С маски ли да са учениците? Да решава училището, смята Симидчиев

Трябва да управляваме разпространението на вируса, смята пулмологът
14 сеп 2020 09:25, Красимир Ангелов
93

В навечерието на началото на новата учебна година и на завръщането в класните стаи, у някои хора все още витае страхът от коронавируса. А родители излизат на протест пред МОН заради задължителното носене на предпазни маски в училище. Има и родители, които настояват децата да продължат да учат дистанционно.

"Всяко училище трябва само да взима това решение. Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо. Трябва да имаме съобразеност с обстановката. Рисковете не са еднакви при всяко едно дете. Самите деца нямат проблем с боледуването от коронавирус. Проблемът е, че те разнасят инфекцията. За деца, които нямат проблемни контакти вкъщи, не е риск да ходят и без маски в училище", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му шлемът пази дерматично по-малко от маската и носенето само на шлем е неефективно, докато носенето на маска е ефективно.

"Носенето само на шлем е неефективна мярка. Медицинската ѝ полза е много по-малка", подчерта пулмологът в студиото на "България сутрин".

СЗО препоръчва носенето на маска за деца над 12-годишна възраст. А според д-р Симидчиев проблемът е, че нямаме достатъчно доказателства за малките деца. Под или над 12 години, той смята, че е по-важно дали децата са рискови за пренасяне на инфекцията.

"Трябва да имаме разумна достатъчност по отношение на тази пандемия. Това можеше да ни запази икономически, социално и медицински. Когато се въведат твърде строги мерки и не се спазват, това е точно толкова лошо, колкото да не се въведат мерки и те да се спазват", подчерта д-р Симидчиев.

Специалистът отбеляза, че коронавирусът е една идея по-тежък от грипа, но срещу него нямаме нито ваксина, нито медикаменти. Той е на мнение е, че трябва да разглеждаме заболяването от гледна точка на риска. По-възрастните трябва много сериозно да спазват мерките - носене на маска, миене на ръце и дистанциране. Хората с нисък риск пък трябва да спазват мерките, за да не разпространяват вируса.

"Трябва да управляваме разпространението, а не смъртността. Броят на случаите расте, смъртността намалява. Няма да прилагаме такива мерки като в началото, защото познаваме вируса много по-добре. В момента трябва да управляваме риска от разпространение. Масово прилагане на имуностимулатори не върши работа", категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи още, че вирусът започва да се адаптира към нашата имунна система. Много e важно да имаме комуникационна кампания, за да разбере обществото, че трябва да бъдем социално отговорни, каза той за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще позволяваме да тероризират децата ни, питам?
77
0
 
5
 
! Отговори
Нещо е странно преди 3 години
Как един директор или учител или училище да вземе решение за нещо което не му влиза в задълженията и трудовата характеристика. Това което може да направи директор в случая е да наеме лекари специалисти в областта и те да му направят препоръки за неговото училище. А защо да го прави, като има РЗИ за тази цел има други лекари ако искате има и ОПЛ има и Министерство на здраво опазването. За първи път го казвам но ето :Оставка
76
1
 
3
 
! Отговори
СТАМАТ преди 3 години
"Коронавирус" е измама-прикритие с цел инсталиране на последния етап от Новия Световен Ред! Измислените "Всесилни Вируси" се използват от Илюминатската върхушка за имплантиране на страхова психоза в Човешкото съзнание, за да се откажем без съпротива от СВОБОДИТЕ СИ!Ако завържете лицата и устите на малките деца с кирливи парцали това не само ще увреди здравето им, но и ще ги индоктринира в мълчаливост и послушание пред враговете им - Господарите на Човечеството - Илюминатския Елит!stamat.org
75
2
 
5
 
! Отговори
Хатue преди 3 години
БЕЗ МАСКИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ГЛУПОСТИ!
74
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
Не си прехвърляйте отговорностите на училището , а дайте протокол с конкретни указания на учителите , защото утре като стане инцидент да се знае кой носи отговорността!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият правослеван народ е достигнал толкова гнусно скотско положение, защото аз не зная какво по-голямо зло може да съществува, което да го накара да се стресне и да протестира...Тук се подиграват с имотът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба..."Това е написал Ботев, по повод робството, пардон, османското присъствие по днешния политкоректен речник, но смятам че е актулано и днес и то в много по-жесток вариан
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
думата "пар цал" отново се зазвездва без основание от негравотниците тук.Това е нормална дума, означава *** кърпа.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дете и дори възрастен в училище няма да пратя, ако трябва да диша изпаренията си в *** 8 часа всеки ден.При това - без какъвто и да било смисъл.Деца и възрастни от месеци си комуникират както преди истерията. Нищо не се е променило и хората, нормалните, отдавна не вярват на тия ционисти.Който не иска да работи в училище- да напуска. Който иска - да си праща детето в час маска, ако иска-с такава и физическо да играе. Но за Бога - повечето сме нормални хора и ще живеем нормално. Въпреки вас!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разделяй и владей
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В клас - в никакъв случай.Не всеки е длъжен да си умори децата заради паникьори, престъпната СЗО, Тръмповите идеи за завладяване и управление на света и хипохондриците.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувалите са в Индия, Еквадор, Бразилия, Франция, Испания, САЩ.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърчетата да ходят без маски, мутафчийчетата да ходят с маски.
66
5
 
10
 
! Отговори
охо преди 3 години
Тотални неадеkватници. Къде са чувалите с трупове, къде са многото заразени? Живея в голям град и засега не познавам такива. Зад целия този цирк е отговорен Борисов и калинките му - платени лекари, фалшиви медии като БТВ, Нова, БНТ, платени *** в Интернет. На очите си ли да вярвам или на медиите?
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН се застраховат и както винаги Вълчев си вързва коня, за да не е виновен за нищо.Та като се изпозаразят децата, бабите, родителите и учителите - да кажат учителите са виновни.От 32г. работя в училище. Не случихме на Министър на образованието нито един път.Този сега може да получи номинация за пълен абсурд.Директорите му са същите. Всичко е проформа. За да не се дават пари от бюджета-дезинфектантите се крият за икономия и само за пред РЗИ.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НО ПРОБЛЕМ - СПИРАМЕ СИ ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ Е И УМНИЦИТЕ ПОЛУДЯВАТ ХАХАХААГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ МУ СЕ ВИКА, УВАЖАЕМИ СЕЛЯНИ!ОТРОВНОТО ТРИО СЕ ОПИТВА ВСУЕ ДА ВИ НАПРАВИ ГРАЖДАНИ, МОГО ОЩЕ ИМАТЕ ДА У1ЧИТЕ...
63
2
 
16
 
! Отговори
Сложете и на преди 3 години
Бебенцата маски ко праите ве.Избихте хората.Трябва да ви съдят за терор и стрес срещу нацията.И 50000лв.обезщетение за разбита психика.
62
9
 
1
 
! Отговори
чекай бре преди 3 години
Броят на случаите расте, смъртността намалявати нормален ли си бе за един месец имаме 500 умрели тоя е лут
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нормаленБраво! Но не окаквай отговор, не са ги инструктирали от централата как да отговорят на такива въпраси.
60
3
 
10
 
! Отговори
нормален преди 3 години
И ко стана сега, в Беларус, мряха ли яко, отиде ли вируса "с ужасяваща сила", след като Лукашенко отсвири всички простотии на сзо-то!? И след като се провеждат дълго време протести от стотици хиляди.Кажете бе, де бiли, престъпно прости.
59
4
 
7
 
! Отговори
до офф преди 3 години
Аз съм един от тъпите даскали и сега минавам 44 мин след вас случайно тук. Ужасих се от коментарите на хората, които нямат елементарна култура и уважение.Ние не искаме - нас учителите да уважавате! Възпитавайте си децата в уважение на възрастните хора и в правото на всеки да отстоява за сигурност на работното място.Защото за нас училището е работно място. За вас училището може и да я място, където изпращате децата си по задължение или за развлечение.