Училищата не можели да останат затворени за година и половина

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре
Обновена: 3 фев 2021 11:28 | 3 фев 2021 09:07, Камелия Цветанова
84
Училищата не можели да останат затворени за година и половина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според просветния министър Красимир  Вълчев е нормално родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца в класните стаи от утре.

Още по темата

„Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”, коментира той пред Нова тв.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи.

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре, каза още министър Вълчев. От 4 седмици вече над половин души са в образователната система в началния етап на обучение. 1,1 млн. са всички ученици и учители, ако тръгнат заедно.

Всички прозорци ще се отварят в междучасията, големите ученици ще носят маски и в час, обясни образователният министър. Закупени са около 9000 въздухопречистватели на въздуха.
Има една сдържаност при някои учители за ваксинация, но когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите ще нарастне, каза Красимир Вълчев. Според него всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно, смята министърът. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът.

Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец, каза Вълчев. 1-и и 4-и клас на практика не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона, но аз като министър не възнамерявам да предложа такава промяна, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза министъра:" Ученицити, учитилити и родитилити..."- нямам думи!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДаскалДоколкото зная - нито един. Те веднага преминаха в онлайн работен режим, още ноември. И не зная някъде, където вече нямаше кой да замества болни или починали учители, да са отишли да помогнат.
69
14
 
3
 
! Отговори
короноиди преди 3 години
До АнонименКороноидите сте във война - нормалните хора са по почивки и им дреме на шмайзера за измсиления вирус, на който се кланяте така фанатично
68
2
 
9
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
Има ли информация колко % от служителите в МОН и РУО-тата са се заразили с Covid? А има ли починали?
67
12
 
5
 
! Отговори
Български учител преди 3 години
Искам Даниел Вълчев за министър на образованието. Той бе такъв при управлевието на БСП. Без нотка милост смазца стачката на българските учители и остана навеки в тяхната памет.
66
4
 
29
 
! Отговори
Сметката преди 3 години
За подобни действия, увреждащи сигурността на хората и обществото някой министър трябва да плати сметката. Лозунгите за училищата и децата ги знаем, но къде е логиката в началото на ваксинирането да се правят подобни експерименти. Да, вярно е че почти навсякъде по света вирусът отстъпва, а ваксинирането върви с добри темпове. Но в България тенденцията е точно обратната, колкото и да се пуйчат управляващите.
65
0
 
25
 
! Отговори
БОКО преди 3 години
ПУСКАТ ДЕЦАТА И МОЛОВЕТЕ, ЗА ДА СЕ ПОДМАЖАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ЕЛЕКТОРАТА СИ.
64
0
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 3 години
Ох, ПРЕДИЗБОРНО ПУСКАНЕ
63
6
 
45
 
! Отговори
Код червено преди 3 години
Утрешното тръгване на училище обезсмисля всичкото стоене вкъщи дотук. Случаите нарастват, после пак ще се вайкат, че здравната система не издържа. Непоследователни и необмислени действия.
62
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да мислят как да организират ефективно дистанционно образовние се чудят как да се върнат в старата ситуация. Явно на някои хора не им е ясно че старото положение няма да се върне.
61
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
юли бил 'отпускарски сезон'...какви отпуски, какви морета, океани и планини бе аланкоолу??? във война сме!!
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България нещата са толкова зле не само заради управлението на мутрите, а и заради тези, които гласуваха за тях. Как така все едни и същи хора казват: ама те ни излъгаха, аз не исках това, след като са качили на власт най-голямото зло.
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има да чакат още веднъж да им гласувам за Герб. Отвратен съм, меко казано!!!
58
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек- скоро локдаун. Всичко е по план. Бог да ни е на помощ!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демек - ще се помангърчваме
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1-н номер 60Ваксини нема - това стана ясно и на малките деца -евентуално края на лятото или наесен, така че минаваме на план Б - олабване на всичко, за да се зарязят още повече хора и който го изкара - изкара, който не .... Така ще разчитаме на стаден имунитет
55
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, изпращането на децата на детска градина и някои ученици научилище от 4 януари, даде ефект и спада в броя на новите случаи спря и започна ново показване - за 12 дни с 40%. Сега ще пуснат другата половина от децата на училище и вместо с 40%, случаите ще се увеличат с 80% за 12 дни
54
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората вълна на коронавирусната епидемия в България видимо спадна. Тя можеше да е по-кратка, по-ниска и да вземе значително по-малко жертви, ако ограничителните мерки бяха по-навременни и по-строги. И затова важното сега е да не бъдат допуснати същите грешки. Защото с голяма доза сигурност може да се каже, че на хоризонта вече се задава и трета вълна
53
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ..не знае кви говори ..нали след 10 дни отново затвор ,според мен не трябва да има лятна ваканция ,или от 1 юни до края на септември на училище ,а ваканция от октомври до края на май ,и без това имитират че учат
52
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ами като не може, по 1000 заразени на ден и 100 починали на ден е по добре за вас, идват Европейски пари.