В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000

Кастрева: Матурите остават, годината няма да се удължава
12 мар 2021 08:28,
90
В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000
Снимка: БГНЕС

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

"Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден", обясни Кастрева.

Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Още по темата

Идентично е нарастването на броя на заразените учителите. Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

"Директорът на РЗИ - София издаде заповед за прекратяване на присъственото обучение от 5 до 12 клас. Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето", категорична е Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви, че по думите на министъра няма да има промяна, тъй като реално погледнато учениците не са преставали да учат, но при различни условия.

На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите.

"Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година", смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

"Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок", каза в заключение Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая от снимката и тя като Янка Такева - до живот на поста си.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОЛИИ- Всички го зная даже и родителите- в Училище несменяемият директор , главният счетоводител ,на какво ли е главен ,но така представената "фирма" става повод да му се направи заплата,по- висока от тази на "некадърните" учители , и секретарката са ЛИЦЕТО на училището ,без тях то "загива"последните две длъжности определят "наклона" на обучението и кой от учителите "става и кой не" и товае така от Соца - ГЕРБ с нищо не промениха тази "уникална" схема на източване на финансови средства
84
0
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
До ОЛИИИИИИИИИИИИИИИИИИТОВА СА ОНЕЗИ ПОЛУОБРАЗОВАНИ ИНДИВИДИ, КОИТО АМА НИКАК НЕ РАЗБИРАТ НЕЩАТА! ТЕ ................ПРОСТО СА ВРЕЧЕНИ НА РАБОТОДАТЕЛЯ!
83
0
 
7
 
! Отговори
ОЛИИИИИИИИИИИИИИИИИИ преди 3 години
КАК ДА ОБЯСНЯ НА ТЪ ПА ТА НИ СЕКРЕТАРКА, ЧЕ НИЕ УЧИТЕЛИТЕ ЗАРАБОТВАМЕ НЕЙНАНА ЗАПЛАТА??? ТЯ ГОРКАТА СИ МИСЛИ, ЧЕ РАБОТИ ЗА НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ООООООООООООПъпчива с *** ...................
81
2
 
5
 
! Отговори
ОООООООООООО преди 3 години
АМА ПИСНА МИ *** ТИНЕЙДЖЪРИ ДА МИ ДАВАТ ТОН В ЖИВОТА!
80
1
 
9
 
! Отговори
ИСКАМЕ ДА ДИШАМЕ преди 3 години
У Ч И Т Е Л И Т Е Н Е С А В И Д Л Ъ Ж Н И С Н И Щ О !
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2/3 ОТ УЧЕБНИЯТ ЧАС МИНАВА, ЗА ДА НАКАРАМ ИНСТИТУЦИАЛНО НЕПОДЧИНЕНИТЕ ДА СИ СЛОЖАТ МАСКИ!
78
1
 
8
 
! Отговори
алоооу преди 3 години
Даскалите да не са ви жертвени агънца?Няма култура на хигиената, няма наказателни процедури.Няма нищо, освен БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ!!!
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 - 80 килограмови ту лупи отказват да саложат маската в час.Чули, недочули ... не били длъжни!Крещат и плюят като фонтани, а ние с акваланди ли да сме???
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите остават, годината няма да се удължава ........ ОКHeka да се кара докрая така!
75
1
 
14
 
! Отговори
Учителката преди 3 години
И не казвайте "учителите да се ваксинират", защото повечето вече наистина са ваксинирани. Дистанционното е точно заради родители, баби, дядовци и т.н. да ги предпазят от заразяване, а не нас. То от многото грижа за нас почти сто учители умряха за няколко месеца. А това, че резултатите са слаби - все едно да обвините продавачката или сервитьорката в некадърност , затова че оборотът е слаб. Сега нещата са различни.
74
1
 
12
 
! Отговори
Учителката преди 3 години
До 61: Цитирам: "А дали децата ще слушат учителя или не, зависи от самият педагог, зависи колко сте се постарали да бъдете уважавани" - Колкото и да се стараем, няма да го постигнем, защото вие не уважавате учителите, а искаме децата да ги уважават. Злобата и завистта ви залива. Смятате ли, че е удовлетворяващо да се душим през маска и шлем да обясняваме, да си жертваме живота срещу 30 ученика в стаята на затворени прозорци, а те със слушалка и телефон скрит под чина или джоба.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как го смятат това 9 на 10 000? Като процент от тестваните ученици, което би било 0,09% положителни от всички направени тестове. Или пък се падат 9 заразени на 10 000 от всички ученици. Това са две съвсем различни неща, но от нивото на написване на материалите по нашите новинарски сайтове, никога нищо не е ясно!
72
2
 
8
 
! Отговори
Учителката преди 3 години
До 61: Хайде, хайде, от думите ви излиза, че в EU нямали условия за ДО, а видите ли в БГ били създадени условия. Какви условия? Работя на личен лаптоп, плащам личен интернет, който е трицифрено число, а ми покриват 30 лв. Вися по 6 часа онлайн, сетне проверявам контролни, домашни и готвя уроци. НО за вас съм на дивана, с кафенцето и се клатя. Повтарям, присъствено или ДО не зависи от нас, а се спуска като ЗАПОВЕД.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69- Прав си за учителите ,но защо не си така обективен и за родители , които са .. също за тестване , учители в добро училище - добре , имат насреща си стабилни родители ,ученици, които искат да учат , ами другите , много добре знаем за какво става дума ,макар че се правим ,че не виждаме реалността - учители в такива училища са по- зле и от спешното- там са и лекари ,и психолози, и чистачи , и таксита , и трябва с този материал да се явят на матури и външно наравно с ученици от доброи училища
70
0
 
13
 
! Отговори
пфф преди 3 години
9 на 10000 означава 90 на 100 000. При това се има предвид официално тествани деца, а знаем, че децата не се тестват по принцип. Следователно картината е доста по-неприятна от представяната.
69
4
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Щом ще отпаднат матурите, да отпаднат и "детските" и родителите да се явяват на годишни контролни проверки за нивото им на годност да отглеждат деца. И ако се окаже, че са негодни, да им се отнеме правото да се размножават.
68
3
 
7
 
! Отговори
ДА отпаднат матурите преди 3 години
Учителите да се явяват на годишни контролни проверки за нивото им на годност и правото да преподават.
67
4
 
9
 
! Отговори
Възмутени родители преди 3 години
налазиха темата и изказват най-различни съображения за некадърността на учителите, защото ДО им ограничава правата на бездействие и липса на грижа спрямо собствените им деца. А вие като родители колко сте кадърни? Колко време отделяте за децата си и техните постижения в училище? Прочетете си пак писанията и ако можете да осъзнаете какво сте написали, ще разберете откъде смърди на развалена риба.

Спонсорирани публикации