавате, че имате ключова роля и че трябва да бъдете партньори на училищните екипи в спазването на мерките за превенция на заразите в училище и с личния си пример да възпитавате вашите деца да зачитат училищните правилници, да поддържат отлична хигиена и пазят личното си пространство. Училищата ще бъдат готови да преминат на обучение в електронна среда при необходимост, като решението ще се взема от здравните власти", пишат от синдиката.

Синдикат „Образование“ смята, че основната грижа в тази деликатна ситуация трябва да бъде и грижата за българския учител и всички работещи в образователните институции. Министерство на здравеопазването пропусна да фиксира болестите, които носят повишен риск към колегията със средна възраст 55+ години.

Синдикат „Образование“ приветства приетите на второ четене промени в ЗПУО с допускане на дозирана възможност за обучение в електронна среда. Добро решение е допускането на обучение в елекронна среда в детска градина при епидемични ситуации. Времетраенето на педагогическото взаимодействие в предучилищна възраст трябва да бъде съобразено с възрастовите особености и с участието на родителите. По проучване на синдиката родителите трудно се справят с формирането на подобни умения за своите деца. Някои деца в предучилищна възраст, неконтролирани от своите родители, ползват за забавление 5 и повече часа дигитални устройства. Това е вредно за детското развитие и има лоши последствия върху вниманието, ученето, съня и здравето. Затова е необходимо образователната институция заедно с родителите да формира дигитална грамотност и усет за времева рамка при полване на дигиталните устройства.

Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители.

Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители, смятат синдикалистите.


167
Още от Образование
Педиатър: Изолаторите в училище не са добра идея
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
цялата мара втасала, само глобата за родителите остана да се въведе... той родителя нали може да се мултиплицира, телепортира веднага, когато му свирнат, той на работа ходи, но може да си излиза(телепортира) винаги...
157
1
 
2
 
! Отговори
Мара и Дона преди 1 седмица
Бий дузпа
156
1
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 1 седмица
Братята роми шъ оправят работата
155
3
 
5
 
! Отговори
Червената армия преди 1 седмица
Пускайте руските самолети да превозват шашардисани родители.
154
2
 
15
 
! Отговори
Селяндур преди 1 седмица
Така се дресират роби- от най-ранна детска възраст. Добре дошли в "бавноРазвитите западни общества", където робът е щастлив да бъде глобяван за щяло и нещяло, защото с глобите си помага на своята държава-господар да просперира в ценностите на демокрацията.

Повръща ми се от вас.
153
3
 
17
 
! Отговори
Алоуууу преди 1 седмица
Неграмотните..... Родителят може да е вьзпрепятстван, а и много ученици учат в друг град. Толкова сте далече от хората, че едвам ви понасят тъпотиите...
152
3
 
9
 
! Отговори
? преди 1 седмица
Ртова са издевателства.
151
2
 
9
 
! Отговори
РЗИ Варна преди 1 седмица
А до декември трябва да се направят 100 000 теста. И кой ще попълни бройката?
150
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия умници дали са наясно, че масово учениците от септември до юни са с кашлица и сополи. Вместо да си ги прибираме вкъщи и да се чудят как да ни оръсят с по 1000 лв всяка седмица, направо да ги оставят да учат онлайн. Който учил-учил. И без това 98% само търкат чиновете в клас.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СПРЕТЕ СА ПЛАЩАТЕ членски внос на тези нехранимайковци!
Приемете КТД-то със съответната такса към училище или детска градина!
Така парите остават в местоработата.
148
0
 
3
 
! Отговори
Синдикатити преди 1 седмица
Са еманацията на корупцията и мафията в българия. Каквото и да предлагат, заслужават само да ги кълнем че да ги стигне
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До алооооооу
Абсолютни храненици на тези, които си плащат и данъците...
Не е честно!
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До алооооооу

Това са мерзавци, не синдикати!
145
0
 
6
 
! Отговори
алооооооу преди 1 седмица
КАТО НАПРАВИХТЕ АНКЕТАТА В КРАЯ НА ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ,
ОБОБЩИХТЕ ЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ?
ПРОУЧИХТЕ ЛИ КЪДЕ КОЛЕГИТЕ ПРОПУСНАХА:

- ПАРИТЕ СИ ЗА 24 МАЙ

- ПАРИТЕ СИ ЗА ОБЛЕКЛО, МАКАР И ДА СА ИЗМИНАЛИ ВЕЧЕ .... ЦЕЛИ 19 МЕСЕЦА ОТ ПРЕДХОДНОТО ПЛАЩАНЕ

- А СЕГА НЕ СИ ПОЛУЧИХА И ПАРИТЕ ЗА 15 СЕПТЕМВРИ?

МИ НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОЩИПАНИ МОМИ!!!

ХВАЩАЙТЕ ТЕЛЕФОНИТЕ И ПИТАЙТЕ!!!
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да го направят 1 милион бе !

Те тез пари за нищо ги нямат бе !
143
1
 
4
 
! Отговори
ЧЕТА ВИ ... преди 1 седмица
БА.СИ И КОШМАРА!
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ВЯРНО ЛИ БЕ?
Почти 10 години вече е така! Повече са учениците, които не говорят българския език като майчин език, от тези които го говорят!
Затова бързат да въведат предучилищното обучение, защото нещо не се получава.
Натрупа се ОПИТЪТ!
141
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пощуриха ги директорите с тая ковид-истерия и те взимат кой от кой по-абсурдни "мерки" - едни ще държат цял децата без право на излизане от стаята, освен до тоалетна по график, за да не се застъпват с други класове; други са налепили цветни стрелки по коридорите и децата от определен випуск имат право да се движат само по стрелките от своя цвят (какво става с дете, което поиска да отиде до място, до където не стигат неговите стрелки, не е ясно, или пък, ако му се прииска да се върне назад...
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Ами "учебният процес" ще се превърне в усвояване на санитарни мерки!
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ученик ще бъде отстраняван от учебния процес "с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, ... "
стигнах до "умора" и спрях да чета
че то изолаторите още в първите дни ще започнат да се препълват от рязко уморени ученици
трагикомедия...