Матури по време на пандемия: Какви мерки ще спазват зрелостниците?

50 хил. ученици ще се явят на зрелостен изпит по БЕЛ тази година
18 май 2021 23:40, Красимир Ангелов
16

Изпити по време на пандемия. Близо 50 000 ученици ще се явят на матурата по български език и литература. И тази година държавните зрелостни изпити ще се проведат при строги мерки.

Как училищата се подготвят за матурите и какви мерки ще се спазват?

Розалина утре се явява на матура по български език. Смята, че е добре подготвена, въпреки че голяма част от часовете тази година са били онлайн.

"Имахме достатъчно време да се подготвим. Смятам, че всички ще се справим предвид обстоятелствата и нещата, с които се сблъскахме тази година", смята дванадесетокласникът Розалина Пенчева.

Учителите също се се надяват, че дистанционното обучение няма да повлияе на резултатите на зрелостниците.

"Каквото не сме успели да свършим по време на смесеното обучение, всеки е наваксал самостоятелно и резултатите ще бъдат достатъчно добри", категоричен е класният ръководител Ивета Иванова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Изпитите и тази година ще се провеждат при засилени мерки за дистанция и дезинфекция. Повече ще са и квесторите.

"Разпределени са по по-малко ученици, 10 в зала, с маски, квесторите също. Ще има по двама в стая, в коридорите и на входните врати", посочи директорът на Природо-математическа гимназия "Васил Друмев" Ангел Гушев.

За първи път тази година във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време. От тях дистанционно ще се вижда какво се случва по време на изпита във всяка изпитна зала в съответната област.

Учениците под карантина също ще могат да се явят на изпит. По данни на МОН за цялата страна те са само двама. Двама са и дванадесетокласниците, които няма да могат да се явят на изпита по български език и литература заради положителен тест за коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
спрете тормоза преди 1 месец
никакви маски повече!
1
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Махайте безсмислените мерки. Спрете тормоза над децата. Махайте маските.