Да бъде ли обявена учебната година за нулева?

Има големи неравенства между учениците в София и селата
25 ное 2020 10:20, Ния Христова
77

 

Сложна задача е ефикасното, достъпно и всеобхаватно образование. Възможно ли е да бъде осигурено ефикасно и всеобхватно образование в динамично променящата се среда с честа смяна от присъствена в  дистанционна форма на обучение и какво решение предлагат държавните власти за онези над 40 хиляди ученици, които остават без достъп до онлайн обучение?   
 
На фона на здравна криза и затруднения, 5-6 месеца бяха загубени, в които имахме спокойни дни. Според данните около 65-70% деца са участвали синхронно в онлайн обучението, а други през някакви приложения. Това каза за Bulgaria ON AIR програмният директор на Тръста за социална алтернатива Огнян Исаев. 
 
Той подчерта, че онлайн обучението е нещо ново за учителите и за семействата. 
 
"Някои жилища не позволяват участие в онлайн обучение", допълни събеседникът.
 
Исаев смята, че е нужно да се помисли дали този срок и тази учебна година да не бъдат обявени за нулеви. 
 
"Има големи неравенства между учениците в София и в селата, а те трябва да положат еднакви изпити в края на годината", посочи още той.
 
По неофициална информация, която Исаев цитира, около 10% от учителите не разполагат с постоянен интернет вкъщи, както и с мобилни устройства. Според него вече живеем в неорганизиран хаос. 
 
"Преди около месец стана дума за това, че ще бъдат поръчани 16 000 устройства, но на какъв етап е тази поръчка, няма яснота", каза той.
 
"Не знаем как учебният материал достига до учениците. Изпуснахме ценно време, можеше да се разработят модели, например за хибридно обучение - онлайн и присъствено в училищата", заяви още програмният директор на Тръста за социална алтернатива. 
 
"Децата на семействата с ниски доходи и с ниско образование изпитват трудности при адаптацията и приобщаването в онлайн процеса на обучение", отбеляза Исаев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да трябва да бъде нулева и то колкото се може по бързо я обявявайте за нулева
58
1
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Някой осигури ли подобни неща на родителите и децата? Не. Ама сме длъжни. И ми е интересно, сега твърдят, че са на първа линия, че децата са убийци и какво ли не. Утре, когато има ваксини и ще трябва да се ваксинират, защото са на първа линия - дали няма да запеят друг песен?
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нулева година. Онлайн обучението е пародия. 3-*** ученика имам и при нито един няма качество. Вчера единия имаше асинхронни часове. Бях учителка по БЕЛ, математика и английски. Ок сто ми каже някой учител, че по-трудно подготвя онлайн урок и падам от смях. Много му е трудно да пусне линк от ютуб. Нулева година, а всички пари предвидени за училища да отидат при медиците. Учителите, като нас родителите. Кой в неплатена, кой на борсата. Защо ще раздават 15 милиона на празни училища?
56
2
 
4
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
До Анонимен 39 "Проблема не е техниката, а огромния процент нехаещи учители. Подготвени били, нима? Предлагам една скрита камера да проследи как протича деня на детето ми. Такава пародия няма. А говорим за реномирано столично училище. Ужас е, ужас!!! И не е само при тях така. Споделят го много хора около мен."ДА, права сте. Ужас е. Класната днес казала ох това дистанционно продължава! А физика не сме имали въобще. Тази по български сама им се кара, въобще пълна пародия!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж какво, г-н Министър, ясно е, че от теб нищо не зависи и вече се чудиш какво да говориш. Поне излез като МЪЖ и кажи: " Вижте сега, няма оправия с този вирус, затова ще учим и през м.юли. " Поне родителите да си знаем от сега!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 lina Абсолютно сте права,след като учителите ги е страх,пуснете студентите,университетите бълват бъдещи педагози,хем са млади,здрави ,а и ще натрупат опит,давайте пари на тях.Даскалите които ги е страх,вкъщи...ама без такова заплащане естествено,хем и децата няма да са ощетени,защото се доказа че дистанционното е пълна катастрофа,на самите деца също не им харесва,особено на малките.А също така родителите ще могат да запазят работните си места.Измислете най-после едно смислено решение.
53
1
 
7
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До АнонименВие имахте ли интерактивна дъска в училище? Защото ние дори не знаехме думата "интерактивен", но все пак завършихме и средно, и висше. Класът ни беше от 28 души, когато завършихме, от тях има 3 с полувисше, 2-***, които останаха само с гимназия, а останалите сме висшисти. Всичко е въпрос на преподаване и на желание за учене.
52
1
 
3
 
! Отговори
ikar преди 3 години
Да бъде обявена тази година за нулева, догодина пак нулева и след още десет години ще се раздадат дипломи за завършено средно образование.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩО ВИ Е КАМЕРА, бе, Биг Брадър ли ще гледате????? Устройствата си имат функция споделяне на екран. Ученикът вижда онова, което учителят има на екрана си - т.е., думи, план, упражнения, решения.
50
4
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До Димитър 48 Идеята е за тази година. За в бъдеще зависи от ситуацията.
49
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Тодор 35 А баш професионалните крадци и мутри напъват да вземат властта. Нали си ги знаем.
48
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
Да .
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Някой обясни ли нещо на децата? Не!! Марш удома от утре и се спасявайте. В движение се решаваше кой с каква платформа ще работи. Как се преподава математика без интерактивна дъска?
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, значи иска заради едно малцинство, което така или иначе няма да ходи на училище, учебната година да бъде обявена за нулева? Ми дай тогава всяка година да я обявяваме за нулева, щото тези всяка година не ходят на училище? И направо да закриваме училищата, щото видиш ли има неравенство като има училища и едни учат, а други не искат!
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тиквения вирус загиват повече хора от 10 г. насам.
44
1
 
16
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Пандемията може да продължи с година, две. Колко нулеви години ще има?
43
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсата на подготовка доведе до толкова голям хаос, че е абсолютно нормално и логично да я пишат нулева тази година.
42
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой осигури ли техника на учителите, преди да изисква от тях да преподават дистанционно? Не. Някой осигури ли им обучение как да работят с техника(която не е предоставена)? Не. Някой приготви ли стандарт да се адаптира обучението от присъствено към онлайн по различните дисциплини? Не.Общо взето казаха "от утре дистанционно, спасявайте се".
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето ми учи в едно от елитните училища в София. Покрай ДО имахме възможността да видим как преподават учителите им. Само един учител преподава добре - учителката по математика. Всички други са изключително досадни. Един не си направи труда да напише една дума, дори учителите по езици."Отворете си учебника ..." Все едно са си пуснали радиото. Аз учила четири езика с различни преподаватели. Всички пишеха думи. Детето ми от 4 седмици е в ДО и учител по език, чужд и български, една дума не написа
40
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно, обучението си върви! Преди ги разпускаха заради грип и не се учеше. Сега вече материала се взима и нищо не е изпуснато. Тази гъвкавост, която дава он лайн обучението е само плюс за децата.