Класната стая не е безопасна, предупреди учител

При пандемията трябва да следваме медицинската експертиза
18 дек 2020 13:48, Петя Славова
39

От 4 януари детските градини и яслите отварят врати, а в клас се връщат учениците от първи до четвърти клас. Но все още не е ясно дали и кога учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище. Възможно ли е за големите срокът и дори годината да завърши дистанционно?

"Моето мнение и всяко друго нямат никакво значение във времена като днешното. Единственото, което трябва да бъде ръководещо, е медицинската експертиза. Тя трябва да изследва, да повелява и да бъде следвана. Колегите имат основание да се притесняват, защото класната стая не е безопасна днес. Ако дистанцията е нещо наложително, за да се спасим от вируса, то в клас това няма как да се случи. Дистанцията дори не е на ръка разстояние", каза учителят по български език и литература в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Цецка Петрова за "България сутрин".

Още по темата

Тя сподели, че е изненадана от коментарите, че учителите се страхуват за себе си.

"Когато говорим за това дали училището е безопасност място и каква да бъде формата на обучение, всички трябва да сме наясно, че това касае общественото здраве и след това здравето на учителите. Вирусът не подбира възраст, пол, класа или социално състояние. Всички сме еднакво застрашени. Не искам да говоря за морала на общество, което може да постави всяко друго нещо пред здравето", коментира още Цецка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея взетите решения са подложени на обществен натиск.

"Недоумявам как родители мислят, че оставането вкъщи на дистанционно обучение ощетява социализацията на техните деца. Тя не е присъствие, блъскане и крещене в коридорите. Социализацията е участие в обществени процеси. Вкъщи се оказаха не само ученици и учители, но и родители. Тези, които са на работните си места, в каквато и трудна ситуация да са - ако това касае общественото здраве, трябва да намерят начини. Всичко друго трябва да губи смисъл", категорична е Цецка Петрова.

Тя смята, че големите ученици не е редно да бъдат върнати в училище и е необходима голяма мобилизация на всички.

"Не виждам нищо лошо в това образованието да продължи и да завърши дистанционно. Може да се работи и за дистанционни изпити. Реалната класна стая с нищо не е по-различна от виртуалната такава. Образованието не е присъствие, то е отношение", допълни учителката.


39
Още от Образование
Под 15% от учителите казват "Да" на ваксината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 3 седмици
Добре де, класните стаи не са безопасни, но учителите не искат да се ваксинират. Не искат да преподават в училище, но частните уроци не спират. И, уважаеми родители, защо си мислите, че обучението в училище е нещо по-различно от това онлайн? Абсолютно същият булшит, но сега покрай децата го виждаме, иначе и идея си нямаме как става в класната стая. И последно - присъственото обучение е заплаха за здравето на всички ни, не само за учителите.
36
0
 
7
 
! Отговори
Мариса преди 3 седмици
Към злобните коментатори
Какво ви става бе, хора?! В класната стая е опасно не само за учителя, но и за децата. Те може да не се разболяват, но пренасят вируса. Ще занесат вкъщи на всички заболяването.
35
0
 
8
 
! Отговори
Учител преди 3 седмици
Средно 20 ученици в клас, всеки от тях с двама родители, баби и дядовци, братя и сестри. С колко човека е контактен един учител, направете сметка. И спрете да говорите глупости. Животът и здравето са на първо място.
34
0
 
7
 
! Отговори
Петя преди 4 седмици
Съгласна съм с госпожата.
33
0
 
13
 
! Отговори
Естествено преди 4 седмици
30 потенциални преносителя се бутат, плюят, боричкат кихат, бъркат си в носа, мажат сополи итн итн итн. Всички сме били ученици та знаем.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 30

Задачи по математика се решават най-лесно при синхронно обучение. Просто иска време за планиране, за подготовка на всички необходими учебни материали. Или
1) с дъска зад учителя, срещу камерата - като в клас;
2) или споделен екран на учителя, показващ решаване на задачите - като в клас. Материалът може да е предварително подготвен, видеоклип или документ, в който учителят е написал решението. Или пък пише в момента.
Сигурно има и други начини, за които не се сещам сега.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Баш след софрите и сбирките ще пуснете децата да обменят всичко, което са хванали по празниците... Малко акъл ви трябва, ама навреме!
30
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да ви дадат и на вас виртуални заплати!!!Как се решават задачи по математика за 20 мин.,изобщо не може да се сравнява живото присъствие с онлайн. Учители,крайно време е да се Вземете в ръце и да започнете адекватно да си вършите работата,стига се скатавали!!!
29
1
 
22
 
! Отговори
Shahova преди 4 седмици
Моите деца са близнаци и са в трети клас. Всеки ден сядам с тях и виждам как материала става основен за по-нататък. Класната ни успява да ги следи и постоянно отговарят на упражненията. Мисля, че за учителите е по- трудно така. Аз на обяд съм изцедена, а учителят много повече. И да Ви кажа честно много ми е полезно това, което виждам. А иначе съпругът ми изкара ковид 19, стигна до болница. Него го изписаха, другият човек нямаше този късмет. Та : спрете да плюете учителите!
28
8
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 седмици
Ти учител ли си? Като ще им направим услуга, защо продължават да искат онлайн обучение?
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се пукна от смях ако наистина обявят нулева година. Даскалите ще идат на борсата - плащали са осигуровки. Поне едно 800 лв ще вземат и то май за година и повече- от стажа май зависи. Дечурлигата ви ще изглъмеят и сами ще молите даскалите за частни уроци.Будали сте, така ще им направите още повече добро!По- добре да са си дистанционно!!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимко преди 4 седмици
Абе аз овчар мога да стана, но ти физика никога няма да можеш да преподаваш. Да не забравя, вземи и 50 % от заплатата ми ! Само тук всеки разбира от футбол, образование и медицина!
25
3
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 4 седмици
“Побългарен” капитализъм
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АБВ

ами капитализъм бе
23
27
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 4 седмици
Не мога да повярвам какво ниво да учителите в България!!! Искат да си стоят вкъщи и да получават пари. От частните уроци не ги е страх!!! Родителите да работят, за да им изкарват заплатите или да стоят в същи да обучават децата си? Направо да ги разпускат и родителите да поемат всичко, като толкова ги е страх. Другите хора не ги е страх и не умират от вируса. Как не ви е срам?!!!
22
22
 
10
 
! Отговори
неплатен преди 4 седмици
Който даскалне иска да влезе в клас, да бъде пускан в неплатен отпуск!
21
5
 
9
 
! Отговори
учител по трудова преди 4 седмици
Не се плашите! :)) В Германия класните стаи са безопасни!
20
2
 
12
 
! Отговори
до рускиня преди 4 седмици
Като не ти харесва - ходи в Беларус. Там ковид няма.
19
2
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 седмици
До рускиня
Ти в българските работи не се бъркай. Тревожи се за руските.
18
11
 
12
 
! Отговори
рускиня до 10 преди 4 седмици
70 учители са починали от Ковид за по-малко от два месеца-----
?????
А досега от начало на Сътворение на света нямаме нито един починал учител?
Само да спомена че учители са смъртни, както и други хора и би било интересно да разбера колка за 2 месяца са починали чистачки, шивачки, директорите ,